onsdag 22 juli 2009

"Sverigeportföljen"


Denna portfölj (se vänstermarginalen) skapade jag i november 2009 och administrerar på uppdrag där en klient har givit mig kontrollen över hans portfölj och jag väljer helt fritt vilka företag jag investerar i inom de regler som har satts upp. Dock har han senare bett om att jag skulle investera i Astra Zeneca och SEB, vilket jag inte skulle ha gjort annars.


Reglerna är följande:



  1. Placeringarna skall vara strikt fundamentalt motiverade och fokuserade så att den aktie med störst bedömd potential prioriteras framför andra.
  2. Placeringarna skall spridas likt en indexportfölj mellan ett flertal branscher inom det svenska näringslivet och vid köptillfället får maximalt 30 % av fondens värde ligga inom en bransch/företag.
  3. Av placeraren valda branscher är: råvaror, verkstad, finans, läkemedel och IT.
  4. Ingen belåning eller blankning får ske.
  5. Inga warrants eller optioner får köpas.
Klienten satte in 100 000 kr den 18 november 2008,


ytterligare 50 000 kr sattes in den 9 februari 2009,


ytterligare 50 000 kr sattes in den 14 april.

ytterligare 50 000 kr sattes in i höstas men dessa är till allra största delen ännu oinvesterade.


Observera alltså att jämförelsen med börsindex är till min nackdel eftersom jag inte hade samtliga 200 000 kr att investera förrän den 14 april och inte från starten- de första 100 000 kr investerades i november och december -08 och denna invesering är +240 % per den 14 januari 2010. 


Det andra köpet genomföres i sin helhet i mitten av februari och är +125 % den 14/1-2010 oräknat värdet att ha fått delta i Swedbanks nyemission. Det tredje köpet i mitten av april är +51 %.

Den regler som har varit till störst begränsning och därmed problematisk är riskspridningen som enligt mig är något stor. Hade jag haft fria händer i höstas hade jag lagt mer än 50 % i Boliden-aktier och minst 15 % i Pare-warrants. Hade jag haft lika fria händer i mars och april hade jag lagt alla de nya 100 000 kronorna i Swedbank-aktier utan att blinka.

9 kommentarer:

  1. Imponerande resultat!

    Hur stort är din egen förmögenhet/sparkapital/depå? Skulle vara intressant att veta!

    Har själv nyligen börjat spara och investera på allvar. Du har en vettig syn på det mesta som jag håller med om.

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Jag har valt att inte berätta det eftersom sånt kan påverka ens uppfattning om en. Jag hoppas att folk vill läsa mina synpunkter och inlägg och inte bedöma dem utifrån annat än vilket resultatet blir på lång sikt om mna följer råden o.s.v.

    Större än de flesta svenska privatpersoners aktieinnehav, men mindre än många andras skulle man kunna sammanfatta det.

    Mycket mindre än den kommer att vara är ett annat sätt att se på saken.

    SvaraRadera
  3. Hur funkar det här rent juridiskt/affärsmässigt? Får du betalt? Jag har haft funderingar på att hjälpa kollegor och bekanta med kapitalförvaltning och de har även varit intresserade av att betala för hjälpen, men om man (som jag förstod det) ska göra det formellt korrekt juridiskt sett behöver man tillstånd hos FI och de var inte billiga att ansöka om...

    SvaraRadera
  4. Hej Marcus.

    Jag gör detta ideellt eftersom jag känner min klient sedan tidigare och dessutom ville prova på hur det är att förvalta för någon annan.

    Vet du vad det kostar att ansöka och vilka regler som finns? Länk?

    /LM

    SvaraRadera
  5. Om jag fattar det rätt så kostar ansökan 110.000. http://www.fi.se/Templates/Page____2069.aspx

    Berätta gärna om jag missuppfattat något...

    SvaraRadera
  6. Hej Marcus.

    Ursäkta mitt sena svar. Nej, du verkar ha rätt dessvärre.

    SvaraRadera
  7. Snyggt jobbat.

    Ni behöver för övrigt inget tillstånd när förvaltningen enbart rör sig om några personer i bekantskapskretsen. Det blir en helt annan sak om ni vänder er till allmänheten.

    Strindberg

    SvaraRadera
  8. "Observera alltså att jämförelsen med börsindex är till min nackdel eftersom jag inte hade samtliga 200 000 kr att investera förrän den 14 april och inte från starten"

    Vad du borde göra för att undvika detta är att uprätta en NAV kurs (som riktiga fonder) vars utveckling då kommer kunna jämföras med index utan att påverkas av insättningar eller uttag. (Säg gärna till om du behöver hjälp med detta så kan jag förklara hur beräkningen går till)

    Det skulle också vara intressant med en kommentar angående hur den psykologiska pressen skiljer sig från att investera dina egna pengar på börsen gentemot att förvalta någon annans pengar.

    I övrigt, vad säger erat avtal om din skyldighet ifall avkastningen skulle bli negativ? Förutom att din trovärdighet och vänskap sätts på spel. Vore detta ett problem rent juridiskt för dig?

    SvaraRadera
  9. Dx: tack, förklara gärna. Vi har inget juridiskt upplägg, men eftersom jag idag skapat mer än 500 000 nya kronor s.a.s. av 350 000 satsade.

    SvaraRadera