onsdag 25 augusti 2010

Warranthandel i kapitalförsäkring


Lagen har ändrats så att det nu är möjligt att handla med derivat i kapitalförsäkring, vilket har gjort att Avanza och Nordnet snabbt har ändrat sina regler. Undantag finns fortfarande för standardiserade optioner och andra instrument som innebär en förpliktelse (warrants är ju en rätt inte en skyldighet).

Detta är förstås mycket bra för oss som ibland köper warrants. För min egen del säljer jag nu mina warrants i Swedbank och H&M som jag haft i en vanlig depå för att sedan köpa tillbaka dem i min kapitalförsäkring, dvs den portfölj som jag redovisar varje kvartal här på bloggen.

Trevligt nog har börsen sjunkit de senaste dagarna så jag kan "flytta över" warranterna till ett lägre värde än vad som var fallet för ett par veckor sedan. Detta är förstås inga stora pengar eftersom jag bara köper derivat lite vid sidan av mina placeringar, men skatt är ju ingenting man vill betala i onödan. (Jag måste förstås betala skatt på vinsterna på dessa warrants när jag nu säljer dem eftersom de var i en vanlig depå.)

Eftersom hela den uppgång jag tror på kommer att bli skattefri är kapitalförsäkring det självklara valet. Här finns en utförligare förklaring varför.

Se tidigare inlägg om derivat.

5 kommentarer:

 1. Nja, innehav av optioner innebär inga skyldigheter. Men det kommer så småningom det också inom KF alltså...

  SvaraRadera
 2. Att äga optioner är samma som att äga warrants så även dessa kan du äga i en KF, men du kan inte ställa ut warrants, dvs ta på dig skyldigheter, det kan du däremot med optioner och sådana kan man inte ha i en kapitalförsäkring. Rättigheter m.a.o. OK, instrument som innebär t.ex. en skyldighet att köpa en viss aktie till ett visst pris inte OK i en kapitalförsäkring.

  SvaraRadera
 3. En fråga i ett annat ämne:
  Har du sett den här dokumentären?
  http://www.tv4play.se/?videoId=1.1632015
  I såna fall vore det intressant att få din kommentar vad du anser om framtiden. Tror du på budskapet? Hur tror du att problemet kommer arta sig i framtiden, om man tar som ex hur det kommer drabba HM osv.

  Dom jag talat med tror att det problemet kommer längre fram och att vi kommer få se en börsuppgång innan dess. Själv vill jag tro att tiden läker alla sår, att det bara handlar om att vara lång i sin placering.

  SvaraRadera
 4. I nuläget är inte handel med optioner tillåten alls i KF. (men det komemr längre fram) Det jag ville ha sagt är att det inte är instrumentet i sig som det handlar om utan vad man gör med det, köper/innehar eller utfärdar...

  SvaraRadera
 5. Richard Platon Nilsson26 augusti 2010 14:19

  Mycket bra blogg mou. Jag kör dig och några andra som bookmarksidor för att få lite rolig läsning om börsen.

  Kör på!!!

  SvaraRadera