söndag 8 april 2012

Dum kritik

'
Jag tänkte att jag skulle följa upp på mina tvitter från långfredagen. 


Det är svårt för mig att förstå hur folk kan klaga på företag för att de tjänar pengar. Företag finns ju till av en orsak enbart- att tjäna pengar. Det är som att klaga på kompassen för att den alltid pekar mot norr eller att klaga på krokodilen för att den äter upp andra djur. Det ligger i dess natur och är därför det enda rätta.


Man klagar på bankerna, inte minst Swedbank, för att de tar ut för mycket i avgifter från sina kunder. OK, vad tror man att en bank ska göra då? Säga "Nej, vet ni vad, vi ska inte tjäna så mycket pengar på våra kunder, vi ska sluta dela med oss till våra ägare och istället ge kunderna våra pengar, det är vår nya affärsidé"? Trams, banker ska tjäna pengar och de priser de tar ut ska bestämmas av konkurrensen mellan bankerna och ingenting annat.


Man kritiserar också både H&M och IKEA, inte minst på finanschattsidor för att de säljer "billiga" varor. Det är som att klaga på McDonald's för att de säljer hamburgare eller Mercedes-Benz för att de säljer bilar. Det är det som är H&M:s m.fl. affärsidé och den är OERHÖRT lyckad. Det spelar för investeraren ingen som helst roll om han brukar köpa sina kläder på H&M (det gör f.ö. inte Karl-Johan Persson heller), det som spelar roll är om andra gör det. Tips: det gör de.


Apple och några ytterligare tekniktunga bolag får ibland den dummaste kritik riktad mot sig som man öht kan tänka sig. Man kritiserar iPhone och andra produkter för att deras tekniska specifikationer i vissa fall är lägre än somliga konkurrenters. Vad är det för trams? Vilka andra än tekniknerdar kan tänka så stolligt? Kunderna vill INTE ha det senaste lilla kort, minne, processor etc som kommit ut!!! De vill ha en snygg och mycket väl fungerande produkt som de trivs med att använda och ger dem den image de vill projicera mot andra! Varför ska det vara så svårt att förstå? För Apple är det verkligen inte svårt att begripa detta. Det är också därför de är världens högst värderade företag.


Man kan inte hoppas att lyckas som investerare om man har fördomar mot företag eller tror att ens egna, förmodligen mycket exklusiva, vanor är de som den stora massan har. Det blir som när barnlösa 30-åringar numera bosatta på Söder ska uttala sig om hur "folk lever". Tips: Svensson bryr sig mycket mer om priset på mat än om det senaste brunschstället vid Medborgarplatsen.
.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker du har så rätt i det du skriver. Som att du printat ner min tanke. Aldrig heller förstått "folks" klagande på bankerna. Varför ont köpa lite aktier i den bank du har om du tycker de tjänar så otroligt med pengar. Svårare än så är det väl inte!? :)

  SvaraRadera
 2. Att investera är lätt förutsatt att man vet vad man håller på med. De som låter helt irrationella faktorer påverka beslut är inte bättre än de tokar som köper groteskt övervärderade aktier eller blankar kraftigt undervärderade.

  SvaraRadera
 3. Även om jag själv inte orkat göra tillräckling research för att känna mig helt bekväm med att äga bankaktier just nu så har jag ändå lite svårt att förstå kritiken mot bankerna för deras höga vinster. Finns det några noterade bolag som har generös utdelning som policy så är det ju bankerna så istället för att klaga är det ju bara att handla aktier i den banken man anlitar och få tillbaks "rabatten" den vägen.

  Men så långt tänker ju naturligtvis inte "normala" människor. Mina föräldrar fick nyligen ett litet arv på ett par hundra tusen kronor och jag har spenderat mycket tid på att få dem att förstå att en vettig aktieinvestering är en god ide snarare än att konsumera upp allting och sedan klaga på att allt är så dyrt. Det är dock inte helt lätt att lyckas med det. Jag gissar att de i detta nu har börjat nagga på pengarna utan att säga något till mig :)

  SvaraRadera