tisdag 18 oktober 2011

Apples rapport snart här

Det är dags för den kvartalsliga ritualen om några timmar. Apples rapport tror jag kommer att överraska positivt igen. Som jag tvittrade härom dagen tror jag vinsten landar runt eller mest troligt t.o.m. över 8,50. Att jämföra med proffsanalytikernas 7,30 i snitt. Varför då?

Det är troligt att man nu tack vare fler kanaler sålt närmare 25 miljoner iPhones. Jag tror alltså inte att volymen påverkats alltför mycket av att man väntat på den nya modellen, detta inte minst eftersom många säljer de gamla modellerna med rabatt när en ny tros komma snart. Jag tror att man för iPhone nu måste börja tänka bort denna effekt. Den är helt enkelt för populär för att vanliga regler för konsumentelektronik ska gälla.

iPad tror jag som sagt landar runt 13 miljoner, vilket i så fall är en rejäl ökning mot förra kvartalets 9,25. Detta tack vare det enorma intresset för produkten, nu även inom företagssegmentet. Macarna tror jag med stöd av många rapporter om fin försäljning kommer upp till 4,6 miljoner sålda och i vanlig ordning tror jag iPod sjunkit med 20 % mot fjolåret.

Som jag skrivit många gånger tidigare tror jag att Apple tjänar över 30 miljarder under kalenderåret och denna en gång så djärva prognos börjar nu verka nästan försiktig eftersom jag tror på runt 10 dollars vinst i julkvartalet, inte minst med stöd av 4S och iPad.

Alla prognoser är förstås med reservation för någon helt okänd engångskostnad eller liknande Runt kl. 11 får vi veta.

13 kommentarer:

 1. Ok det blev inte riktigt så högt som du trodde: EPS $7.05; Revs $28.3B /Xenu

  SvaraRadera
 2. Ok apples aktie faller med nästan 6% trots att de ökar försäljningen kraftigt. Men tydligen inte så kraftigt som marknaden räknat med./Xenu

  SvaraRadera
 3. Lou, det kanske visar svårigheten med att prognostisera vinster. Du brukar vitt och brett raljera över analytikernas tokiga gissningar, men du liksom analytikerna liksom vi alla, sitter i samma båt. Det är förbaskat svårt och det kanske är lika bra att inte försöka gissa, eller "guestimera" alltför ivrigt.

  Mar

  SvaraRadera
 4. Apple ned 7 %. Men rapporten är rejält mycket värre än så.

  iPods ned 27 % y-o-y. Apple minskar produktionen av iPads 25 % kommande kvartal.

  Kommande kvartals vinstprognos bygger på 14 veckor (sic!) och inte normala 13 veckor.

  iPhone sålde endast 17 miljoner ex. Iphone 4S säljer bra detta kvartal, men saknar design och funktioner för att sälja bra även 2012. Avsaknad av iPhone 5 och Iphone Nano, lär lanseras först om 1 år.

  SvaraRadera
 5. Ha! Det var en hel del positivt också! Rörelsemarginal gick upp från 36.9% till 40.3%
  4.89 miljoner Mac-ar såldes under kvartalet ökning med 26%.
  11.12 ,miljoner ipads, ökning med 166%
  Kassan är hissnande $81.57 miljarder upp med $5,4 miljarder. Att ipods minskar är ju helt naturligt då den ersätts av telefoner med samma funktioner. /Xenu

  SvaraRadera
 6. Den som vill förstå bakgrunden till den "låga" (forts näst bästa kvartalet hittills) behöver lyssna på telefonkonferensen (se Apples web) eller i alla fall läsa ett sammandrag. Resultatet är mkt bra för allt utom iPod och det är ju minst sagt väntat eftersom iPhone säljer så bra och få köper båda.

  Hade man släppt 4S några dagar tidigare hade man sålt minst fyra miljoner mer. Apple berättade att iPhone-försäljningen föll kraftigt andra halvan av kvartalet när ryktena surrade om en ny mobil samt en billig kontraktslös telefon vilken dag som helst. Om fem miljoner telefoner sköts upp till julkvartalet är det typ 1,30 dollar i vinst efter skatt som flyttades bort från detta kvartal.

  SvaraRadera
 7. Mar: mina två tidigare kvartal har varit betydligt närmare utfallet än "consensus" bland analyalytikerna, men visst jag missade den stora betydelsen av att 4S kom först i början av detta kvartal. Det gjorde å andra sidan alla andra också.

  Att bedöma sannolikheten för lika utfall är inte rena gissningar.

  SvaraRadera
 8. .."men visst jag missade den stora betydelsen av att 4S kom först i början av detta kvartal. Det gjorde å andra sidan alla andra också."..

  Är du for real?
  Svårt att kolla räkenskapsåret för företaget? Och att du ens tror att dom andra analytikerna gjorde samma misstag är ju pinsamt.

  /Karl

  SvaraRadera
 9. Apples stora problem är januari-september 2012. Tro mig, iPhone4S kommer inte att kunna matcha android och windows första tre kvartalen 2012. Folk kommer vänta på 5an

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Karl: det är du som bevisar din dumhet. Att kvartalet slutade när det gjorde i förhållande till introduktionen var naturligtvis (!!!!!) ingen överraskning för mig eller nån annan, däremot att den ryktade introduktionen skulle denna gång få så enorm betydelse för försäljningen andra halvan av kvartalet var en överraskning.

  Du har uppenbarligen inte lyssnat på analytikerkonferensen eller läst deras kommentarer till investerarna idag. Pinsamt att missförstå som du.

  SvaraRadera
 12. Anonym (skriv ett nick nästa gång!!) försäljningen hittills motsäger din tes liksom att W7 inte säljer några telefoner att tala om.

  SvaraRadera
 13. Fantastiskt fin rapport. Som alltid. iPod siffrorna är snart i det närmaste irrelevanta och det har länge varit en trend att de tappar i försäljning. De står nu för endast 4% av försäljningen. Jämfört med tex iTunes på 6%. Men det är också det enda som tappar. Jag hade hoppats att inte iPhone-försäljningen skulle dippa så som den gjorde innan 4s annonserades. Men det är ju också ett mönster som har varit tydligt (och än värre) tidigare. Skulle vilja säga att "bara" tappa knappt tre miljoner i slutet av kvartalet med en ny telefon på G och en så pass gammal som 4:an som toppmodell är helt ok. Annars är YoY siffrorna allt från bra till fantastiska i alla segment. Det som är intressant nu är definitivt Apples egen guidance för nästa kvartal som för första gången på flera år inte verkar defensiv. Skall bli väldigt spännande!

  Sales: $28.27 billion, up 39% year over year
  Profits: $6.62 billion, up 53.7%
  EPS: $7.05, up 52%
  iPhone: 17.07 million units, up 21%.
  iPhone sales declined in 2nd part of quarter as customers anticipated the iPhone 4S
  iPhone sales more than doubled in Asia-Pacific
  iPad: 11.12 million units, up 166%, a new quarterly record
  Mac: 4.89 million units, up 26%, a new all-time quarterly record
  Mac units up 61% in Asia-Pacific.
  iPod: 6.62 million units, down 27%. iPod touch more than 1/2 of sales
  Retail: Ended quarter with 365 Apple stores
  Revenue per store: $10.7 million per store, down from $11.8 million
  Gross margin: 40.3%
  Cash and marketable securities: $81.6 billion
  Cash generation: $5.4 billion in the quarter
  Revenue guidance: $37 billion
  EPS guidance: $9.30
  Gross margin guidance: 40%

  SvaraRadera