torsdag 5 augusti 2010

Vargen kommer!


Mycket snabbt håller nu plötsligt alla överdrivna larmrapporter om vilken KATASTROF utsläppet i Mexikanska gulfen skulle vara på att sättas i sitt rätta perspektiv. I går meddelade den federala regeringen att "tre fjärdedelar av utsläppet" nu hade tagits om hand (genom uppsamling, kemisk behandling eller av naturen själv). Tre fjärdedelar! inom tre månader. Men, var inte detta århundadets katastrof som alla domedagsprofeter skrek om tills helt nyligen.

Nej, tyvärr, världens undergång ställdes in tillsvidare även denna gång. En mycket bra debattartikel fanns med i veckans Time Magazine. Den säger egentligen allting- alla tycker om pelikaner men ingen vill se oljekladdiga pelikaner, just därför drar de läsare, många fler läsare än sansade rapporter som utgår från opartisk forskning.

Det är precis som vanligt- den som springer med massan när paniken härskar förlorar sina pengar, den som håller huvudet kallt blir rik. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

Fler inlägg om BP hittar du här.

5 kommentarer:

 1. Hej, ja BP ser ut att bli en riktigt bra affär. Synd bara att jag köpte fler, blev bara 2,2% av portföljen till priset 29,60 dollar. Men med hjälp av de fina utdelningarna framöver (ca 11%) så ska väl den andelen kunna lyfta med tiden. Förutsatt att det inte blir fler oväntade incidenter.

  Jag tror absolut på att investera i olja så det blev två flugor i en smäll.

  SvaraRadera
 2. Rättelse: "Synd bara att jag inte köpte fler" ska det vara

  SvaraRadera
 3. Vid tidigare katastrofer i dylika områden har exempelvis räkpopulationer åkt på en rejäl smäll men oftast återhämtat sig på några år. Dels är det varmt så en hel del av de flyktiga ämnena i oljan förgasas. Sedan finns det på dessa breddgrader mikroorganismer som mumsar i sig oljan på sikt. Hade ett liknande utsläpp skett i Alaska hade det däremot tagit betydligt längre tid för naturen att återhämta sig.
  Därmed inte sagt att utsläppet inte kan orsaka enorma skador ekonomiskt. Fisket, turistnäringen m.m. har nog åkt på en rejäl smäll. Sedan har väl ttilltäppningsoperationen och oljeuppsamlingen knappast varit gratis heller

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra blogg, det är som vanligt går man emot fårskocken och har en annan åsikt så blir folk ilskna, svenskarna är tyvärr inte ett självständigt tänkande folk i tillräcklig utsträckning. Det visar den fega PK-mentaliteten som härskat och förstört Sverige länge.

  Jag har gjort bra affärer både i Swedbank och nu BP, inköp av BP på 28 USD 11% av portföljen.

  SvaraRadera
 5. Hej alla.

  Det enda som spelar någon roll är det som påverkar BP. Räkor kan inte rösta på årsstämmor.

  SvaraRadera