onsdag 6 januari 2010

PPM-dags


Just nu är det många PPM-rådgivare som gör reklam för sina tjänster i media för att det är dags att välja fonder. Dags att kolla hur det går för mina egna PPM-fonder som jag skrivit om tidigare.

Min strategi är alltså att även här utnyttja BRIC-ländernas fantastiska utvecklingspotential till att få min pension att stiga långt över det svenska indexet. Visserligen är det ju inte några stora slantar jag har idag inom PPM jämfört med min depå, men alla bäckar små... Dessutom köper jag inga fonder annars och fonder är ju det enda realistiska sättet att få tag på t.ex. kinesiska aktier.

Mina PPM-fonder är som jag skrev tidigare följande:

Baring Hong Kong China Fund USD
Baring Latin America Fund USD
Nordea Rysslandsfond
Simplicity Indien

Under den senaste 12-månadersperioden har mitt PPM-sparande gått upp med 65 %. I grafen nedan från Avanza som förvaltar åt mig jämförs mitt PPM med Premiesparfonden (grå kurva, 30%) och "Avanza PPM Strategi" (orange kurva, 15%):

  


(Jag antar att det blev nåt fel på uträkningen i början av december, därav det konstiga jacket i kurvan.)

Jag kan bara rekommendera dessa och liknande fonder från BRIC-länderna. Dessa länder har en enormt lång väg att vandra tills de ens närmar sig vår nivå på levnadsstandard och de har alla enorma råvarutillgångar (särskilt om man räknar människor som ytterligare en råvara...).

Den påbörjade uppgången är med all sannolikhet bara början på en mycket lång resa under de närmaste decennierna, dvs när mångas pensioner ska tjänas in och växa. Även om det blir en skakig resa coh bubblor längs vägen så kommer detta att tas ut över den för många så långa tidsperioden tills man kan börja ta ut pengarna (tidigast vid 61 års ålder).

Så här gick PPM-fonderna enligt DI.

6 kommentarer:

 1. Hej,

  God fortsättning! Tack för inlägget. Undrar om du ligger du kvar i samma fonder hela tiden? -även i djup nedgång? Undrar också om du tagit ställning till Afrika?

  Hls
  Herta

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Tack för en kanonbra blogg. Jag är inne och kikar varje dag efter nya inlägg.

  Du skriver mycket och bra om de aktier du förvaltar. Jag är lite sugen på att veta om du har kikat ut något nytt företag som kan handlas med stor rabatt. Jag tänker speciellt på att du nämnde före jul att det fortfarande finns många sådana bolag där ut...

  Tack!

  /Christian

  SvaraRadera
 3. Hej igen Herta.

  Ja, jag har legat kvar, den enda förändring jag gjort är att jag minskade Kina lite när den stod mycket högt innan finanskrisen. Det är lönlöst att försöka trada med PPM, lika lönlöst som att trada kortsiktigt med vanliga aktier.

  SvaraRadera
 4. Hej Christian. Kul att du tycker om bloggen.

  Jag har haft lite ont om tid, men ska försöka analysera några som jag har fått upp ögonen för på sistone. Jag återkommer om detta.

  SvaraRadera
 5. Hejsan....jag tackar min lyckliga stjärna att jag hitta din sajt i våras...nu vi väntar vi bara på att Diamyd går n....och att då handla..
  finaserade en tågluff uti Europa och i synnerhet Italien med mitt kapitals avkastning och dina investeringsråd
  Hälsingar Hans
  PS Har läst din sida ofta, vill med detta ge dig credit för blogg

  SvaraRadera
 6. Hej Hans.

  Trevligt att höra att du har tjänat pengar du med! Det är nåt speciellt med arbetsfria inkomster... :-)

  SvaraRadera