onsdag 29 december 2010

Årsrapport 2010


När jag häromdagen för typ tionde gången den senaste veckan kom på mig själv med den idiotiska förhoppningen att att mina aktier skulle stiga i värde under årets sista dagar så blev det väldigt uppenbart att det är fel att rapportera utifrån något så slumpmässigt som senaste årsskiftet när man investerar långsiktigt. Det var ju inte precis meningen att bloggen skulle påverka mig i negativ riktining. Jag slutade som bekant med månadsrapporter i våras (nu meddelar jag varje kvartal), men jag behöva gå längre så från och med nu ska jag rapportera kvartalsvis hur min förvaltning har gått de senaste tolv månaderna. Även om 12 månader förstås inte är ett tillräckligt långt perspektiv så är det i alla fall bättre än att utgå från senaste årsskifte och jag tänker inte heller slaviskt hålla mig till "rätt" datum.

Så... De senaste 12 månader t.o.m. idag se ut så här för min depå:

  Mitt konto  +29,0 %     OMXSPI  +22,2 %Jag är förstås nöjd med 29 % förräntning- nästan alla innehav har gått mycket bra utom H&M som är ett sänke på årets förräntning eftersom jag har investerat tungt i det under året, men där jag nu ligger runt noll (GAV 228 kr). Eftersom det är en för året ny och nu betydande post har det stor påverkan på förräntningen. Naturligtvis ångrar jag inte detta köp. Tvärtom! H&M är ett fantastiskt företag som jag kommer att investera mycket mer i om inget oförutsett inträffar och ju billigare desto bättre.

Resultatet på de aktier som fanns vid årets början, dvs om jag helt räknar bort H&M och BP, var + 36 %.

Swedbank är fortsatt största innehav (37 % av portföljvärdet) och har gått mycket starkt under året, +34 %:Boliden (28 %) fortfarande näst största innehavet gick under året +49 %:H&M (19 % av portföljen) har gått upp, men sämre än index (+12 %), men mitt innehav ligger just nu på +/-0:MSAB (5 % av portföljen) är +58 % i år:Diamyd (3,5 %) har gått +34 %, men är fortfarande ett relativt litet innahav (  %): BP (1,6 %) som var årets verkliga nyhet i portföljen har gått upp från 29 dollar när jag köpte i början av juli till runt 45 idag, men dras ned av dollarförsvagningen så i min portfölj är den bara +34 %. Det var ett stort misstag att inte köpa mer, men det berodde på att jag då lånade pengar för att köpa för första gången:


SSAB (4 %) är -12 %:


Mitt minsta innehav Obducat har fallit som en sten (-90 %), men den är mindre än en halv procent och jag tror fortfarande på företaget.

Förra årsrapporten finns här.


3 kommentarer:

 1. Hej, trevligt att slå index än en gång. Måste dock påpeka att Swedbank gått upp ung. 34%, inte 69% som det står. Jag gjorde förresten en snabb konservativ värdering av Swedbank (antog att de bara tjänar 10 miljarder från och med nu) diskonterade till nuvärde med 9% och adderade sedan vad de har i kontanter, och fick ett värde på 124kr/aktie. Med tillväxt och minskade förluster så är de ju värda mer. Hur ser du på Swed nu, kommer du sälja av någonstans över 120 som du har som köpvärd nivå eller hålla mycket längre?
  happy new years.
  Lennart

  SvaraRadera
 2. Hej, helt rätt, jag vet inte varifrån jag fick det talet, tack för tipset. Jag tror din beräkning är alldeles för försiktig, Sweds intjäning är idag mkt säker så 9 % är alldeles för högt som jag ser det, snarare bör man inte ligga mkt över den riskfria räntan. När Baltikum kommer igång på allvar tror jag dessutom att de kommer att tjäna betydligt mer. Härtill kommer chansen till extrautdelningar av tidigare reservationer som inte tas i anspråk. Swed lär med tiden värderas betydligt högre än idag, säkert det dubbla.

  SvaraRadera
 3. Sant, den är försiktig och jag räknade inte med tillväxt alls. Dock tror jag inte räntan stannar nere mycket längre.
  Hoppas det blir utdelning redan i år.
  god fortsättning.
  Lennart

  SvaraRadera