tisdag 8 juni 2010

Greg Lippman


Samtidigt som Deutsche Bank (enormt stor inte bara i Tyskland utan på Wall Street) skapade bostdsobligationer på löpande band och generellt tog den positiva positionen, dvs att obligtionerna var en bra investering, tillät man Greg Lippman som hade för vana att inte lyssna särskilt mycket på sina chefer, utan mest litade på sig själv att ta stora positioner mot (alltså ung. som att blanka) bostadsobligationer samt att resa land och rike runt och förmedla dessa "credit default swaps", dvs försäkringar mot förluster på dessa obligationer.

När helvetet brakade löst på marknaden och alla hans kolleger på banken skrek av vånda satt smått bisarrt Greg Lippman och hans lilla grupp och jublade på samma våningsplan som en del av alla dem som såg sina positioner gå upp i rök tillsammans med årets bonus. Lippman fick för sina miljardvinster en bonus 2007 på 47 miljoner dollar i kontanter och aktier.

Han tyckte det var för lite och blev förbannad och bevisade därmed att girigheten inte bara fanns hos dem som ställde till med eländet. Oavsett detta är han en förebild för att han stod emot massan, däribland alla sina kolleger som skämtade om honom och skrattade åt hans teorier i hans närvaro.4 kommentarer:

 1. Märker att jag inte är den enda som läst The Big Short. Tycker inte riktigt att den håller samma klass som Liars Poker, med så är det inte allt før många bøcker som kommer upp i den klassen heller. Har du läst Moneyball (tror jag den heter) också med Michael Lewis, ganska underhållande bok om underdogen Oakland A's som alltid verkar øverraskas. Kan rekommenderas!

  SvaraRadera
 2. Hej, jag funderade pa att ga in i BP men verkar som det de flesta ar overens om att 40 miljarder dollar i "liabilities" skulle vara ett BRA skenario for BP. Laste en artikel har http://www.facebook.com/l/0ab5e;www.cnbc.com/id/37571166,
  Len

  SvaraRadera
 3. Hej Tommy.

  Ska kolla upp den. Vad jag skrev i veckan bygger lika mycket på boken The Greatest Trade Ever, kan rekommenderas om du inte läst den, den handlar framförallt om John Paulson, men även om flera av de som är med i The Big Short och några till.

  SvaraRadera
 4. Hej Len.

  Glöm inte att olyckor alltid leder till att verkningarna överskattas enormt, se bara på marknadens och vissa anlaytikers upskattningar om vilka förlusterna skulle bli. Vissa talade t.o.m. om att de skulle "förlora 100 %" av de utlånade medlen. Detta skulle betyda dels att 100 % av de som tagit lånen inte skulle kunna betala tillbaka dem och att de övertagna penterna var helt värdelösa.

  Någon tidning räknade t.ex. ut att det värde som marknaden satte på Swedbanks verksamhet i Baltikum (om man jämförde med SHB:s värde på marknaden) var minus 50 miljarder kr.

  Lite som när påstått seriösa forskare i slutet av 80-talet närmast tävlade i bedömningar av hur kort tid det skulle ta tills den första halva miljonen svenskar skulle vara döende i aids.

  Eller som klimatdebatten idag.

  Konservativa eller låga uppskattningar av skador ger inga rubriker.

  SvaraRadera