tisdag 21 december 2010

H&M alltmer attraktivt


Ingenting kan tydligare visa de professionella analytikernas bisarra inflytande över aktiers värdering på kort sikt än H&M:s ständiga störtdykningar efter en säljrekommendation. Analytiker och affärsidéer har skrivit ned H&M sedan Affärsvärldens och Veckans Affärers minnesvärda sågning av börsintroduktionen 1974 med hänvisning till att substansvärdet var för lågt(priset motsvarade p/e 6...).

Oförmågan att se var värdet för ett snabbväxande modebolag har sedan dess skiftat till en galen fixering vid marginalen. Inga, absolut inga, försäljningschefens biter på analytikernas ständiga varningsflagg för att marginalen kan "komma att pressas". Det är lite som att ständigt tjata om att även om någons hus inte har brunnit ned så skulle det kunna brinna och därför vore det rätt att sälja det.

Det finns alltid risk för försämrad marginal, naturligtvis är det så, men man kan ju stilla undra när denna bisarra fixering ska kunna ersättas av en välförtjänt beundran för att H&M helt enkelt är mästerliga på att hålla marginalen på en otroligt hög nivå. Skulle den minska så är det från en mycket hög nivå- H&M flyger idag 5 000 fot över sina konkurrenter så lite turbulens får dem inte att slå i backen.

Nåja, jag klagar inte, jag kommer med all sannolikhet att tiodubbla mitt innehav de närmaste fem åren och ju billigare desto bättre.

9 kommentarer:

 1. Håller med.. extremt detaljfokus i många analyser av H&M och baserat på något kvartals utveckling. The big picture saknas helt.

  Jag köper kontinuerligt på mig av H&M under dippar.

  SvaraRadera
 2. Nu kommer 10000 kronors frågan, skall jag vänta lite till och hoppas att den sjunker mer, eller ska jag slå till nu?. Jag börjar nämligen få slut på likvida medel och man vill ju inte gärna bränna av allt krut i början av loppet (läs den eventuellea nedgången)

  SvaraRadera
 3. Om man inte har några kontanter att handla för kan man ju alltid ställa sitt hopp till det tekniska. Som jag ser det så kan HM bilda ytterligare en dubbelbotten som den här gången stärker stödet kring 225kr och vända upp på det. Det var just en sådan formation som startade det förra tjurruset från 210kr till 260kr. Kan vara tänkvärt så att man kanske väntar med att köpa eller sälja tills man ser vilken väg kursen tar.

  Fundamentalt tycker jag att det ska bli spännande att se hur HM tacklar de påstådda ökade kostnaderna, transporter, arbete och bomull som alla drabbar hela branschen. Kanske leder det till att folk lägger mindre pengar på kläder i allmänhet, kanske leder det till utslagning i branschen så att HM tar marknadsandelar? Lite märkligt också med dubbla budskap, det har blivit dyrt att transportera men samtidigt är man orolig för att indexet över transporter är så svagt.

  SvaraRadera
 4. Det var rätt länge sedan jag köpte in HM-aktier, men nu har jag faktiskt börjat fundera lite igen ;-)

  SvaraRadera
 5. Kan aldrig tänka mig att placera pengar där.
  Jag investerar cykliskt med sikte på sälja rubbet när jag "tror", för vet gör man aldrig, toppen är nådd.

  Har under årens lopp samlat på mig enkla och än så länge fungerande signaler för in o ut ur aktier.

  Utvecklingen på eget kapital kan aldrig bli lika bra i HM som för bolagen jag valt. I alla fall inte över en cykel. Men jag förstår dom som köper och har all respekt för HM, fantastiskt vad dom lyckats bra.

  SvaraRadera
 6. Jag försöker hålla 75% i aktier, resten likvid eller räntor. Men sedan 2 år har jag haft 90+ % i aktier och det har ju varit helt rätt. Men jag lutar åt att minska i alla fall mot 75%, speciellt i verkstad där jag haft övervikt. Hade tänkt börja i år, men har ändrat mig, det blir tidigast kvartal 1. Jag tror det kan sticka kraftigt åt något håll efter nyår, just nu ligger allt stilla för att finanshajarna ska få sina bonusar etc.

  Jag är rädd för Kina, är inte så säker på att ledningen vet vad de gör. Det finns en risk att man är helt utan kontroll inom kreditgivningen och att det är en skuldkris större än USAs i antågande. Men Sverige och svenska företag tror jag benhårt på och jag lutar åt att uppgången kan fortsätta under nästa år.

  Oavsett vad, lägg inte in allt i marknaden just nu, det kommer att komma dippar under nästa år, även om det inte blir någon ny krasch. I höst har de saknats helt, så det är dags.

  SvaraRadera
 7. Jag skulle inte bli förvånad om vinsten q4 blir 4,50 sek och utdelningen 10 sek.
  En Direktavkastning på 4,5% är inte illa för en så säker tillväxtmaskin.

  SvaraRadera
 8. Problemet som jag ser det med en aktie av HM´s kaliber är att man aldrig kommer in tillräckligt billigt.
  För ett par år sedan kostade en Volvo ca 30kr och det skulle inte förvåna om utdelningen nästa år hamnar på 10-15 kr och över 20 året efter.
  Därefter kan man sälja papperet och vänta in nästa tur. Volvo har ju tidigare delat ut 17 och 23kr.
  Skulle inte tro att HM kommer i närheten av dessa siffror någonsin och har väl så vitt jag vet inte gjort det tidigare heller.

  SvaraRadera