tisdag 1 juni 2010

Swedbanks kreditförluster


Idag vågade t.o.m. Riksbanken vara positiv till de svenska bankern. Det är förstås ingen nyhet att de är internationellt sett mycket välkapitaliserade, men det är ändå trevligt att höra det från Riksbanken, som ju alltid är så återhållsam i sina kommentarer. Även att ränteförlusterna blir mindre än befarat är förstås trevligt att s.a.s. få svart på vitt.

Själv tror jag att det blir klart mindre förluster än vad Riksbanken nu törs gå ut med, inte minst tack vare att återvinningarna blir mycket bättre nu när ekonomin i Baltikum har stabiliserats.

Oavsett vem som får rätt så bör dessa minskade kreditförluster betyda att Swedbank sakta men säkert blir överkapitaliserad och därmed ökar chansen inte bara till utdelning redan i år, utan till det mest intressanta, dvs extrautdelningar.

2 kommentarer:

 1. Tjena Lou, Tror du att ledningen kommer att kunna för-fördela preffen även vid "extrautdelningar" eller enbart vid "ordinarie" utdelning?

  Min gissning är att ordinarie utdelning, baserat på vinst, delas ut enligt förtur för preffen, medan alla sorters extrautdelningar kommer att delas lika mellan de båda aktieslagen.

  Självklart skulle jag se att preffen hade förtur i båda fall, men det verkar inte rimligt med sparbanksstiftelserna som storägare av a-aktier...

  Vad tror du?

  Hälsningar /Nils

  SvaraRadera
 2. Jag tror precis som du, igen.

  Det skulle nog inte finnas nåt skäl att ge pref fördelar om man ville skifta ut extrapengar, det enda som skulle kunna göra det är ju om man vore bunden av aktiebrevet, men det tror jag inte att de är.

  SvaraRadera