tisdag 15 januari 2013

Alla talar om Apple


Apple är förstås världens mest bevakade (missförstådda) företag och med världens högsta värdering är det förstås också utsatt för en massa rykten med syfte att driva kursen, mestadels nedåt.

Sedan iPhone 5 släpptes för tre månader sedan har vi sett alla tecken som finns på att försäljningen går utmärkt: slutsåld överallt under en lång period, webbtrafikandel ökar, operatörer meddelar att de sålt rekordantal, Apples rekordförsäljningssiffror för första helgen i USA och några ytterligare länder (fem miljoner) och i Kina (två miljoner) m.m. m.m. Knappast någonting har rapporterats om motsatsen, dvs dålig försäljning, om man inte räknar helt obekräftade historier.

Igår kunde vi läsa över allt hur en månadsgammal historia (1, 2) om att Apple halverar (!) sina order av skärmar till iphone 5 blåstes upp av vanligen trovärdiga Wall Street Journal dessutom med spekulationer om att detta beror på dålig försäljning. Detta är förstås inte sant, dels skulle inte Apple kunna missbedöma sin försäljning ens i närheten av den nivån eftersom största delen av deras försäljning redan är "sålt" till operatörerna genom långa kontrakt med höga miniminivåer, dels skulle Apple aldrig tala om för någon leverantör att de är missnöjda med försäljningen. Till detta kan läggas att Apple flyttar runt sina ordrar mellan flera leverantörer beroende på uppnådd produktion, kvalitet o.s.v. hos leverantörerna och enligt uppgift investerar tungt i ny produktionskapacitet hos Sharp.

Förutom detta har många andra levererat betydligt mer trovärdiga analyser till de eviga "neddragningar" som Apple gör regelbundet (1, 2, 3, 4).

Det är förstås ingenting nytt att det går en massa rykten, framföralt negativa, om Apple, det har det gjort i alla tider (så här skrevs det allmänt om iPhone 4, tex, likadana har förskommit om iPad gång på gång), det som slår mig är hur otroligt farlig dagens marknad är för den som inte vet det mesta om det företag han investerar i. Folk tror verkligen på rykten, framförallt om de kommer från "säkra" källor som WSJ, även om de inte backas upp av namngivna källor och citat, utan mest är spekulationer som kommer från företag som tappat ordrar.

Det är alltid en mycket större nyhet att Apple har problem än att de går bra. Det blir bara stora rubriker av katastrofrapporter, inte av "data visar att iPad mini används av X % av konsumenterna redan efter en månad" eller liknande.

Mycket bra sammanställning om den senaste veckans ryktescirkus finns här.


Information is the most valuable commodity I know of.

Gordon Gekko


3 kommentarer:

 1. Utmärkt blogg.

  Jag tycker att det är lika intressant när situationen är den omvända och Apple aktien stiger några procent på minsta viskning i korridorerna.
  Hoppas och tror att det blir på det viset i minst ett halvår efter den 23e.

  SvaraRadera
 2. Jag började faktiskt författa ett liknande inlägg igår, dock med lite annan vinkling. Jag får se om jag kommer publicera det inlägget nu när Du han först.

  Visst är det naturligt att det är en större nyhet att Apple har problem än att det går bra. Det blir stora rubriker så fort något händer som går att tolka negativt (på samma sätt som Nokias kurs kan glädjerusa när det ryktas att förlusten eventuellt kan tänkas bli lite mindre än förväntat).

  Vad man fått se från (viss) tech- och finansmedia samt wall street-analytiker de senaste månaderna går dock i min mening för långt och jag börjar faktiskt bli förvånad att SEC inte ryter till och granskar hur vissa analytiker faktiskt arbetar. Ett bra exempel är morgonen den 17 december 2012 när Citi, Pacific Crest och Canaccord Genuity samtidigt ”upptäckte” en svag trend i iPhone och iPad försäljningen och sänkte sina riktkurser. Naturligtvis med följden att aktiekursen dök. Till tänka på att det mig veterligen inte fanns någon konkret nyhet till grund för påhittet ställer jag mig frågande till om dessa grabbar plötsligt och oberoende av varandra drog samma slutsats under samma morgon. Luktar marknadspåverkan lång väg.

  Igår, precis som Du skrivit, var det dags igen. Anonyma källor, som WSJ försäkrar är väl insatta, kommer med nya domedagsprofetior… cirkusen rullar vidare.

  ”Professionella aktörer” ska i min mening inte få agera såhär, det är dags att någon börjar ta ansvar.

  SvaraRadera
 3. Dock ger nu detta också lite möjligheter, har passat på och utökat Apple innehavet i kväll.

  Tack för en alltid lika intressant blogg

  olof 48

  SvaraRadera