måndag 3 oktober 2011

"Let's talk iPhone"

'
I morgon bär det av- Apples enormt hypade (märk väl, inte hypad av Apple själva utan resten av världen) "iPhone event". Det surrar som alltid en massa spekulationer och just nu verkar alla vara säkra på att man inte kommer att introducera någon ny generation, dvs en telefon som tydligt skiljer sig från Fyran, utan istället klämma in en massa ny teknik och annat i ung. samma ytterhölje som tidigare och kalla den 4S. Detta tillsammans med en lågprismobil är vad media nu överallt verkar vara helt säkra på.

Jag får väl sticka ut hakan en aning och säga att det tror inte jag. Apple överraskar alltid positivt och en helt ny premiummodell är det logiska valet. Den som tror annat bör motivera det med annat än bristen på bevis i form av läckta bilder osv. Apple kan anklagas för många saker, men slarvighet är inte en av dem. Framförallt skulle man aldrig göra om fjolårets fadäs att låta de anställda testa mobilerna på stan i samma utförande som den slutliga produkten.

Användare av svindyra telefoner vill att det ska synas att det är den senaste de bär omkring på och det vore konstigt om man "bara" uppdaterade innehållet och riskerade att inte ses som liggande i utvecklingens/designens framkant på utsidan av produkten. En aluminiumunibodybaksida känns mycket mer 2011 än glassandwich, trots att jag sjäv älskar designen på Fyran. Ja, ja i morgon den här tiden vet vi.

Helt säkert är hursomhelst att man tack vare kraftigt ökad täckning bland carriers och framförallt stora ännu dåligt penetrerade marknader (Kina, Indien, prepaid) kommer att sälja en oerhörd massa iPhones det kommande året och detta faktum tillsammans med att Apple tar hutlöst betalt även av återförsäljarna kommer att betyda fortsatt explosiv vinsttillväxt.

'

12 kommentarer:

 1. http://www.appleinsider.com/articles/11/10/03/sprint_buys_30_5m_iphones_from_apple_for_20b_in_bet_the_company_move.html

  Det här säger en del om hur desperat man som operatör kan vara att få sälja iPhone. Detta trots att det säkert lanserats 20 st "iPhonedödare" med Android på bara i år och som de kan få på stört om de så vill.

  Frågan är bara om man skall passa på att köpa ännu mer AAPL direkt imorrn. Trenden har varit den omvända mot vid tidigare iPhone-introduktioner. Den har gått ner från $422 senaste två veckorna. Skall man tolka det som att förväntningarna är låga eller som vanligt att man underskattar Apple å det grövsta...

  P/E är återigen tillbaks under 15 i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Jag lutar åt ditt håll. En ny design med en baksida mer åt iPad-hållet är logiskt för att stilla det ha-begär som byggts upp under senaste året och så att alla som väntat tålmodigt på den nya iPhone kan visa upp att de minsann har den senaste modellen och inte känner att de väntat förgäves. Men som sagt, med Apple vet man aldrig. Det är hursomhelst fantastiskt hur många spaltmeter iphonen får i medier och bloggar innan Apple ens annonserade att man planerar att tillkännage något nytt kring iphone..

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Det finns säkert rationella (teknska) skäl til att det inte blev någon Femma nu, svårt att förstå att de inte gjordei alla fall ågon förändring av skalet för att tilltala de fåfänga. Otroliga förbättringar av telefonen hursomhelst och en uppdatering av utsidan lär inte dröja 16 månader. Siri... Bisarrt bra!

  Kul reaktion på börsen, branta fall har föregått nästan alla Apples presentationer av saker som blivit mycket betydelsefulla längre fram (iPad, Air, Intel-processorer m.fl.). Samma sak när iCloud osv presenterades i jun i år. När iPhone presenterades steg dock aktien.

  Kul spurt den gjorde på slutet, lite synd för jag tänkte handla om fallet fortsatt i veckan, vi får se hur det går.

  SvaraRadera
 5. Visst drogs man med i hypen och blev besviken som alla andra nördar, men blev väldigt imponerad av Siri. Lite besviken på att Cook endast inledde och avslutade istället för att presentera något nytt, men han kanske vill sätta ribban lågt och anpassa dessa lanseringar efter sin egen personlighet snarare än att försöka fylla Jobs skor. Samtidigt tror jag det fortsätter bli försäljningsrekord för iphone de kommande kvartalen. Själv köpte jag nyligen en bunt Apple på 376 och hade lite ångest över timingen igår kväll då jag hellre hade köpt när aktien föll mot 355. Men men, om inte allt för lång framtid kommer man önska att man hade köpt mer på dessa nivåer..

  SvaraRadera
 6. LM
  Frågar av ren nyfikenhet. Äpplet finns inte i min cirkel av kompetens men anser du att det finns samma uppsida på den som i dina andra innehav typ Sweb, Boliden ? Har samma undran om HM.
  Ekdungen

  SvaraRadera
 7. Är lite förvånad över den häftigt negativa reaktionen bland techgeeks på nätet. Apple har ju inte lovat ett enda dugg av det som folk hade förväntat sig. Och ser man igenom allt bull så hade folk varit nöjda om telefonen haft en lite större skärm och en annan rundare design. Och hetat iPhone 5 uppenbarligen... Resten kan ingen direkt klaga på.

  Jag tror att den här uppdateringen är av strategisk karaktär. För det första har man lagt mycket energi på iCloud (och uppenbarligen Siri). Inte ens Apple har resurser för att göra allt på en gång. Om man ändrat drastiskt på extern design så hade uppskalningen inför julhandeln inte gått lika snabbt som nu. Förra året tog det flera månader innan folk slutade köa för att köpa en iPad2 i USA. Nu kan man fylla kanalerna i princip överallt samtidigt i god tid innan jul. Och iPhone 4 är ju dessutom fortfarande världens bäst säljande smartphone. Varför skall man "pensionera" den i det läget? Men en omdesignad (galet tunn och 3gs design?) 5:a behöver nog släppas till våren/sommaren för att behålla momentum. Under tiden tror jag att gemene man (dvs inte techgeeks) kommer att vara mycket nöjda med sin 4S. De som nyligen köpt en iPhone 4:a kommer inte bli besvikna och för de som är på äldre varianter är det en utmärkt uppdatering!

  Ur ett aktieperspektiv så satt jag dock och var duktigt frusterad när jag inte var likvid på min depå när kursen var nere i $355 under keynoten igår pga ren klantighet. För precis som jag trodde så hämtade den sig innan dagen var slut. Köpte på morgondippen istället på kring $364 och är hyfsat nöjd med det. Funderar på att trada lite om aktien uppvisar det vanliga mönstret med ordentlig uppgång fram till rapportdag för att sedan dippa ordentligt samma dag *trots* rapport som överträffar allt :)

  Det måste finnas massor med folk därute som tjänar fint på att trada i Apple. Den är volatil och den uppvisar hyfsat förutsägbara trender...

  P/E vara nere en bit under 15 igen under keynoten. Billigt!

  SvaraRadera
 8. http://tech.fortune.cnn.com/2011/10/05/iphone-4s-analysts-weigh-in/

  Ingen analytiker som listas här var heller direkt negativ efter keynoten. Någon sänkte sin riktkurs för en förväntad svagare konjunktur. Annars positivt across the board. Dom flesta riktkurser är dessutom ordentligt konservativa eftersom de baseras på omsättning- och vinsttillväxt som brukar ligga långt under det som Apple sedan presterar. Eller i alla fall har gjort historiskt. Amatörerna brukar vara mycket mer pricksäkra...

  SvaraRadera
 9. I vanlig ordning är min timing fantastisk. Steve Jobs avled i natt. Otroligt sorgligt med tanke på att det känns som han knappt kommit igång. Det fanns liksom otroligt mycket kvar att göra...

  Får se vad det gör på kursen idag men en ordentlig dipp direkt på morgonen som kommer att vara ett fantastiskt köptillfälle är helt klart att vänta...

  SvaraRadera
 10. Ekdungen: ja utan tvekan och på sikt betydligt större men det är förstås beroende på att man lyckas hålla farten uppe. I så fall är 1000 dollar bara en milstolpe. Samma med H&M om de lyckas i BRIC och andra stora länder med låg eller ganska låg penetration idag. H&M är ju klart högre värderade ex kassan men det beror ju bara på att de lyckats bevisa att de kan växa uthålligt.

  SvaraRadera
 11. Karl: vi kan bara helt lugna för att iphone 4S kommer att bli en succé. En ny design var förmodligen inte möjlig än pga att höljet vore oundvikligen mindre och man vill nog dessutom inte komma med en ny modell förrän man har riktig 4G. Siri är mkt mer intressant dock och de olika ekosystemnyheterna kommer att få enorm betydelse både för att locka nya kunder och sen behålla dem. Man har bara 5 % av mobilbranschen idag så tillväxtmöjligheterna är som du vet enorma.

  SvaraRadera
 12. 1 Miljon preorders på ett dygn. Det känns som en succe för en telefon som många Techgeeks verkar tycka är så dålig att den knappt går att ringa med :)

  Men följande två informationspunkter är faktiskt ännu viktigare:

  http://www.appleinsider.com/articles/11/10/10/ipad_now_97_of_tablet_traffic_eclipses_iphone_ios_remains_mobile_leader.html

  Slutsatsen måste vara att iOS-enheter faktiskt används som internet-terminaler. Medans Android-enheter uppenbarligen inte gör det alls i samma utsträckning. Det bekräftar min personliga teori att Android-enheter i många fall säljs så billigt att folk ersätter sina "feature-phones" med dem, men använder dem sen inte som smarphones. Man fortsätter att ringa och sms:a men inte så mycket mer (eftersom man inte heller verkar köpa appar i nån större utsträckning). Trist för Google som tänkt sig att tjäna pengar på mobilsök och all information man kan tänkas samla på sig om användarna...

  http://www.tuaw.com/2011/10/10/iphone-4-and-3gs-still-selling-strong/

  Vid tidigare iPhone-lanseringar har försäljningen av befintliga modeller dippat betänkligt ett tag innan release. Uppenbarligen gäller inte detta längre i samma utsträckning. Och nu sänks dessutom priser ordentligt på 4:an och 3GS:en. Ett gott tecken på att Apple nu är på väg att bli massmarknad. De är fler som är mycket nöjda med sitt iPhone-ägande och kan tänka sig att köpa igen än de som hävdar att en mobil är i det närmaste värdelös om den inte har minst 1 GB minne, quadcore-processor och en 5 tum skärm (i lägre upplösning än iPhone 4 :)...

  Jag känner inte direkt nån oro annat än för Apple-hatarnas mentala hälsa. En del klarar uppenbarligen inte alls av att folk är nöjda med sitt val av mobil och fortsätter att köpa samma märke...

  SvaraRadera