tisdag 22 juni 2010

Diamyd all the way!


Diamyds meddelande (se även här) i morse om att man har tecknat avtal med så vitt man kan bedöma som utomstående mycket goda villkor (350 miljoner kr up front samt deladen av alla utvecklingskostnader och milstolpsbetalningar på upp till 4,5 miljarder ytterligare samt därutöver stigande licensintäkter beroende av försäljningsframgångar plus att man säger "Det är ett helt fantastiskt avtal, vi är supernöjda") är förstås en stor framgång för bolaget och en belöning för oss som trott på företaget/affärsidén under en flera år med ömsom goda och dåliga nyheter.

Jag har ju själv hoppats att avtalet skulle dra ut mer på tiden så att kursen skulle kunna sjunka mer. Å andra sidan har jag redan 5-6 % av min portfölj (andelen har sjunkit tack vare mina stora H&M-inköp under våren) i ett bolag som ännu har en lång resa kvar till lönsamhet och inte alls kan motiveras enligt traditionella fundamentala principer, utan motiveras helt och hållet på den stora potentialen och goda resultat hittills så i ett försiktighetsperspektiv är det förstås bättre att hålla nere sin exponering på en rimlig nivå. Jag har dessutom ung +300 % på nuvarande nivå (snitt 34 kr) och att störa sig på vad som kunde ha hänt är alltid lönlöst.

Jag hoppas och tror hursomhelst att jag har lockat några av läsarna att investera (kanske snarare spekulera...)  i detta mycket fina bolag och chansen till goda affärer är absolut inte förbi, även om jag som alltid rekommenderar att avvakta och inte köpa just när bolaget syns i media. Det är en stor andel kortsiktigt kapital i aktien idag och de har som alltid en tendens att dra sig ur istället för att tjäna mycket mer pengar på lång sikt. Detta borgar för att det blir fler chanser att köpa förhållandevis billigt under det närmaste året tror jag.

Frågan vad företaget är värt idag är mycket svår att besvara. Med de mycket goda resultaten innan offentliggörandet, den enorma marknaden, det höga priset på varje behandling, mycket goda marginaler efter att utvecklingen är till största delen betald samt företagets uppfattning om utsikterna till ett bra avtal i år som helt tar bort behovet av ytterligare nyemissioner o.s.v. ansåg jag att man kan köpa upp till 150 kr med tilräcklig säkerhetsmarginal.

Eftersom det innan avtalet rådde en viss osäkerhet om det skulle bli av redan långt innan "Fas 3" och eftersom avtalet som sagt verkar vara mycket förmånligt för Diamyd är företaget förstås värt mer än tidigare, men jag tänker bara höja kursen till 160 kr eftersom det ännu är helt avgörande att man läkemedlet blir godkänt och sannolikheten för detta är ändå klart lägre än 100 %. Dessutom kan även mycket bra läkemedel dröja rejält innan de får försäljningsframgångar så det går bara att gissa om en tidpunkt i framtiden då Diamyd går med vinst.

Vad som dock inte alls brukar upmärksammas är att de tidigare förlusterna för Diamyd är avdragsgilla den dag man går med vinst och det har förstås ett värde i början som inte ska underskattas att man då är skattefri upp till ett antal hundra miljoner.

För att sammanfatta är det alltså nu betydlgit mindre risk att investera i Diamyd, men ändå långt kvar tills vi vet om det blir ett nytt Astra Zeneca, det är fullt möjligt!

5 kommentarer:

 1. Hans Böhlin22 juni 2010 17:37

  Jag vill ge dig ett varmt tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta fantastiska företag. Det känns som en dröm! Men jag tänker som du att riskerna kvarstår till den dag försäljningen visar gott resultat. Men en sån här dag tillåter jag mig att glädjas!

  SvaraRadera
 2. Hans Böhlin22 juni 2010 20:26

  Hoppas att HM inte råkar illa ut nu, med tanke på protesterna i Bangladesh. Det kommer troligtvis att innebära höjda inköpspriser och dåligt pr, som förvisso även gäller alla andra som köper därifrån. Om alla drabbas lika skulle förvisso kostnaden enkelt kunna föras vidare till konsument. Då kanske det till och med skulle gynna HM som antagligen lättare skulle kunna göra det än många konkurenter? Huvudsaken är att konflikten blir löst så fort som möjligt och att HM tänker på att sprida riskerna.

  SvaraRadera
 3. Tror du Diamyd kommer att börja sjunka igen tills nästa goda nyhet uppmärksammas?

  SvaraRadera
 4. Hej Hans.

  Roligt att höra! Det är nog ofrånkomligt att om man har så låga löner som i Bangladesh så kommer folk att reagera förr eller senare. Kläder för 49 kr (toppar och kjolar just nu på H&M) är nog inte realistiskt om 10 år, men det gäller ju som du säger alla klädföretag så det är svårt att tro att det skulle ställa till det för H&M:s försäljning.

  Dåligt rykte får man nog framförallt om man bryter mot lagar och regler, inte för att man bara utnyttjar fördelaktiga villkor, precis som alla andra. Det är stor skillnad på anklagelser om barnarbete och låga löner allmänt.

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.

  Ja, och det ser vi redan. Marknaden är kortsiktig medan bra företag arbetar långsiktigt- där har vi vår edge mot marknaden.

  SvaraRadera