måndag 31 december 2012

Slut på 2012


Dags igen för den artificiella gräns som sätts mellan "börsåren". Jag tror konceptet börsår skapar tankefel när många verkar tro att det verkligen finns en gräns, att ett år är bortkastat, att man hoppas på nästa o.s.v. som om det vore en ny säsong för ett fotbollslag och inte en kontinuerlig rörelse framåt i tiden. Hursomhelst är det ju bra med avstämningspunkter så en viss nytta har ju både års- och kvartalsskiften.

Avstämningar har för mig blivit ett problem då jag som sagt har lämnat Avanza som hade min historik sedan många år, men mina innehav har allesammans gått utmärkt i år, även om Apple som nu är tveklöst störst har fallit rejält i höst och vinter.

Apple är upp 31 % i år, 
Swedbank +43 %, 
Boliden +22 %, 
H&M +1 % 
och årets nykomling Starbucks gick under 2012 upp ung. 15 %.

Då jag som sagt köpte Starbucks för första gången i somras efter aktiens galna fall under våren och försommaren är min egen utveckling inte densamma (även Apple påverkas av stora köp under året). Starbucks är för mig upp runt 10 % sedan inköp för mig och mitt resultat för året är ung. som det var i november dvs runt +25 %, dvs dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen (Apple har fallit sedan dess, men Swedbank och Boliden har stigit rejält).

Vad ska man tro om 2013? Jag tror det blir rätt mycket som det senaste året. Samma gamla kräftgång i USA och flera andra länder, statsskuldsbråk och s.k. lösningar, men troligen fortsätter marknaden att påverkas allt mindre tvärt nu när man insett att världen inte kommer att gå under för att USA får sänkt kreditbetyg (f.ö. MYCKET välförtjänt) eller Grekland måste finansieras av andra.

Apple kommer med mycket stor sannolikhet att stiga rejält i framtiden, säkerligen under 2013. Med idag samma PE som för ett år sedan trots att vinsten har stigit med 60 % medan aktien har stigit mindre än hälften så mycket samtidigt som man har har förnyat alla sina produkter och uppenbarligen säljer mycket bra så kan det inte gärna gå på något annat sätt.

Apple, Starbucks och Swedbank är de aktier jag tror mest på nästa år, både Boliden och H&M är mycket svåra att förutse. De tre förstnämnda ärnu i position att dra nytta av investeringar man gjort och detta brukar alltid leda till långt större effekt på värderingen än någon trott varit möjligt. 

Se bara på Apple för ett år sedan: iPhone 4S hade precis kommit ut, iPad sålde otroligt bra osv medan aktien stod mest och stampade under 400 dollar. Sen kom fantastiska rapporter och man steg till som mest över 700 dollar på mindre än nio månader. Som vanligt dock med kraftiga ras däremellan.

Ja, ja vi får se. Gott nytt (börs)år!

1 kommentar:

  1. När kommer Apple med sin rapport ?
    köper du mer på dessa nivåer ?

    SvaraRadera