tisdag 3 augusti 2010

Grattis om du kan detta!


Det är bara att gratulera om du kan analysera aktier och handla därefter för det är det mest lönsamma som finns! Nej, att spela fotboll på absolut elitnivå är inte mer lönsamt, det är helt klart det mest inkomstbringande att kunna allokera pengar på bästa sätt.

Detta är helt logiskt! Kan man allokera pengar korrekt eller i alla fall riktigt bra så tjänar man alltid mer pengar än någon annan, det är bara en fråga om att våga satsa tillräckligt med pengar och sedan ha tålamod. Kan man alltså förränta sitt kapital riktigt bra så kan man tjäna precis hur mycket pengar som helst.

Sen är det förstås en annan fråga om alla kan göra detta bara genom att träna. Svaret är samma som om alla kan bli duktiga tenorer genom att träna.6 kommentarer:

 1. Tur och slumpen är ALLTID en faktor. Däremot kan man göra investeringar som är bättre än andra och som har en stor sannolikhet att ge en bättre-än-genomsnittlig-förräntning. Så det här kan man inte vara bra på. Inte ens Warren Buffet. Det finns miljontals människor som försökt investera sig till miljarder, så att det inte skulle finnas minst en Warren Buffet vore extremt osannolikt. Läs "Fooled By Randomness", otroligt bra bok om just detta.

  SvaraRadera
 2. Till Anonym.

  Då kan man inte vara bra på att sjunga heller? Finns ju miljontals människor som vill ha en karriär inom musikindustrin men endast ett fåtal lyckas och tjänar riktigt mycket pengar så det fåtalet har bara tur? Att det inte skulle finnas minst en Warren Buffet inom musik vore ju extremt osannolikt det med isåfall?!

  Slumpen kan man inte göra något åt men men kan se till att ha oddsen till sin fördel genom att göra ordentliga analyser och inte investera i sådant man inte förstår eller träna sång och scenframträdande för att bli bättre på det man gör. Erfarenhet spelar oxå in!

  Tur (eller otur) kan alla ha men de som konstant alltid har "tur" visar sig oftast vara beräknande och disciplinerade samt kastar aldrig tärningen förräns oddsen är till deras fördel.

  Även Warren Buffet har gjort dåliga investeringar men de är i minoritet sett till de bra han gjort. Om Warren Buffet haft tur så är det i något som han själv kallar för "the ovarian lottery" fritt översatt till "Livmoderslotteriet" dvs den genetiska sammansättningen som gjort att han är bra på att göra investeringar samt är född i en tid och ett land där den egenskapen eftertraktas. Hade han varit född på en öde ö hade han (förmodligen) inte överlevt.

  Samma sak gäller skickliga musiker eller egentligen alla människor som är oerhört skickliga inom något ämne.

  Jag föreslår boken the Intelligent Investor som är en enormt bra bok som förklarar hur man skall förhålla sig till företag, aktier, investeringar, analyser samt aktiemarknaden för att kunna skapa sig en portfölj med bra företag i.

  /wk

  SvaraRadera
 3. Kortsiktigt kan det nog handla till viss del om tur. Det är svårt att förutse BP oljeläckage t.ex. men på ett längre perspektiv så är det inte tur att man har köpt en andel i bra företag efter noggran analys.

  MVH
  Erik

  SvaraRadera
 4. Tack för alla kommentarer.

  Som pojken säger till sin pappa i Solens Rike:

  -We're very fortunate, aren't we, Daddy?
  -Yes, we are and the funny thing is that the more I work, the more fortunate we become.

  Jag tycker att Anonyms kommentar sammanfattar den effektiva marknadshypotesen väldigt väl. Det är inte många som tror på den längre, men den lärs ut på många universitet och högskolor världen över ändå. Buffett höll ett anförande vid en dabatt mot en anhängare av denna tes, det blev sedan en artikel som heter "The Superinvestors of Graham-and-Dodds-ville" ingen som har läst den borde längre kunna bli lurad av den effektiva marknadshypotesen!

  http://www.tilsonfunds.com/superinvestors.html

  SvaraRadera
 5. "The superinvestors of Graham and Dodds ville" finns även inkluderad i slutet av boken " the intelligent investor".
  Det är inte bara Buffett som lyckats slå index med råge, kolla upp de andra som gick samma kurser under Graham, så ses ett samband som inte går förneka.
  len

  SvaraRadera
 6. Så är det, precis som när alla som ätit maten på en viss restaurang blir magsjuka. Det är svårt att undgå sambandet om man inte är galet säker i sin uppfattning utan att ta minsta notis om berget av bevis emot den.

  SvaraRadera