måndag 14 juni 2010

Semester från börsen


När jag åkte på semester för en vecka sen så bestämde jag mig för nåt som egentligen borde vara självklart för varje värdeinvesterare: att inte bekymra mig det minsta för hur börsen skulle gå under veckan. Man kan ju inte sägas på allvar investera på flera års sikt om man bekymrar sig ens det minsta lilla över vad den neurotiska marknaden hittar på under en vecka. Trots att jag kom på mig själv med förbjudna tankar i måndags slutade jag att fundera över börsutvecklingen och det var jätteskönt- en hel vecka utan att ha en aning om vad som hände.

Vad jag däremot tänkte en del på är BP och svårt vore det väl annars när de är på TV på varenda nyhetssändning. I takt med att problemen fortsätter, aktien sjunker fint och alla förståsigpåare tävlar i att skriva ned företaget så blir det alltmer intressant för en värdeinvesterare.

Likheterna med Swedbanks kris är uppenbara- ett i grunden mycket stabilt företag med enorm intjäningsförmåga får ett svåröverskådligt problem och marknadsvärdet faller som en sten på kort tid. OK, Swedbank föll mycket mer, men i övrigt håller jämförelsen bra.

Jag skulle inte vara intresserad av BP om deras intjäningsförmåga vore permanent skadad av det inträffade, inte heller om de uppenbarligen brutit mot regler och lagar eller om verksamheten bedrevs i ett land där el Presidente skulle kunna förstatliga företaget. Så är inte fallet på något sätt och det blir bara larvigt att lyssna på många reaktioner.

Oljeutvinning är verksamhet med risker! Det vet alla. Den amerikanska staten och de närliggande delstaterna har glatt tjänat en massa pengar och arbetstillfällen på BP:s verksamhet i Gulfen. När så en mycket beklaglig olycka inträffar efter decenniers oljeutvinning ska alla upp på läktarna och smutskasta företaget och allt de gör.

Samma president som bara tre veckor (!) innan olyckan föreslog att man skulle kraftigt öka oljeutvinningen "off shore" står dagligen i talarstolar eller ännu hellre på plats med fina "photo ops" och skäller på företaget, beordrar brottsutredningar o.s.v. Orsaken till retoriken är förstås att han i själva verket är livrädd för att få skulden för det inträffade precis som hans på den tiden mycket populäre företrädare fick skulden för debaclet efter stormen Katrina.

Samma lagstiftare i den genomkorrupta Kongressen som hade alla möjligheter att stoppa oljeutvinning eller stifta andra lagar om dess begränsning skriker nu i kör om detta hemska företag. Tja, det är ett av de företag som finansierar era kampanjer, skulle man vilja påminna dem om.

Det amerikanska folket som i alla år krävt tokbillig bensin så att de kan förflytta sina breda rumpor i jättelika bilar och slippa använda benen mer än absolut nödvändigt gapar nu om det ondskefulla (utländska!) BP som förstör deras land. Problem med att se orsak och verkan, någon...?

Hyckleri är ordet.

Samtidigt tävlas det som alltid i att uppskatta hur mycket detta kommer att kosta BP, precis som var fallet med Swedbank. Höga tal ger som bekant rubriker, sansade bedömningar ger inga rubriker alls. Hur mycket det blir vet ingen, men det är helt säkert att summan kommer att spridas över flera år och om inget oförutsett inträffar så kommer BP inte att ha minsta problem att betala dessa miljarder. Så är det när man tjänar 20 miljarder dollar per år.

Att tro att BP:s varumärke är förstört är också bara dumt. Så länge det inte kommer fram att man medvetet struntade i regler i syfte att cyniskt maximera sina vinster eller liknande så är det ingen fara för BP. Man tycker bara illa om företag som har haft otur om man är direkt drabbad. Vi andra förstår att olyckor inträffar.

Jag tänker förstås avvakta utvecklingen, men just nu känns det mycket troligt att jag köper om aktien faller ytterligare och ingenting som händer under tiden avskräcker mig.

20 kommentarer:

 1. BP kommer gå i KK... Vare sig du vill eller inte. Har man förstört USAs guldkust spelar det inge roll hur bra man är... FBI kommer likvidera skiten.

  Svanberg i fängelse sha-la-la-la-la

  SvaraRadera
 2. Välkommen tillbaka! :-) Mkt bra blogg måste jag säga. Håller med dig i din syn på BP, har nyligen köpt in mig på nivåer runt 30 och tänker fortsätta göra det om de dyker ner under 30. Har även fått upp ögonen för Shell (RDS) nyligen, fin direktavkastning på 6,7 för tillfället. Vad tycks?

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym.

  Jaså, har FBI bytt fokus från brottsbekämpning till inkassoverksamhet? Hade ingen aning om det.

  SvaraRadera
 4. Synd att du är dåligt påläst besserwisser:


  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article7141935.ece
  "Eric Holder, the US Attorney-General, announced a criminal and civil investigation, to be conducted by the FBI and other federal agencies, after meeting local officials in New Orleans. “If we find evidence of illegal behaviour we will be forceful in our response,” he said after BP shares endured their worst day’s trading in more than two decades, dragging down the FTSE 100 and with it the value of dozens of leading pension funds."

  Och som grädde på moset:

  http://i.imgur.com/MwfZm.jpg

  SvaraRadera
 5. Sista Anonym, bara för att de undersöker brott betyder inte att det har skett... Det du klippte in ar ingen nyhet för nagon.
  Själv tänker jag avvakta ett tag till, aktien kommer inte stiga pa ett tag och det som ororar mig är allt snack om att BP kan bli bannlyst fran USA, om sa sker skulle det inte bli nogon hit att kopa nu. Men den chansen är mycket liten, hoppas jag :)
  bra blogg

  SvaraRadera
 6. Anonym (9:10):

  "Anomym 9:55" har helt rätt. Ja, de öppnar NATURLIGTVIS en utredning om huruvida ett brott har begåtts eller inte, nåt annat vore helt otänkbart.

  Det betyder inte att FBI skulle likvidera bolaget. Domstolar kan likvidera bolag som itne kan betala sina skulder, inte brottsbekämpande myndigheter.

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas BP likvideras (av vem är oväsentligt). Det kommer att ske då det de förstört är ovärderligt och således kan de inte betala det höga skadestånden... De förtjänar det. Och Svanberg i fängelse.... gärna i Luisianna..

  Vad är en sköldpappa värd? En pelikan? Hela ostronbankar?

  Om ni äger BP är ni en del av problemet. Jag hoppas ni också går KK

  //Orginal Anon

  SvaraRadera
 8. Skulle rekommendera att se "http://www.youtube.com/watch?v=cLJHTTOSkpg" alla delar, där pratar en el ingenjör om vad som hände. Enligt honom verkar det som att bp har slarvat med säkerheten. Om det han säger stämmer kan det inte vara bra för bp.

  SvaraRadera
 9. @Anon, Hahaha, jag hoppas du aldrig köpt eller kommer köpa något som producerats av mha. olja... vad jobber du med?

  SvaraRadera
 10. Ska bli intressant att följa soppan. Själv tänker jag inte köpa då jag känner mig alldeles för oinsatt för att kunna estimera engångsförluster och eventuella permanenta skador för BP. Jämförelsen med Swedbank är visserligen relevant vad gäller medias spekulationer och rubriker, men jag tycker ändå det var betydligt lättare att sätta siffror på Swedbanks problem än på BPs. Man ska inte underskatta hur mycket politiker kan förstöra för oljebolag om det skulle vara så att vindarna verkligen vänt vad gäller den amerikanska opinionen för/emot olja. Förmodligen är det hela bortglömt om 2 år och BP fortsätter tjäna pengar som aldrig förr, men man vet aldrig. Att köpa BP nu är för mycket betting på mjuka faktorer för att falla mig i smaken. Sedan ska väl nämnas att jag även är skeptisk till oljebolags långsiktiga intjäningsförmåga överlag. Gillar inte riktigt affärsmodellen att sälja en ändlig resurs med mycket liten egen förädling. Men givetvis kan man även köpa sådana bolag om de är uppenbart felvärderade.

  SvaraRadera
 11. Det är ju nästan satir att din blogg heter 'fundamental'. Det finns för mycket att anmärka om för att ens orka skriva. Jag hänvisar till ditt veckogamla inlägg om att de totala kostnaderna kommer uppgå till 1miljard. Eller, när du hänvisade till att Swedbank kommer ha samma intjäningsförmåga som förut, bara att den vanliga svensson var "för dum för att fatta det". Detta en vecka efter Swedbank redovisat 30%(TRETTIOPROCENT) tapp i provisionsintäkter. I rest my case.

  SvaraRadera
 12. Alex, ditt inlägg är slöseri med allas tid. Din bryr jag mig inte om, men både min och alla andras.

  Jag har aldrig skrivit att jag tror att kostnaden blir en miljard! Jag skrev att det var BP:s egen uppskattning, vilket JP Morgan verkade hålla med om, även om de tog höjd uppåt med några miljarder.

  Jag skrev dessutom dagen därpå:

  "BP:s kostnader för olyckan kommer säkerligen att bli större än JP Morgan tror, men ändå finns det ingenting som tyder på att de skulle vara "crippling"(...)"

  Jag har alltså skrivit att jag tror att det blir mer än även vad JPM tror så din kritik är helt oberättigad.

  "för dum för att fatta det" är inget citat från min blogg, vilket du försöker påstå när du sätter citationstecken.

  Det är personer som du som tror att allt är förlorat när en intäkt, t.ex. provisionsnettot, plötsligt faller ett kvartal eller när en kostnad ökar oväntat.

  Ni missar helheten för att ni inte klarar att se bortom senaste kvartalsrapporten.

  Jag är bara glad att ni finns, tro inget annat, för det var ni som handlade ned t.ex. Swedbank till konkursnivåer (15% av eget kapital) när ingenting i en sansad bedömning tydde på att det var så illa och jag och många andra kunde tjäna en massa pengar.

  SvaraRadera
 13. Hej Lou. Jag tycker du har en kanonbra blogg! Jag gillar blandningen av siffror och sunt förnuft i dina analyser. Det är härligt att någon vågar sticka ut näsan lite och gå emot katastrofrubrikerna i tidningarna i olika sammanhang. Tyvärr straffar det sig ibland att göra så i jantelandet Sverige vilket man märker på en del oerhört barnsliga kommentarer. De som tror att BP ska gå under är förmodligen samma människor som var livrädda för att alla flygplan och datasystem skulle krascha vid millennieskiftet. Och som trodde att fågelinfluensan skulle döda halva jordens befolkning för några år sedan. Och att svininfluensan förra hösten skulle dra fram som en ny digerdöd etc...

  Mvh
  /Danne

  SvaraRadera
 14. HE NEWS:

  Executives from BP PLC (BP, BP.LN) and other major oil companies are testifying before Congress on Tuesday as oil continues to gush into the Gulf of Mexico from BP's damaged well.

  Executives from Exxon Mobil Corp. (XOM), ConocoPhillips (COP), Royal Dutch Shell PLC (RDSA) and Chevron Corp. (CVX) are trying to distance their companies from BP.

  Fitch cut BP's credit rating by six notches to BBB, just two steps above junk, citing increased estimates of the size of the spill and demands from U.S. authorities that the company put $20 billion into a fund for cleanup and compensation costs.

  SvaraRadera
 15. Tack för en bra blogg :) följer den med nyfikenhet och lär..

  SvaraRadera
 16. The cost of insuring debt issued by BP /quotes/comstock/23s!a:bp. (UK:BP. 336.80, -5.20, -1.52%) /quotes/comstock/13*!bp/quotes/nls/bp (BP 31.26, -0.14, -0.45%) against default soared Wednesday, after remarks by President Barack Obama in a televised address Tuesday night made it appear more likely the oil giant will be forced to put funds into an escrow account to pay damage claims stemming from the Gulf oil spill. The spread on BP swaps widened by 115 basis points, hitting 600 basis points for the first time, according to data provider Markit. That means it would now cost $600,000 a year to insure $10 million of BP debt against default, up from $485,000 on Tuesday. Obama is scheduled to meet with BP executives Wednesday. Spreads are likely to remain volatile, Markit said.

  SvaraRadera
 17. En anonym talesman för USA-regeringen sade dock till nyhetsbyrån Reuters att BP inte ska räkna med att komma undan med den summan. Företaget kommer att tvingas betala mycket mer än så.

  Redan i sitt tv-tal till nationen natten till onsdagen svensk tid lovade president Barack Obama att BP ska få betala dyrt för sin "vårdslöshet".

  SvaraRadera
 18. "BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg bekräftade efter onsdagens möte med USA:s president Barack Obama att oljebolaget gått med på att deponera minst 20 miljarder dollar i en fond för skadestånd för skadorna i Mexikanska golfen.

  Under tredje kvartalet ska 3 miljarder dollar deponeras och under fjärde kvartalet 2 miljarder dollar. Därefter ska 1,25 miljarder dollar deponeras varje kvartal tills 20 miljarder deponerats."

  Hur ser du på den avbetalningsplan som sattes upp på mötet med Obama?

  /Christian

  SvaraRadera
 19. När året är förbi, är allt glömt och BP är back in business igen. Har dock ingen brådska att (eventuellt) köpa då det säkerligen är turbulent kring BP ända till hösten/vintern. Då kommer vi få ökade oljepriser och amerikanarna kommer istället klaga på de höga bensin- och oljepriserna istället...

  SvaraRadera
 20. "Small people..." LOL snacka om självmål, jävla imbecill den där Svanberg...

  Kan de inte likvidera skiten snart..? Jävla Hippie den där Obama.

  Om ett år finns inte BP.

  /Origano Anon

  SvaraRadera