tisdag 24 augusti 2010

Cevian Capitals intresse för Swedbank


Föga förvånande har Cevian Capital och deras amerikanska och finska vänner den senaste tiden köpt in sig i Swedbank, med nu över 6 % av aktierna/rösterna tillsammans. Den som har följt Christer Gardell under några år vet att han alltid söker undervärderade företag där han kan buffla sig in och försöka höja utdelningar och på olika sätt frigöra värde. Absolut varenda gång sker det dessutom med skickligt utnyttjande av media som lydigt trumpetar ut hans budskap samtidigt som han brukar meddela att han inte har några kommentarer till deras påståenden...

Det som kanske förvånar är att han är så sen med sitt intresse. Att gå in i Swedbank idag har förstås fortfarande en mycket stor potential, se nedan, men den som vet vad han gör och noga har följt Swedbank i alla fall sedan raset borde ha sett att risk/reward-förhållandet har varit mycket tillfredsställande under lång tid nu. Dessvärre har marknaden vaknat en smula och uppvärderat aktien i takt med detta, om ännu inte alls i förhållande till dess verkliga värde, vilket gör att Cevian inte kan få den avkastning som vi som gick in mycket tidigare har fått och kommer att fortsätta få.

Den främsta orsaken till att de går in först nu är knappast någon tänkt fusion med SEB som vissa tidningar spekulerar i, de kommer att vara alldeles för små för att kunna driva igenom något sådant. Däremot är det med all sannolikhet att man nu med mycket enkel matematik kan se att Swedbanks gjorda reservationen är alldeles för stora i förhållande till de verkliga förluster man verkar få. Som jag skrivit många gånger tidigare ger detta, tillsammans med bankens mycket goda intjäningsförmåga, de närmaste åren möjlighet till stora utdelningar.

Att det har kommit in en bråkig storägare som kan trycka på i denna fråga är förstås mycket bra för oss med stora innehav i Swedbank.

Mer om Swedbank finns här.

3 kommentarer:

 1. Någon kommentar utifrån det du skrev 12/8 på denna artikel:
  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=159663

  SvaraRadera
 2. Idag fick jag meddelande om att Avanza numera tillåter Warranter i Kapitalförsäkring. Jag flyttade över mina HM/Swedbank-warranter direkt, är det något du skulle rekommendera?

  Tack för en fortsatt bra blogg.

  /Linus

  SvaraRadera
 3. Anonym1: se kommande artikel

  Anonym2: Ja, absolut, se dagens inlägg.

  SvaraRadera