fredag 10 december 2010

H&M på södra halvklotet


I går uttalade sig H&Ms huvudägare tillika styrelseordförande tillika far till VD Stefan Persson om att han "tycker" att H&M borde satsa på Sydamerika (400 miljoner invånare). Det är förstås ingen nyhet för oss som följer H&M noggrant och vet att de har siktet inställt på södra halvklotet, inte minst Kina och såsmåningom Indien.

En mycket enkel räkneövning om den initiala potentialen följer här:

Antag att H&M efter tio år i Kina, Indien och Latinamerika (de skulle ju knappast strunta i Mexiko) skulle lyckas lika bra som de gör i USA idag, tio år efter starten. Där säljer H&M idag för 27 kr per invånare. Detta förutsätter förstås en fortsatt god utveckling för regionen, men eftersom H&M har utpräglad lågprisprofil behöver länderna inte vara i närheten av USA:s BNP per capita för att H&M ska lyckas sälja massor. Jag räknar på dagens befolkningssiffror för att därigenom avrunda något nedåt.

Kinas 1,3 miljarder invånare skulle ge 35 miljarder kr i årlig omsättningsökning.
Indiens miljard skulle ge 27 miljarder.
Latinamerikas ung. 550 miljoner invånare skulle ge 15 miljarder.

Detta är 75 % av dagens H&M. Märk väl att detta inte är en uppskattning av H&M:s omsättning om 10 år! Man kommer också att satsa på Afrika, Mellanöstern och Oceanien samt idag dåligt penetrerade jätteländer som Ryssland, Japan och Korea.

Därtill kommer förstås en fortsatt försäljningsökning i EU och Nordamerika på säkert 20 % per år. Dagens ung. 100 miljarder ger med denna ökningstakt en sexdubbling på 10 år... Totalt kunde detta innebära kanske 750 miljarder kronor i omsättning worldwide för H&M år 2020.

Den som trots H&M stabila och mycket höga tillväxt de senaste 30 åren inte tror att ovanstående scenario är ett rimligt antagande kan ta en titt på världens största bolag, Walmart. De säljer idag för 425 miljarder dollar, även de ifrån ingenting och grundat långt senare än H&M men med liknande agressiva expansionstakt.

Snälla, inga kommentarer nu om att detta inte är en bra jämförelse eftersom Walmart har större sortiment o.s.v. (eller å andra sidan att H&M till skillnad från Walmart är ett populärt och hippt företag och procentuellt oerhört mycket mer lönsamt). Även om min uppskattning ovan skulle slå in till 100 % vore H&M fortfarande bara runt 10 % av Walmart om 10 år. Detta är långt ifrån orimligt och snarare i underkant.

Den första "Walton's Five and Dime store"

10 kommentarer:

 1. Alex alex_n08a@hotmail.com10 december 2010 kl. 14:39

  Från DI idag:

  "JP Morgan har plockat ut en handfull europeiska aktier som investmentbanken råder sina kunder att undvika nästa år. Bland dem finns fyra svenska."

  "Även H&M finns på listan. Orsaken är att konfektionsbolaget väntas få välja mellan försäljningstillväxt och lönsamhet - båda klarar man inte att leverera på, tror JP Morgan. De senaste åren har låga kostnader drivit upp H&M:s bruttomarginal. Men nu spås exempelvis löneutvecklingen inte bli lika fördelaktig som tidigare och därmed är den lågt hängande frukten borta, anser JP Morgan."

  SvaraRadera
 2. Intressant att notera är att det finns en övervägande risk för hög inflation vilket skulle dra upp intäkterna ännu mer. Även om värdet till oss inte höjer är det en säkerhet som man inte erhålla genom att ha pengarna på ett konto.

  SvaraRadera
 3. Alex: En av bolagets största ägare does it again... JPM skriver ned bolaget precis som för en månad sen: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2010/11/h-for-174-kr-nagon-intresserad.html

  How bizarre!

  SvaraRadera
 4. Zed: Enklaste sätter att bli rik idag är att lägga alla pengar man har över i H&M och sen fortsätta att investera när man har möjlighet. Även med mycket begränsade medel kan man bli rik med svenska mått på detta sätt.

  SvaraRadera
 5. Vill egentligen inte vara någon besserwisser men varken Kina eller Indien ligger på det södra halvklotet. Tack för en intressant blogg, läses kontinuerligt =)

  SvaraRadera
 6. Nej, men Sydamerika gör.

  Dessutom tror jag Lou menar att H&M kommer att finnas på södra halvklotet. Bolaget finns ju redan som bekant på det norra.

  SvaraRadera
 7. "lägga alla pengar" - Förstår vad du menar men skulle inte rekommendera någon att investera alla sina pengar i ett enda företag/projekt. Även om "alla ägg i samma korg" och diversifieringstänket ofta används på ett felaktigt sätt eller av fel orsak så är det inte att rekommendera att lägga allt i H&M. :D

  SvaraRadera
 8. Kommentar?
  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=282059&rlt=0&pid=222352__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

  SvaraRadera
 9. JG, Om du scrollar upp till första kommentaren kan du se att jag klistrat in texten om H&M i samma artikel du länkar till.

  Lou har även kommenterat detta i kommentaren under.

  SvaraRadera
 10. Vill också påpeka att H&M finns i Kina sedan många år.

  SvaraRadera