torsdag 21 januari 2010

Core earnings


Ett intressant bokföringsbegrepp som Standard & Poor's har tagit fram är "core earnings". Man skulle om man ville vara snäll kunna säga att det är ett mått på intäkter som är rensat från allt som inte hör till den egentliga verksamheten, ung. vilken vinst man har rensat från diverse "brus".

Om man inte har några ambitioner att vara snäll kan man säga att det är ett sätt att försöka minska möjligheterna för amerikanska företag att fuska så skamlöst med redovisningen som de gör idag.

Amerikanska företag är idag mästare på att prestera bokslut som döljer allt som är mindre trevligt och blåser upp allt som är trevligt. Visst, det gör i någon mån alla företag, men de amerikanska gör det i enormt stor omfattning. Med en förstående revisor kan man alltid skjuta på avskriningar, intäktsföra tidigare än vad som är vettigt och på olika sätt gömma otrevligheter så att varje kvartalsrapport blir lite bättre än snittet för analytikernas prognoser. Förr eller senare kommer förstås sanningen fram, men då kanske VD har hunnit lösa ut sina optioner som under tiden hade blivit enormt värdefulla tack vare den högre aktiekursen.

Jag söker alltid efter företagets "verkliga" intjäningsförmåga. Ett svenskt mått som påminner om core earnigns är när man lägger in vinst rensat från jämförelsestörande poster. Man måste dock gå djupare än så om man ska hitta hur stor den grundläggande förmågan till vinst är. I morgon ska jag skriva mer om hur stor jag tror att Swedbanks intjäningsförmåga är idag.


4 kommentarer:

  1. hej,jag vill bara säja att jag ser fram emot att få läsa lite mer om Swed-bank.Jag har själv stora förhoppningar om Swed-bank och hoppas att dom tar ansvar för utvecklingen också i baltstaterna.Mvh Anton

    SvaraRadera
  2. Hej Lou, vill först passa på att tacka för en utomordentligt bra blogg (den som ändå hade denna förståelse för privatekonomi).

    I.a.f. så har jag funderat över kapitalförsäkringar (KF) och vem som får ägarinflytandet. Om jag genom min KF i t.ex. Avanza köper aktier i ett bolag motsvarande 1% av rösterna, är det då Avanza som får dessa röster? Och om så är fallet, ser du några problem med det?

    /Mvh Gustav

    SvaraRadera
  3. Hej Anton.

    Det kommer mer om Swedbank idag. Inte direkt om deras ansvar osv, men om dess potential att bli en fortsatt god investering.

    SvaraRadera
  4. Hej Gustav.

    Kul att du tycker om den.

    I en KF har du ingenting annat än rätten till ett värde motsvarande dina aktier och deras utdelning. Du kan inte rösta på stämmor osv eftersom du inte juridiskt sett äger aktien och ditt innehav registreras ingenstans.

    Jag har t.ex. tänkt att köpa några aktier till min vanliga depå så jag har möjlighet att delta på stämmor, men även då måste man låta omregistrera dem så man själv står som ägare, men det går alltså inte när man "äger" dem via en KF.

    SvaraRadera