torsdag 18 juni 2009

Stop loss är för nybörjare...

.

Dagens aktiemarknad är volatil. Mycket volatil! När jag började med aktier på 80-talet var dagsrörelserna för en aktie värd ett par hundra kronor enkel att förutsäga: antingen +/-0,50 kr eller möjligen upp till en krona men ofta var kursen oförändrad från gårdagen.

När Internet-handeln kom igång började många aktier röra sig med en eller ett par procent per dag. Sedan mitten av 2007 är volatiliteten ännu större och sedan finanskrisens början är den nu inte sällan 5-10 % per dag. Fullständigt osannolika förändringar m.a.o. och ännu en spik i kistan för den effektiva marknadsteorin, om det nu är någon utanför universitetsvärlden som ännu tror på den.

Den som vet vad han håller på med ser naturligtvis till att utnyttja detta genom att lägga in sina köp- och säljorder med god marginal nedåt och uppåt- det som känns osannolikt högt eller lågt idag är vardag om ett par veckor och en order på Stockholmsbörsen är giltig i upp till tre veckor. Hur enkelt som helst för den som är kall och skicklig att tjäna pengar m.a.o.

I denna volatila värld finns det dock fortfarande en väldig massa människor som lägger in s.k. stop loss-order. Om detta finns det bara en sak att säga: att lägga in en stop loss på t.ex. -10 % är en nästintill hundraprocentigt säkerhet att man kommer att sälja för 10 % lägre kurs än när man lade in ordern!

Det är vansinnigt att lägga en säljorder lågt när marknaden är så volatil. Det är lika korkat som att lägga in en köporder 10 % högre än dagskursen. Den kommer med all sannolikhet också att gå in.

Man gör detta för att få en säkerhet men den enda säkerhet man får är den säkra förlusten. Det är inte ens säkert att man får sälja till den angivna kursen- ett fall kan vara så snabbt att den inte tar och har man inte varit försiktig i reglerna för sin order så kanske man säljer till den lägsta kurs som aktien är nere och vänder på.

Vi tar om det en gång till så även daytraders förstår: köporder ska läggas in på så låg kurs som man kan föreställa sig och tvärtom för säljorder.

3 kommentarer:

 1. Trevligt att man äntligen ;-) kan få kommentera inläggen!

  Håller med om att volatiliteten är stor sen i höstas men det är är väl bara att lägga stopplossen "längre ner"?

  SvaraRadera
 2. Hej! Jo, jag har haft lite dålig koll på alla funktioner och såg att jag inte hade kopplat på kommenteringsfunktionen.

  Visst kan man lägga stop loss på större avstånd, men jag tror inte att det ändrar det fundamentala problemet med stop loss- att plötsliga och tillfälliga(!) kursfall gör att den går igenom och du har sålt utan att egentligen behöva göra det och är avståndet större så får du ännu större förlust eller vinsttapp.

  Dessutom är ju tanken med stop loss att man ska kunna känna sig trygg och inte behöva sitta och kolla kursen, men med så stora svängningar som det är nuförtiden kan du på ett par tre dar få stora sammanlagda fall från den kurs som gällde när din stop loss lades in och även det större avståndet till dagskursen avverkas.

  Tänk också på att dessa funktioner finns hos närmäklarna för att de ska tjäna mer pengar på courtage, inte för att skydda dig.

  SvaraRadera
 3. Det här med stop-loss har blivit en lönsam affär för nätmäklarna. Avanzas stop-loss system är förhållandevis välutvecklat, det är lätt att förstå varför, de tjänar pengar på det och den nervösa nybörjaren förstår inte bättre än att utnyttja denna funktion, och säljer därmed oftast på dagslåga nivåer. Avanza blir glada förstås.

  SvaraRadera