tisdag 7 december 2010

"All time high"


Jag tittar inte på grafer mer än nödvändigt och "all time high" och liknande har ingen större betydelseMen historiska grafer kan ge en viss ledning om hur vi står i konjunkturen och inte minst för att se hur trenden ALLTID är långsiktigt uppåt för aktier.

Just precis nu är vi på treårshögsta (OMX SPI):


vilket säger en hel del om hur snabbt börsen repar mod när vi börjar gå mot bättre tider, men säger absolut ingenting om när nästa större nedgång kommer.

Intressant tycker jag är att se att trots att den förra toppen år 2000 var fullständigt galen p.g.a. idiotvärderingar av en massa teknikaktier och en del andra så steg börsen ännu högre till nästa topp då det var betydligt mer sansade värderingar av bolagen. Tacka den ekonomiska utvecklingen för det.

Någonting vi alltså kan vara helt säkra på är att börsen i framtiden kommer att fortsätta komma upp i allt högre nivåer, sedan spelar det ingen som helst roll långsiktigt om den stiger snabbt eller långsamt. Trenden är uppåt, så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Hur kan vi veta det?

För att någon ska vilja riskera sina pengar i företagen måste avkastningen vara högre än den riskfria räntan, annars blir risktagningen logiskt sett helt irrationell. I det store hela leder detta till en långsiktig uppgång som är snabbare än inflationen. Bara den som hänger upp sig på hur börsen går idag, i december, i år eller de senaste tre åren missar detta fundamentala faktum.

Som en artikelförfattare påpekar är denna uppgång mycket ojämn, t.ex. är Swedbank ned 42 % de senaste tre åren, samma sak med råvarubolagen. Den som inte förstår hur börsen fungerar skulle kunna hävda att Swedbank och Boliden alltså är dåliga investeringar. Vi andra drar slutsatsen att de fortfarande är goda investeringar, marknaden måste bara bli övertygad om att deras nuvarande kraftigt ökande intjäning är långsiktigt hållbar.


8 kommentarer:

 1. Apropå Boliden. Kursen (135 kr idag!) börjar närma sig din köprådsgräns på 150 kr. Håller du fast vid 150 kr, eller vill du höja den gränsen?

  SvaraRadera
 2. På tal om ingenting. När man klickar på ditt köpråd för BP så hamnar man i en artikel med Nokia som innehåll, dvs. inga kommentarer om BP. Tänkte att du ville veta det. :)

  SvaraRadera
 3. Det lär väl knappast kunna fortsätta i detta tempo. Konjukturbarometern visar att vi är inne i en stark högkonjuktur just nu. Insiders har mer eller mindre slutat köpa aktier. Du tror inte att det är värt att vänta in nästa lågkonjuktur, den borde vara här inom några år tycker jag

  SvaraRadera
 4. Scenariot från tidigare OMX SPI toppar/bottnar är ganska lika.
  -96 botten till toppen tidigt 2000 blir ~ 4år.
  Sedan sjunker det till botten runt 2003 ~ 3år.
  Mitten på 2007 är senaste toppen ~ 4 1/2år

  Är det ett trendbrott sedan ?
  Från mitten av 2007 rasar det fort 1,5år till botten, därefter har OMX SPI repat sig ganska bra på 2år 2009-2010.

  Kan vi förvänta oss att historien upprepar sig med ytterligare ~ 2års uppgång, eller börjar nedresan tidigare? I nästan alla andra sammanhang lär man sig om framtiden ur historieböckerna. Kan det vara så här också, eller kommer upp och nedgångar att komma med tätare intervaller?

  SvaraRadera
 5. Mattias: Nej, det är den gräns jag satt för köp med betryggande säkerhetsmarginal mot långsiktigt värde. Det är inte fel att köpa dyrare, men risken blir större än jag vill ha.

  SvaraRadera
 6. Anonym: nej, börsen stiger nog inte lika snabbt de närmaste åren, men det är troligen långt till toppen och då vill jag inte vara utanför börsen.

  SvaraRadera
 7. Anonym2: det är nog så att allt går snabbare och snabbare tror jag. Det funkar alltså som med mycket annat. Så fort marknaden börjar ana problem så kommer börskurserna att börja svaja för företag som inte presterar så bra, t.ex. cykliska och mer kommer att krävas för uppgångar än idag. Jag tror vi har en lång resa kvar uppåt om inget oväntat händer med konjunkturen.

  SvaraRadera