söndag 19 december 2010

På resa

Några dagar på resande fot kan vara lärorikt. Inte minst om ens flygningar har varit blandat med SAS och Swiss Air. När man ser hur totalt avskald SAS' service nu är både förstår man hur absurt dålig ekonomi de har och förvånas man över hur ändå så många kan fortfarande vilja flyga med dem. Det senare förklaras nog mer av innehavandet av attraktiva flygrutter än av någon märkestrohet bland kunderna.

Jag har sagt det förr men säger det igen- SAS köps upp eller går i konkurs, precis de två alternativen finns, inga andra.

En presentation som jag fick höra i torsdags visade den globala ekonomins tillväxt de senaste åren. Jordens BNP-tillväxt ligger år för år runt 4-5 %. Det stora undantaget var förstås 2009 då BNP osållat sjönk med en halv procent. Att tillväxten nu är tillbaka på tidigare nivå trots att USA och EU hackar sig framåt beror förstås på BRIC & c:o.

Vi som tror långsiktligt på råvaror kunde inte hitta ett bättre stöd för vår optimism än detta. Man kan ju stilla undra hur priserna kommer att utvecklas när konjunkturen verkligen vänder upp i Väst och inte bara s.a.s. försöker ta igen vad som förlorades i "The Great Recession" (som den numera kallas i USA).

På konferensen jag besökte talade alla om Kina hela tiden (temat hade inget med BRIC att göra), vid samma konferens förra gången jag deltog för två år sen var det USA:s återhämtning, USA:s det ena och det andra osv som kaffediskussionerna handlade om mellan föredragen. Mycket har förändrats på två år...

3 kommentarer:

 1. Inte mycket roligare på British Airways!
  Skulle flugit i lördags, via London till SIngapore, för att stanna där i tre dagar och sedan flyga vidare till Bangkok.
  Planet i lördags blev inställt och efter tre timmar i telefonkö fick vi en ny flight till idag. Stockholm-London-Japan-Singapore. Detta skulle medföra totalt 20h i luften, och bara en kväll i Singapore. Igår kväll fick vi ett meddelande om att även dagens flyg var inställt. När det inte gick att nå BA bokade vi ett eget flyg Arlanda-Bangkok. Hoppas nu vi får tillbaka pengarna för den ursprungliga bokningen.

  SvaraRadera
 2. Vad har du för tankar kring H&Ms nedgång senaste veckan? Är det diverse sänkta rekomendationer och riktkurser som ligger bakom? Själv har jag passat på att köpa på mig mer nu på 227.5. Hur gör du själv, köper du mer?

  SvaraRadera
 3. Aha! SAS vs. Swiss, vågar man gissa på att du varit i schweiz i veckan och dessvärre varit tvungen att flyga med SAS i ena riktningen och swiss i den andra? =)

  Håller med dig helt och hållet. SAS, sunkigt och snålt. Swiss, där ingår mat, dryck och en liten choklad bit. Det är som natt och dag, och jag önskar att man fick flyga med swiss åt båda hållen.

  Dock var swiss betydligt bättre än gång i tiden om man får tro på sina äldre kollegor.

  SvaraRadera