fredag 18 januari 2013

USA:s skuldtak


Som vanligt när stora rubriker anses vara bättre rubriker skriver alla och deras moster att det finns en "faktisk risk", "stor sannolikhet" o.s.v. för att USA verkligen skulle ställa in sina betalningar om inte Kongressen höjer skuldtaket.

Så är det inte! USA kommer aldrig att ställa in sina betalningar eftersom det vore förödande för landet och övriga världen. Det finns helt enkelt inte en möjlighet. Presidenten kommer som en sista utväg att beordra betalning av alla deras åtaganden med stöd i 14:e författningstillägget eller på något annat sätt.

Detta vore en icke-fråga om Obama inte hade gått på Tea Party-rörelsens enormt fräcka kupp våren 2011 när det var dags för denna tidigare rena formalitet att röstas igenom (har man redan beslutat om dessa utgifter och skatter är ju upplåningen redan ett faktum). Dessvärre gick han med på idiotiska förhandlingar med ryggen mot stupet med känt resultat- sänkt kreditbetyg och tokras på all världens börser.

Oavset hur det går till så kommer man hursomhelst inte att ställa in några betalningar till fordringsägare, möjligen skjuta på några inrikesåtaganden eller liknande. Man kan tro annat när man läser alla medierapporter, men det är så det kommer att bli.

2 kommentarer:

 1. Man kan ju undra vem som blir "orolig" av såna här saker. Som du säger, det finns ingen chans att de ställer in betalningarna.

  USA kommer fortsätta leva på lånade pengar ett bra tag till. Finns ingen annan lösning för dem. Frågan är bara hur länge det här kan fortsätta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de kan trycka den valuta som de lånar i (till skillnad från oss andra) ger dem en teoretisk obegränsad möjlighet, men det går ju inte eftersom de då skulle få okontrollerad inflation en vacker dag.

   Jag skulle säga att de kommer att köra på ett tag till men att de kommer att både få sänka försvarsanslagen och höja skatterna på sikt för man har kunnat hålla ett visst underskott i årtionen eller egentligen ännu längre men dessa nivåer är omöjliga.

   Radera