torsdag 26 augusti 2010

Bli fattig på börsen del 2


För ung. ett år sedan kunde de som köpte Amazon 1999 fira, de hade nämligen gått jämnt upp på sin "investering". Jag skriver investering med citationstecken för det var knappast investeringar som folk i allmänhet sysslade med under IT-yran, utan ren och skär spekulation.

De som köpte Ebay våren 2000 ligger ännu lite back, typ sju dollar med gårdagens kurs på 23 dollar, men kan vara glada att de inte köpte för 60 dollar i slutet av 2004.

Vad som är intressant med dessa bolag är att de både två är lysande undantag från regeln under IT-yran! De är två av de mycket få som verkligen hade en bra affärsidé och dessutom lyckades genomföra den.

Även om man hittar vinnaren så tjänar man ingenting, förmodligen t.o.m. förlorar man pengar, om man inte köper till rätt pris. Priset är allt!

Den som istället köpte Amazon hösten 2001 när aktien sjunkit alldeles för lågt i kölvattnet på IT-kraschen (som lägst 5-6 dollar) kunde däremot göra en fantastisk affär för sedan dess har det varit nästan oavbrutet uppåt.

Amazon hade då på bara ett år gått från att vara ett helt galet köp till en värdeaktie- man hade ett mycket väletablerat varumärke, bra försäljning, förmodligen lärt sig en del och världen för sina fötter.

2 kommentarer:

  1. Vad var P/E talet på dessa båda aktier i ditt exempel? Det är väl inte så många aktier på dagens börs som har så otroliga P/E tal som under IT yran...

    Ps. Tack för en grym blogg

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte, men jag minns att Ebay 1999 fortfarande hade köprekommendationer från analytiker när de låg på p/e 55 för den vinst man hoppades uppnå om tio år.

    Hursomhelst hade Nasdaqbörsen ett smlat p/e över 100 vid denna tidpunkt och det säger väl egentligen allt.

    SvaraRadera