torsdag 24 januari 2013

Kommentarer till Apples rapport


Om Apples rapport där vinsten blev klart lägre än jag trott kan man dra följande slutsatser som jag ser det:

1. Apples försäljning är mycket, mycket stark. Per vecka (kom ihåg att förra årets julkvartal var 1/13 längre än i år) sålde man 42 % fler iPhone, 60 % fler ipad (trots minins produktion "seriously constrained") och försäljningen i Kina ökade med ofattbara 67 %. Tänk på att detta är siffror som jämförs med förra årets megakvartal. Hade man som förra året haft första introduktionen av iPhone (USA mfl., 5M+lite till) i julkvartalet istället för att ha Kina (2M+lite till) hade man kommit över de magiska 50 miljoner som alla väntade på.

2. Att investera i ny produktionskapacitet vid denna enorma försäljning är oerhört dyrt, vilket har visat sig i Apples groteskt stora capex-utgifter sedan förra våren ungefär. Marginalen pressas därför just nu fruktansvärt mycket. Om den hade varit 45 % som förra året hade förstås vinsten blivit flera dollar högre. marginalpressen har varit återkommande vid nya introduktioner, men alltid återhämtat sig, pilarna i digrammet visar var Apple har kommit med en ny modell av iPhone, bruttomarginalen för alla produkter är den streckade linjen:


Det är en massa kostnader förknippade med framförallt förnyandet av iPhone, men även iPad drar just nu ned marginalen eftersom minin är helt ny och minin säljs till mer än 100 dollar lägre pris i snitt. Dock vänder detta efter något halvår då kostnaderna sjunker och man drar verklig nytta av sin investering:Detta diagram, även det från Asymco visar vilken otrolig investeringsnivå Apple just nu ligger på. Investeringarna sker under året innan den nya produkten kommer, de stora för 2012 var uppenbarligen till största delen iPad mini och iPhone 5, för 2013 tyder summan på att Tim Cooks tal igår om mycket intressanta nyheter, liksom förra året, inte är överdrivna:


3. Alla rykten om neddragningar i produktionen och att iPhone 5 och överhuvudtaget de dyra konfigurationerna av iPhone har en låg andel i försäljningen var helt tagna ur luften, vilket ganska tydligt dessutom sades av Tim Cook. Snittpriset för en iPhone steg med 5 dollar att jämföra med andra tillverkare vars snittpriser för deras samtliga mobiler sjunker med 10-15 % per år.

4. Marknadens reaktion styrs som vanligt av ett eller två tal- VPA och iPhoneförsäljningen. Fallet i aktien hade varit motiverat om försäljningen hade fallit kraftigt eller liknande, inte av att man nu har sämre marginal, vilket man alltså haft vid alla störra produktintroduktioner hittills.

Jag kanske är obotligt optimistisk vad gäller Apple, men när man om några månader får upp marginalen och ändå troligen håller en mycket god försäljningsökning kommer vinsten att öka igen. De svackor vi sett tidigare i marginalen blir bara större pga de enorma antal vi har att göra med nuförtiden, de underliggande faktorerna har inte ändrats alls.

Av dessa skäl kommer man att öka vinsten de kommande kvartalen, inte minst om man snabbar på uppgraderingen av iPhone och fortsätter med halvår för iPad. Sommarkvartalen kommer med mycket stor sannolikhet i så fall att öka med tal som vi är vana att se från Apple. Den som inte kan stå ut med kraftiga fall i aktiepriset ska dock inte äga Apple, men inte heller det är ju något nytt.


En bild säger mer än tusen ord.11 kommentarer:

 1. Om inget annat så ger såna här nedgångar i aktien bra köptillfällen, och rensar ut spekulanter som inte tål kraftiga fall i aktien.

  Så länge bolaget går bra och tjänar stora pengar finns ingen anledning att sälja. När uppståndelsen och paniken lagt sig om någon månad så kommer aktien sakta börja röra sig uppåt igen.

  SvaraRadera
 2. 11 gånger vinsten borde reserveras för bolag som har dystra framtidsutsikter. Apple kan inte klassas som ett sådant. Värderingen är det enda jag behöver titta på, vid en bibehållen nivå som idag så kommer jag ändå tjäna 9% på min investering, och det är troligtvis sämsta utfallet.

  SvaraRadera
 3. Ta en graf på AAPL från 2009 till idag. Ta ett papper och håll för dom två pucklarna under 2012. Är det egentligen ett "ras" vi talar om? Herregud, zooma ut och konstatera att AAPL går ganska bra, precis som företaget Apple. Men visst, det är rätt tungt att äga AAPL nu. Man blir liksom lite trött, men det hör spelet till. Skall bli spännande att se vilka produkter som dyker upp under året. Personligen tror jag det är läge at släppa en iPhone med riktigt fet display. Har själv en Galaxy Note 2 i min ägo. Kan bara säga att jag älskar den.
  Vad gäller AAPL, så får man väl börja fundera på om man skall köpa mer om den fortsätter att falla.
  Till sist, tack för en fantastisk blogg/Twitter.

  SvaraRadera
 4. Lou, tack för att du tog bort inlägget som den där griniga och otrevliga DrBrumgrutten skrev. Han verkar inte vara helt till freds med sitt liv, stackarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joakim Peng! Jag må vara kritisk men försöker, och tycker jag lyckas, vara saklig.

   Lou var "helt säker", hade felt fel och analytikerkollektivet prickade nästa exakt siffran. Är det något i detta som är felaktigt eller elakt?

   Poängen med att belysa detta är att jag tror Lou skulle framstå som mer seriös om han valde lite mjukare ordval än t.ex. "helt säker".

   Radera
  2. Problemet med dig är att du ligger som en gädda i vassen och hoppas hitta något fel. Läs Theodore Roosevelts tal "The man in the arena" så förstår du vad jag menar. Förkortat finns det t.ex. här:http://www.theodore-roosevelt.com/trsorbonnespeech.html

   Radera
  3. När du pratar om dina teorier och åsikter så presenterar du dem som om de vore enkla svar på matematiska frågor... en slags objektiva sanningar. Inom detta fält finns bara mer eller mindre väl underbyggda teorier.

   När Lundaluppen "tror" så "vet" du. När Finanstankar uttrycker "tvivel" så är det "glasklart" enligt dig osv.

   Det är min bestämda uppfattning att du är såväl smart som kunnig. Du har dock haft otur på ett område här i livet och det är att ditt självförtroende vida överstiger dina faktiska förmågor.

   Radera
  4. Jag förstår inte alls varför du blir irriterad för att någon på sin EGEN blogg uttalar sig säkert om vissa saker (och mindre säkert om andra).

   Jag fick ingen kritik av dig de många gånger jag var närmare analytikerna med mina uppskattningar av Apples resultat.

   Jag har uttryckt mig mycket säkert om Starbucks men ingen kritiserar mig för det då jag fått rätt, samma sak med Boliden och Swedbank även om det var mycket hallå ang. mina analyser av Swedbank och dess groteskt undervärderade aktie 2009-10, men dessa tystnade med tiden av naturliga skäl.

   Jag har lika lite som någon annan alltid rätt, men jag tänker inte klä in mitt språk i kosmetika av osäkerhet när jag är säker på något eller skriva att jag känner mig säker de gånger jag inte är det.

   Radera
 5. Jag personligen använder och uppskattar Apples produkter väldigt mycket, och i och med att jag tror på dem så funderar jag på om det inte är ett fint läge att köpa in sig på en post efter de senaste dagarnas fall. Jag avvaktar och funderar över helgen.

  Jag skulle dock vilja ställa en enkel fråga till dig (ställer samma fråga hos flera bloggare jag respekterar och lär av):

  För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

  I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
  Tacksam för alla tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs först "The Snowball" om Warren Buffett.

   Läs sedan Peter Lynchs två böcker om hans investeringsfilosofi (One up on Wall Street och uppföljaren)

   Läs sedan The intelligent investor av Ben Graham.

   Därefter är samligar av Warren Buffetts "skrifter", dvs hans bokslutsbrev och liknande samt hans "Tap dancing to work" som nyligen kom som är mycket utfyllig och bra.

   Med dessa böcker, och förmågan att tillämpa dessa regler och ett passande temperament så kommer du att bli rik.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera