måndag 9 augusti 2010

Boliden para siempre


Som jag har skrivit oräknerliga gånger är Bolidens kvartalsrapporter mycket svårförutsägbara eftersom det är så mycket som kortsiktigt kan påverka resultatet hit och dit. Det som är viktigt är att Aitik-expansionen nu har kunnat börja dras nytta av och det enkla faktum att zink och koppar är helt oundgängliga metaller för hela världen och framförallt u-ländernas uppbyggnad.

Resultatet i år är hittills över 60 % bättre och verkar landa på 12-15 kr per aktie i år, vilket inte alls tillfredsställde marknaden, men jag kan bara stilla undra what's not to like? Om detta håller i sig kan vi nästan vara säkra på en utdelning på i alla fall 5-6 kr, dvs ungefär lika många procents direktavkastning och företaget har i och med expansionen och råvarubristen i världen fortfarande mycket mer att ge om inget väldigt oförutsett inträffar.

Att inte tro på zink och koppar på lång sikt är som att inte tro på världens framtid. En sån inställning har inte varit så framgångsrik hittills eftersom världens undergång ständigt skjuts upp. Trevligt nog kan man tycka.

Boliden får stryk av marknaden no kvartal av tio möjliga, så har det alltid varit, men eftersom det är ett mycket välskött företag i en av de bästa branscher som finns idag så kommer företaget att slå marknaden med häpnad gång på gång.

6 kommentarer:

 1. Tack för en mycket bra blogg, än en gång. :-) Har haft blicken riktad mot andra marknader så som USA efter investeringar men tänkte blicka tillbaka till Sverige nu.
  De flesta av din portföljs företag är väl sk cykliska bolag och borde blomma ut ganska ordentligt under en högkonjunktur (tänker främst på Boliden, SSAB, Swed). M a o borde samtliga vara ett bra köp nu, förutsatt att man inte tror på en dubbeldipp innan högkonjunkturen sätter fart.
  Om jag vill sätta mig in bättre i dessa, speciellt Boliden och SSAB, vart är bäst att börja? Tänker börja med att läsa kvartals/årsrapporter och leta blogganalyser, vad mer?
  Mvh
  mrfox

  SvaraRadera
 2. Välskött företag??
  Nu får du ta och börja läsa din historia. Hur många gånger har Boliden gått i konkurs eller blivit räddade på konkursens brant? Ganska många gånger....och varje gång kommer en ny räddare in på scenen vid namn såsom Rune Anderson, Carl Bennet, Kruger, Wallenberg...

  SvaraRadera
 3. Boliden på båttenlistan !
  Aktierna som analytikerna ratar då är Boliden med !

  Sedan vid rapport låter det !
  Boliden missar analytikernas prognoser .
  Det är inte tvärt om då ?

  Då Boliden rapporterar så är ju alltid analytikernas prognoser så mycket högre hur kan det komma sig ?
  Borde det inte vara tvärt om då ?
  Jag menar hur kan prognoserna vara höga för en båtten aktie ?

  Nedan ett exempel på aktier svenska aktier som ratas !

  http://di.se/Artiklar/2010/7/29/211822/Svenska-aktier-kvar-i-frysboxen/

  Mvh / Fabrikörn .

  SvaraRadera
 4. Hej Mr Fox.

  Läs absolut ALLT som du kan hitta, men det är ingenting som ersätter dina egna, självständiga tankar. utgå från att analytikerna inte kan någonting så ligger du nära om inte precis på sanningen.

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.

  Din kommentar förtjänar inget svar. Du förtjänar däremot att förbli fattig.

  SvaraRadera
 6. Hej Fabrikörn.

  Boliden har en lång och ärofull historia av att ratas av analytiker och sedan gå mycket bra.

  SvaraRadera