onsdag 8 december 2010

Övervärderat?


För att anknyta till gårdagens inlägg om ATH, årshögsta och liknande så finns en regel för när många analytiker och andra tyckare med få undantag börjar tycka att en aktie är övervärderad, nämligen när den har stigit mycket snabbt. Det verkar vara som om de flesta förväntar sig att upp- och nedvärderingar av aktier ska ske långsamt och i takt med att kvartalsrapporterna blir allt bättre (eller sämre).

Så fungerar det naturligtvis inte alls och anledningen är förstås att marknaden värderar företag utefter deras uppfattade framtida intjäningsförmåga. Rätt eller fel i sin bedömning är det så marknaden räknar och eftersom folk till sin natur är kortsiktiga och alldeles för snabba att dra slutsatser från begränsade källor (t.ex. senaste månadernas kursrörelser, eller kanske oftast senaste veckans...) så finns det ingen hejd på hur marknaden kan ned- och uppvärdera aktier.

Boliden har stigit mycket brant de senaste två åren, betydligt snabbare än resultatet har stigit. Det går som sagt inte att därmed dra någon som helst slutsats huruvida den är övervärderad nu. Inte minst därför att aktien var nere på ungefär en bra årsvinst i pris för två år sen... Dock är det alltfler som just nu skriver att Boliden ser dyr ut och annat larv. Dyrt med 135 kr när ett företags vinst stiger kraftigt och för 2010 lär hamna runt 13 kr. Dyrt när "årsvinsten" just nu är betydligt högre?

Boliden stiger i värde helt enkelt för att metallpriserna nu börjar se ganska stabilt höga ut, företaget har gjort en mycket lyckad investering (oavsett vissa inkörningsproblem, alla kortsiktiga!) i en av de stora framtidsmetallernas utvinning och drivs överhuvudtaget mycket bra. Under förutsättning att resultatet och annat fortsätter att utvcklas väl det närmaste året så kommer Boliden med all sannolikhet (säker kan man aldrig vara på marknaden) att överskrida tidigare ATH med rejäl marginal.

Den som inte tror detta bör förklara varför. Varför är inte det rimligt med en mycket större produktion än vid tidigare ATH, allt högre koppar- och zinkpriser och kopparprissäkringar som löses upp mycket lägligt? Den som hävdar att detta inte är ett rimligt antagande får gärna förklara det.

Aktier överraskar både uppåt och nedåt, men värdeinvestering är inte att bli överraskad med massan, utan att förutsäga överraskningen och handla i tid.

11 kommentarer:

 1. Hej Lou,

  Jag frågar igen, anser du att det är tillfälle att köpa något nu?

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 2. Om Boliden: den stora uppvärderingen sedan i somras har ju inte bara med kopparpriset per se att göra, utan också med det faktum att risken för en double dip verkar ha eliminerats (enligt marknaden). Det är en väldig skillnad på Bolidens värde i en miljö med flerårig stabilitet, och i en instabil värld där himlen hela tiden hotar falla ned...

  SvaraRadera
 3. Hej Lou .
  Jag är sedan länge en annhängare på din sida och läser vad du skriver .( Komenterar inte alltid )
  Det här du skrev ovan tillförde inte mig mycket då det faller helt under min tes med ! Men det är ju roligt att vi har samma uppfattning : )
  Vågar vi räkna med en utdelning på 4 kr i vår tror du ?
  Man ska ju investera i bolag med en bra ledning säger de som blivit mycket rika på aktier !
  Bolidens ledning har visat prov på mycket bra beslut och investeringar och sköter bolaget bra hoppas det fortsätter så ! Endel är ängsliga för att det inte fins en stor ägare i Boliden men vi får vara destå mer glada för den tydligen mycket kompetenta och utmärkta ledningen som Boliden besitter i dag : )


  Mvh / Fabrikörn

  SvaraRadera
 4. Några tankar/åsikter om det föreslagna Investeringskontot fr om 2012?

  KF eller Investeringskonto från 2012 och framöver - vad tror du?

  SvaraRadera
 5. Om jag tror på ökade kopparpriser: Tror du (eller ngn annan) att jag tjänar mer på en koppar-ETF eller Boliden?

  Jag är ny på området och definitivt i lärofasen. Vore intressant med svar. //PP

  SvaraRadera
 6. Nu är det mycket frågor här;

  Varför uppdaterar du inte Sverigeportföljen?

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 7. Alex: alla de bolag jag rekommenderar i listan t.v. är köpvärda med säkerhetsmarginal till de kurser jag anger.

  SvaraRadera
 8. Per Sandström: jag, det spelar också in, men utan en mycket fördelaktig utvecklig av koppar- och zinkpriset hade Boliden inte stigit på detta sätt.

  SvaraRadera
 9. Anonym: Det enda som spelar in när man har en gratis KF hos stabila Avanza är om skattesatsen är lägre någonstans. Den kommer förmodligen att vara lägre hos Avanza. Vill man gå på stämmor är det ju bara att äga minst en aktie i företaget i ett investeringskonto.

  SvaraRadera
 10. PP: Det är svårt att säga, men det är ju mycket säkrare att köpa Boliden än en ETF, så det måste ju spela in i beslutet. Boliden är ett mycket stabilt företag idag. Med Boliden kan du dessutom göra pengar på zinken och den kommer att bli dyr i framtiden tror jag.

  SvaraRadera
 11. Alex: tidbrist. Den går som tåget.

  SvaraRadera