fredag 11 juni 2010

John Paulson, the Man


Det är fredag och vi har kommit fram till The King himself.

John Paulson gjorde den största vinsten i Wall Streets historia genom att efter en ganska lång karriär starta en egen hedgefond. Först fick han inga kunder, sen kom några och sen satte han sina briljanta planer i verket- att gå in oerhört tungt i försäkringar för bostadsobligationer.

Vissa dagar tjänade hans fond mer än en miljard dollar. Smaka på det...

Just nu ligger en av hans affärer som grund för SEC:s berömda stämning av Goldman Sachs. Inte så att Paulson anklagas för någonting men SEC menar att Goldman visste om att det var dumt av deras kunder att slå vad mot Paulson.

Om Goldman hade vetat det hade de förmodligen inte själva satsat pengar i just dessa obligationer och förlorat en massa. De kommer att frias från samtliga anklagelser är min gissning och SEC, som trots massor av tips gång på gång lade ned undersökningarna av historiens störste bedragare, Bernie Madoff, kommer inte att kunna återfå sin heder genom denna aktion heller.

John Paulsons fond tjänade ungefär 24 miljarder dollar på sina vad. Hans andel var en fjärdedel av detta.

Tja, vad säger man?

3 kommentarer:

 1. Hej
  Jag har uppmärksammat HQ Bank sedan de fått problem med tradingverksamheten. Tycker du att HQ Bank är köpvärd trotts uppgången? I skrivande stund kostar den 63,75kr och har de senaste åren delat ut 6 och 12 kr. Det ger ju en direktavkastning på 9,4% resp 18,8%. Eller är det uppenbart att de inte kommer nå dessa höjder igen?
  Påminner lite om överreaktionen i Swedbank tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Det finns vissa likheter, men den avgörande skillnaden är att det inte finns den hyfsat säkra, stora intjäningsförmångan i botten som finns hos Swedbank, varför jag aldrig skulle investera i HQ.

  Dessutom är det nog svårt att komma ifrån att den uppsida som kanske fanns måste nog sägas vara utraderad efter dagens uppgång.

  SvaraRadera
 3. Ok, jag kan hålla med om att Swedbanks intjäningsförmåga känns säkrare. Men HQ är bortsett från tradingverksamheten välskött med en fin utveckling och utdelning. Deras affärsmodell är skalbar, trotts ökad förvaltningsvolym har inte kostnaderna ökat särskilt mycket. Jag tror att de går en ljus framtid tillmötes när tradingverksamheten är avvecklad. Jag bestämde mig till slut för att köpa, men är bitter över att jag inte hunnit läsa in mig tidigare och fått dom 15kr billigare. Jag ska äga dom länge och hoppas på bra utdelning i framtiden, kan dom upprepa 6kr inom några år så är jag nöjd.

  SvaraRadera