torsdag 27 oktober 2011

Skrattar

.

Visserligen kanske det inte är så snällt att skratta åt folks olycka, men ett undantag är nog på sin plats- alla de små spekulanter som den senaste tiden har suttit och skrutit om sina "björnar" dvs bearcertifikat med vilka man tjänar pengar på börs-/ aktienedgångar.


Som alla dessa som trodde att det bara kunde gå mera upp under IT-yran tror uppenbarligen många av dessa stollar att det bara kommer att fortsätta ned trots att många goda nyheter nu har kommit. Varje dag kan man läsa om hur de "laddat upp med nallar", inte minst inför idag för nu ska det minsann gå nedåt. Jag följde precis samma sak hända under 2009 när de envist höll fast vid sin tro på att nu snart skulle allt vända. En efter en försvann signaturerna på forumen.


Jag måste säga att inte bara är det omöjligt att tycka synd om dem, jag sitter verkligen och gottar mig åt dem som i sin ilska över den dumma, dumma börsen skriver av sig på Börssnack om hur orättvis världen ändå är.


Det är fel. I detta fall är världen helt rättvis.

.

11 kommentarer:

 1. Den fantastiska skillnaden mellan att investera och spekulera visar sig på sikt när de realiserade vinsterna ska mäta sig med varandra

  SvaraRadera
 2. Hej Lou,

  Har följt din blogg ett tag och kunde inte låta bli att kommentera detta inlägg.

  Du tror alltså att vi passerat botten för den här gången?

  Som långsiktig investerare (>7-10år) kanske man inte behöver bry sig så farligt över ras som det i Aug, utan kan se det som ett köptillfälle.

  Jag själv har dock inte så lång placeringshorisont, då jag inte tror på devisen att "sitta still i båten" om man inte är beredd att tappa 40-50% av sitt kapital under några år.

  Jag är alltså en av dem som lite spekulativt fyllt på med lite "björnar" idag och senaste dagarna. På 6-12mån sikt tror jag helt klart att börsen skall ned, liksom bostadspriserna.

  Kanske har överenskommelsen om Greklands haircut förskjutit nedgången lite, men tillväxten kommer inte att bli vad den har varit den närmaste tiden då lånefesten måste få ett slut någon gång.

  Jag tror tyvärr att stora delar av Europa måste igenom ett ordentligt stålbad innan läget har normaliserats och detta kommer att avspegla sig i börsen. Dock har nedgången gått lite väl fort, och jag tror alltså att senaste veckans uppgång är en motreaktion mot den överdrivet kraftiga första nedgångsfasen.

  Vore intressant med en kommentar på min världsbild.

  Jag har full respekt för ditt val investeringsstrategi, annars skulle jag inte följa din blogg.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Du kan gotta dig åt mig! Nära att få min andra portion blankning i Swedbank idag.

  Kämpar på i motvinden!

  Ser man till hela 2011 mår dock fortfarande min portfölj väldigt mycket bättre än din.......Vi får stämma av den 31/12. Lycka till!!

  Mvh Johan

  SvaraRadera
 4. Någon som vet en bra sida där man kan följa antal blankade aktier. Många gånger beror ju de tillfälliga dipparna som kommer utan anledning på att blankare varit i farten och tryckt ner kursen. Då är det bra att ha sådan information, för är det så så brukar det ju inte vara något att oroa sig för. När blankarna/björnarna lugnar sig brukar ju fjäderna slå tillbaka och ge en extra sjuss uppåt.

  SvaraRadera
 5. Den som långsiktigt satsar pengar mot börsen lär bli besviken. Människor tenderar att vara produktiva och utvecklas, företag producerar mer effektivt i framtiden och vi lever bättre om 10-20 år än vi gör idag.
  Enda sättet att förlora på börsen är att hoppa in och ut i ett försök att tajma börsen. Den som köpt 100 år sedan och hållit genom krig och elände har nu en enorm förmögenhet.
  Läste nyligen en bok som roligt nog heter "trade like buffett". Han hade testat att köpa index varje gång det kom en katastrof som sänkte börsen, och sedan hållt 1 månad. Den typ av trading hade visat en bättre vinst än index, vilket implicerar att människor har en stor tendens till att vara överdrivet rädda vid katastrofer. intressant läsning jag rekommenderar den till er alla. :)
  len

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Johan: vad som händer detta år (är just nu nästan +-0) är inte viktigt utan hur det går på lång sikt dvs många många år. Om man går emot börsen när den fallit rejält UTAN att konjunkturen fallit tar en enorm risk, samma med alla dem som satsar en massa pengar (nej, 0,7 % av portföljen på Diamyd innan de steg är nåt helt annat, Pucko-Calle vars patetiska kommentar jag just tog bort) på rena chansningar.

  Jag tror öht inte på korta spel, med undantag för warrants när en aktie tokfallit utan bra anledning och då bara med småpengar.

  Jag tycker också det är stor skillnad på statsfinansiella problem och riktiga nedgångar i den totala ekonomin (som brukar FÖLJAS av statsfinansiella problem, inte föregå dem). BRIC tuffar på & påverkas inte särskilt mkt av vad som händer i EU, EU påverkas däremot extremt av dem).

  Oavsett hur snabbt detta reds ut så tror jag att jag precis som 2008 kommer att tjäna väldigt bra på krisen.

  SvaraRadera
 8. Jag brukar också känna lite skadeglädje när blankare och andre baissespekulanter förlorar pengar då det visar sig att världen inte gick under heller denna gång. I detta fall tror jag dock att du ropar hej lite för tidigt. Jag har under dagen läst en hel del om EU-överenskommelsen och min slutsats är att den i bästa fall skjuter upp problemet något år eller så. Mer troligt är att vi får nya kraftiga nedgångar på börsen när paniken återigen börjar sprida sig.

  Om man betänker vilket enormt omvärldstryck som EU utsatts för senaste veckorna och hur de fortfarande vägrar att inse de mest grundläggande felen i EU och euron, än mindre göra något åt det, kan man bara föreställa sig hur mycket som ska till för att de ska göra det som de till slut måste göra. Antingen måste euron brytas upp genom att några länder lämnar den, vilket kommer att leda till stort kaos på marknaderna, eller så måste ECB fungera som "lender of last resort" och finanspolitiken i hela EU centraliseras. Jag tror inte de är beredda att göra någondera förrän det blir ännu mycket värre både på börsen och i konjunkturen.

  Jag har därför idag börjat sälja av min portfölj. Många av innehaven är jag väldigt positiv till, men jag tror helt enkelt det inte kommer att finnas några platser att gömma sig på när nästa panikvåg startar. Och eftersom jag inte vågar gissa när denna nedgång kommer eller hur kraftig den blir vill jag inte ha för mycket placerat. Jag skulle inte bli för förvånad om denna uppgång vi sett nu blir mycket kortvarig.

  Däremot tänker jag inte spekulera aktivt i nedgång. Det anser jag alltför riskfyllt och till viss del även omoraliskt. Jag kanske är lite gammaldags ;)

  SvaraRadera
 9. Jag rekommenderar alla Appleägare och allmänt samhällsintresserade att lyssna på dagens avsnitt av "ekonomiekot lördag" http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3626
  som handlar om framtiden för marknaden och tillämpningar av appar.

  SvaraRadera
 10. Det här inlägget får mig att tänka på ett gammalt MTG-kort (nördreferens) som hade textraderna;

  "Up and down, over and through, back around — the joke's on you"

  Jag tror vi ska vara väldigt ödmjuka inför framtiden. Det är få som vet tillräckligt mycket för att kunna uttala sig om var detta ska bära.

  SvaraRadera
 11. Jag kanske skulle ha varit lite tydligare... Vad jag menar är inte på något sätt att allting är löst och nu är det bara att köpa.

  Inlägget handlade om att vissa daytraders fortsätter att satsa hämningslöst på att nedgången ska hålla i sig ohämmat och sedan när de blir brända skyller på allt utom sig själva.

  Efter krisen 2008 var det många gånger som börsen föll brant innan den till sist började stiga mer jämnt under en lång period. Den som satsar jättesummor på vad man känner hit eller dit kommer att bränna sig. Det enda som fungerar är att sitta still eller nästintill still i båten och om man kan handla när det är riktigt billigt.

  SvaraRadera