fredag 17 juli 2009

Mycket stark rapport från Swedbank

.

Alla vi som hoppades på lite sämre siffror temporärt för Swedbank för att få handla billigt igen har anledning att vara ledsna idag efter en så bra rapport från Swedbank.

Men om man väl har handlat på sig stora poster tidigare till låga priser så ska man väl inte klaga på att företaget går bra, men mycket vill ju ha mer.

Om man ska försöka göra en mycket kort och verkligen "fundamentalistisk" analys av Swedbanks andra kvartal skulle jag säga att tjänar man fem miljarder före skatt under ett kvartal så har man råd med mycket stora kreditförluster.

Glöm inte heller

 • att bortskrivningarna (dvs de verkliga förlusterna) är mycket låga även om de förstås förmodas öka men det vore ju konstigt annars med tanke på de stora reservationer som görs
 • att primärkapitalrelationen är ännu starkare nu än tidigare
 • att likviditeten är mycket god
 • att man nu har lånat pengar för första gången genom en obligationsemission utan statlig garanti, dvs marknaden litar på banken igen
 • att den stora kassakon- den svenska bankrörelsen är fortsatt urstark
 • att i princip samtliga andra verksamheter (inte minst Swedbank markets) är mycket lönsamma
Min analys är förstås att Swedbank är mycket köpvärd runt 50 kr för den långsiktige (och kortsiktiga borde ju inte läsa denna blogg) och endast den girige (t.ex. jag) försöker handla billigare än idag. Men som vi alla vet... Greed is good!

2 kommentarer:

 1. Hej Magnus, tack för en bra blogg. Jag skriver själv mycket pro-swedbank på www.aktievinst.se. Tror du själv att vi kommer att kunna handla swedbank på under 48 kr igen? Det skulle ta väldigt mycket ur styrkan och tron på aktien om vi hamnade under 50 kr igen, åtminstoen för min egen del. Jag tycker att den här aktien borde stiga svagt i ca en månads tid innan det är dags för konsolidering, svag utförslöpa i avvaktan på Q3-rapporten och sedan ånyo fart uppåt. Så länge inte kreditförlusterna fullkomligen expolderar okontrollerat borde aktien handlas till 65-70 kronor rätt snart, tycker jag. Vi borde i varje fall över senaste toppen på 62 för att det ska kännas som om marknaden värdesätter de nya "resultaten" och "nyheterna" i Swedbanks Q2-rapport. Vad ha du för syn på detta? Hur tolkar man att du vill köpa billigare för att du är girik (du säger ju samtidigt att du är långsiktig). Varför köpte du inte en rejäl post när det var billigt? Tänker du sälja det du har nu när du tror att vi närmar oss första toppen?

  Har du bara Swedbank och MSAB eller har du andra aktier också? Vore kul att höra mer om din syn på fler aktier.

  Tack i övrigt.

  SvaraRadera
 2. Hej Nils.

  Tack för din kommentar. Vilken fin blogg du har, jag ska gradvis bygga ut min, framförallt vad gäller att redovisa mina nuvarande placeringar och tidigare affärer.

  Mycket bra krönika om Swedbanks rapport du har skrivit, jag har inte haft så mycket tid de senaste dagarna så min blev mest en ögonblicksbild av rapporten och ledningens kommentarer.

  Min strategi i kort är att köpa så billigt som möjligt, dvs köpa undervärderade aktier men vänta tills de verkligen dippar ned och sedan hålla dem länge, i alla fall tills de nått upp till ett verkligt långsiktigt värde eller högre. Många aktier har jag idag ägt i flera år och jag uppskattar att Swedbank blir en 2-3 årig placering, räknat från mina första köp i början av våren (runt 27 kr, sendan var jag med ända ned under 20 för att handla igen på 33 och efter rusningen till över 60 kr köpte jag igen på dryga 40 kr två gånger). Jag räknar med att sälja över 200 kr om ens då eftersom jag ser mycket positivt på bankerna när konjunkturen vänder.

  Jag tänker sällan så mycket på den kortsiktiga kursutvecklingen förutom att försöka bedöma om ett kraftigt ras (och någon gång en kraftig uppgång) är tillfällig och bör utnyttjas. Jag tror med tanke på den stora osäkerhet som finns på marknaden att Swedbank kommer att dippa igen, men under 40 kr är kanske vl optimistiskt (jag har haft en köporder på dryga 35 kr nu i några veckor men får väl korrigera upp den).

  Med girig menar jag bara lite skämtsamt att aktien är patetiskt billig idag men med lite tur (och mycket vill ju ha mer) kan man få ännu lägre priser nästa gång nån analytiker dömer ut företaget eller det blir spekulationer om devalvering i Lettland.

  Min portfölj idag är ganska lik din, Boliden är ett mycket stort innehav, SSAB har varit med länge och "PARE" finns alltid med. Därutöver har jag också några icke-fundamentalistiska innehav av förhoppningskaraktär.

  När Swedbanks verkliga föruster visar sig vara mycket lägre än reservationerna, precis som du skriver, kommer marknaden att värdera up företaget långt över 100 kr, kanske redan i år men i alla fall nästa år.

  Vi hörs och lycka till!

  SvaraRadera