tisdag 19 januari 2010

Veckans Buffett


"Börsen är bara någonting man kontrollerar ibland för att se om någon har gjort någonting korkat."

Jag påstår förstås inte att jag kan tillföra nåt till ett så perfekt "regel" som denna, men detta måste vara idealet för att lyckas både med sina investeringar och att leva utan att ständigt tänka på hur mycket pengar man har idag eller (Gud förbjude!) aktierna sjunker i pris.

Tänk efter hur många gånger du har följt massan och köpt eller sålt. Det är bara dumheter. Köper gör man när det är billigt och säljer gör man när det enligt ens egen analys är dyrt. Inte för att andra människor gör någonting. Börsen ska utnyttjas, inte utnyttja en.

Dessutom gör en sån avslappnad inställning till börsen att man mår bra och inte ständigt oroar sig för att man "förlorar" sina pengar. Vid ett av de stora, breda börsfallen sägs det att Buffett gick in och kollade sin aktie (Berkshire Hathaway A) och såg att den senaste tiden hade den sjunkit med 30 % varvid han återgick till arbetet utan en min.

Fast det slås nog av när George Soros på en dag förlorade en halv miljard dollar på en dålig placering utan att visa några synbara reaktioner. Hans medarbetare blev tillfrågad av en journalist hur det kunde vara möjligt att vara så avslappnad inför så enormt mycket pengar. "Om man tillbringar sin barndom med att varje natt byta gömställe för att Gestapo inte skulle finna dem så får man en rätt sund inställning till vad som är viktigt här i livet."

5 kommentarer:

 1. Hej...Du är påläst och har goda synpunkter på SWEDBANK. Som småsparande nybörjare (och inte lika påläst,ännu)blir man lite orolig för utvecklingen i SWEDBANK. Hur skulle du kommentera Placera.nu följande:

  "Bland bankerna framstår Swedbank som sektorns värsting. Inklusive reserveringar och kundförluster kommer företaget att redovisa en förlust på uppskattningsvis 9 miljarder kronor, jämfört med en vinst på 13,8 miljarder för år 2008. Vi sätter ett frågetecken om banken orkar upp på svarta siffror under innevarande år, vårt grundtips är dock att Swedbank kommer att tvingas redovisa en mindre förlust för 2010" slut citat.
  MVH Willcox

  SvaraRadera
 2. Grattis till ditt innehav i Diamyd !! Måste kännas riktigt roligt.

  SvaraRadera
 3. Hej Willcox.

  Det varkar gå lite schizofrent till hos placera.nu för så här skrev de efter förra rapporten: https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=109763 dvs en köprekommendation.

  Jag tror (!) att man från Swedbanks sida har försökt att ta så mycket av kreditförlusterna så tidigt som möjligt, dels för att de sedan tidigare redovisar enligt en princip som kräver att man reserverar för en stor del av de osäkra fordringarna (63 %) till skillnad från t.ex. SHB som är mycket mer försiktiga med att göra reservationer "tidigt", men dels också för att ledningen är i princip utbytt och den nya säkert vill att så mycket som möjligt av förlusterna tas tidigt, dvs när de nyligen har tillträtt.

  Jag har mycket svårt att se att nya reserveringar kommer att äta upp hela vinstern för 2010 eftersom ökningstakten nu har minskat och logiskt sett så borde de allra flesta som kommer att få problem pga krisen nu ha fått det och läget kan komma att sakta men säkert återgå till det normala.

  Oavsett när vinsten återvänder så kommer aktien att stiga redan när marknaden "vet" att så kommer att ske, det kan alltså bli mycket tidigare än de flesta tror.

  SvaraRadera
 4. Hej Nils.

  Jo, det är kul med Diamyd, men jag hade ändå hellre haft en lägre kurs idag med tanke på att jag vill öka. Kanske är de dagarna förbi, men jag tror ändå att den kommer att sjunka en hel del när (om) nyhetsflödet avstannar och det tar ett år eller två tills några verkligt goda nyheter presenteras.

  SvaraRadera