fredag 14 oktober 2011

Den gamle och havet

'
Microsoft och Apple är bra precis lika gamla företag, vilket betyder att de år 2001 hade varit i "PC-branschen" i ung. 25 år, Micorsofts tyngdpunkt förstås på mjukvara och Apples på hårdvara, men eftersom operativsystemet var den viktigaste produkten för båda företagen är mycket lika dem emellan.

År 2001 hade Microsoft regerat utan nämnvärd konkurrens inom operativsystem i många år och kunde i sina många kanaler sälja ett stort antal andra produkter, framförallt det sjukligt lönsamma Office-paketet, som var väl anpassade till operativsystemet.

Microsofts strategi, om det nu verkligen fanns en sån, var under de 10 år som följt därefter att ta sig in lite överallt där det verkar finnas pengar. Som en guldgrävare som hoppar omkring från plats till plats där de andra grävarna verkar finna guld för tillfället- man skulle skapa en egen mp3-spelare (Zune, vila i frid), en egen spelkonsol (X-box som trots enorma framgångar inte tjänat in många kronor) och ändlösa försök att komma in i mobiltelfonin (min tidigare jobbmobil SE Xperia 1 med Windows var förmodligen den värsta telefon jag haft oturen att behöva använda).

Apples är väl känd och kan väl sammanfattas med orden iMac, iPod, iPhone och iPad. Det vill säga ett tydligt fokus mot nya marknader med dyra men oerhört mycket mer omtyckta produkter än konkurrenternas.

Så här har det gått för aktierna de seaste fem åren, dvs ung. den tid som företagen har haft flera av dessa produkter, liksom förstås sina gamla trotjänare, ute på marknaden:


Microsofts graf tycker jag påminner om en överbordsköljd fiskares kamp för att hålla sig över ytan.

8 kommentarer:

 1. MSFT hade väl ett ganska högt P/E på toppen av IT-bubblan och det har väl gradvis sjunkit under senaste decenniet. Det kan vara värt att komma ihåg. AAPL var ju inte i ropet alls för elva år sen.

  SvaraRadera
 2. Tjena

  Vilket av företagen har betalat tillbaka mest pengar till ägarna under perioden?

  /Ballmer

  SvaraRadera
 3. Apple delar inte ut, men MS' små utdelningar är mer än några få procent totalt medan Apple aktiepris fördubblas med allt kortare intervall.

  SvaraRadera
 4. Lou, är all in i aktier just nu. Hm, Apple, Boliden och Swedbank har gått bra de sista dagarna.

  Skulle du gå ur allt nu och hoppas/förvänta dig en dip, eller hoppas på uppgång och i värsta fall öka i nedgång?

  Tackasam för dina tankar!

  /Alex

  SvaraRadera
 5. MicroSoft har problem. Deras intäkter kommer från tre lika stora områden: Office, Windows och Servers.

  Spår att Google kommer släppa ett Office-paket som gör att MicroSoft tappar 50 % sales inom Office och 75 % av vinsten.

  Spår att marknaden går mer mot Linux i Servers och att MicroSoft där tappar 50 % av omsättningen och 75 % av vinsten.

  Försäljningen av Windows kommer stagnera när tunnplattor tar marknadsandelar. Vinsten flat.

  Totalt kommande 5 åren: MicroSoft vinst från kärnverksamheten faller 50 %.

  När MicroSoft därtill kommer Skype, förlustbringande bolag, för 9 miljarder USD vet man att kassan inte kommer att användas till något positivt.

  MicroSoft saknar kassakor. Bing faller. Skall man köpa olönsam Yahoo för 35-30 miljarder USD? Då försvinner hela nettokassan.

  Skall man köpa RIM för 20 miljarder USD? Ett företag som peakat?


  Om jag var VD för MicroSoft skulle jag göra följande:

  Bästa strategi för MicroSoft just nu vore att köpa IBM Watson för 1 miljard USD och göra den till en del av Bing, samt köpa upp små men nischade sökmotorer typ Qwiki.com och implementera med Bing, samt lägga några miljarder USD på FoU för Bing. Då kommer man kunna bygga en sökmotor som på några års sikt kan mäta sig med Google istället för att lägga 30 miljarder USD på att köpa Yahoo.com vars användarbas och tekonolgi redan håller på att fallera.

  MicroSoft borde köpa Nokia Mobiles samt alla patent för 19 miljarder USD. Öppnar upp för möjlighet att massproducera billiga mobiler och paddor med Win-OS-system. Avstå RIM.

  MicroSoft borde köpa upp vimeo.com för några hundra miljoner dollar, samt lägga 30 miljarder USD på att köpa upp amerikanska filmstudior. Plötsligt skulle MicroSoft äga hälften av alla filmer som någonsin producerats och kommer produceras i USA för alla framtid. MicroSoft skulle kunna knyta detta till sina mobiler, paddor, datorer med billiga prenumerationer, typ se hur mycket film du vill på din padda med 10 dollar i månaden. Och sätta en kil i Apples Itunes.

  SvaraRadera
 6. Alex: ursäkta sent svar. Jag tradar aldrig eftersom jag vet hur lätt det är att missa tåget. Bra att vara all in just nu eftersom börsen alltid kommer tillbaka!

  SvaraRadera