måndag 4 januari 2010
Om belåning
Någonting jag alltid har undvikit är att belåna aktier. Jag har börjat tänka om lite på marginalen, men lån med aktier som säkerhet är väldigt, väldigt farligt.
Att låna på t.ex. sin bostad och köpa aktier har jag gjort, vilket jag är glad för eftersom det var en förutsättning för den större delen av min senaste Boliden-satsning, men skillnaden mot att låna på aktier är som natt och dag. Pengar är visserligen pengar, men den stora skillnaden är helt enkelt att ingen kommer och kräver tillbaka det du lånat extra på ditt hus för att aktierna du köpte för pengarna har sjunkit i värde. Ingen bryr sig så länge du betalar ränta och amorteringar.
För att man obelånad ska förlora allt krävs förstås att ens aktier sjunker till noll kronor, dvs det eller de företag som man har köpt aktier i måste gå i konkurs. Om man däremot har lånat med sin depå som säkerhet räcker det med att aktierna sjunker en viss procent (beoende på hur tungt belånad man är) för att man ska bli helt utraderad.
Ett förenklat exempel:
Jag har 100 000 kr i Volvo-aktier och får med dessa som säkerhet låna 100 000 kr som jag köper fler Volvo med. Jag har då 200 000 kr i aktier. Om Volvo skulle sjunka med 50 % är värdet förstås bara 100 000 kr, dvs det lån jag har tagit och min mäklare kommer då att tvångsförsälja mina aktier för att täcka sin fordran på 100 000 kr. Jag har alltså förlorat allting på att aktien sjönk med bara 50 %.
Om man är riktigt galen belånar man sig flera gånger om, på Avanza kan man t.ex. belåna sig fem gånger om enligt följande:
Den aktie man äger * belåningsgrad (t.ex. 80 %) + de aktier man köper för de lånade pengarna * deras belåningsgrad (o.s.v.) fem gånger totalt.
Om belåningsgraden är 80 % och man köper samma aktie (inget ovanligt bland galna daytraders) fem gånger enligt ovan räcker det med att aktien sjunker med 27 % för att man ska bli tvångsinlöst eftersom man p.g.a. att när man har mycket mer i lån än i eget kapital så försvinner snabbt det egna kapitalet när aktien sjunker. Om man t.ex. har 100 000 kr i en viss aktie får man låna 269 000 kr och har då totalt 369 000 kr och när detta kapital sjunker med 27 % är alla ens egna 100 000 kr borta och banken säljer ens aktier med automatik.
Givetvis finns det stora fördelar med belåning också. Man man ju mångdubbla sin vinst vid en uppgång och jag har på senare tid tyckt att jag varit väl försiktig. När börsen stod väldigt lågt för ett år sedan var det ingen större risk för ytterligare kraftiga nedgångar och som jag skrivit om tidigare hade jag bort låna lite pengar när jag ville köpa så mycket Swedbank respektive Boliden.
Detta betyder dock absolut inte att jag skulle utsätta mig för de risker som har raderat ut så många daytraders på senare år. Men att i vissa, mycket gynnsamma lägen låna t.ex. 20 %, framförallt för kortare perioder och för att kunna utnyttja fantastiska chanser (dvs mycket låga priser) är helt rationellt. Att låna, även lite, oavsett hur marknaden står historiskt är dock ingenting jag kommer att göra.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Lou
SvaraRaderaDär kom svaret.Intressant!
Jag ligger fullbelånad på Avanza och har varit på minus vid ett par tillfällen, vilket inte var så kul då jag behövde justera till det.
Oavsett så har jag haft förmånen att öka mitt värde rejält jämfört med utan belåning. Någongång kommer en sättning och då måste man vara vaken för det går snabbt!
Tack
Bosse
Låna på aktier är en kalkykerad risk. Anser man att sannolikheten för en stabil börs är hög, så kan det vara ett alternativ att belåna sina aktier. Ännu bättre läge gäller om sannolikheten för börsuppgång är hög. Svårigheten är att prediktera framtiden. Som Bosse skriver: Man måste vara snabb på knappen vid belåning.
SvaraRaderaBuffett sa en gång att om man tror att man blir lyckligare av 2x i kontot än X så har man nog misstagit sig. En av hans vänner hade för länge sedan sagt till honom att om man är duktig så behöver man inte belåna för att lyckas, och är man inte duktig så är belåning det dummaste man kan göra.
SvaraRaderaHej Anonym.
SvaraRaderaVilket bra citat! Kunde inte ha sagt det bättre själv, men så var det ju från the Man himself. :-)