torsdag 22 mars 2018

Catena Medias expansion


Igår morse var jag på en presentation av CTM hos Introduce (Remium). Det var ju inte direkt den första presentationen jag sett med dem och eftersom den hölls på bara en timme inklusive frågestunden så var den förstås betydligt mindre detaljerad än kapitalmarknadsdagen.

Det som verkligen stod ut i presentationen var expansionstakten. Detta är absolut ingen nyhet men det var verkligen slående när man såg helheten presenteras. Det är verkligen ett annat bolag idag än mot när jag började intressera mig för dem i början av 2017. Man har expanderat åt alla håll. Den geografiska spridningen blir tydlig när man nu finns i USA och i Japan förutom de allt större satsningarna i Storbritannien och Tyskland.

Förvärven är förstås motorn till expansionen och man har gått från att vara en casinoaffiliate till att alltmer satsa på sportspel samt nu senast finansiella tjänster, även om dessa bara står för 5 % av kakan idag. Presentatörerna var också tydliga med att man skulle komma att växa sport och finans mest i framtiden.

Sist men inte minst fick publiken en bra genomgång om hur man finansierar förvärven. Man lånar till köpeskillingen men sedan är tanken att det förvärvade företaget självt skall finansiera tilläggsköpeskillingen. Förra året visade också med all tydlighet att Catena har lärt sig att göra lyckade förvärv. De tidigare förvärven och den nya finansieringen bådar för att expansionstakten kan hålla i sig i flera år till.

Jag tror precis som tidigare att Catenas framtid är mycket ljus och att man kommer att nå sina mål. Bolaget kommer i så fall att vara ungefär tre gånger så stort som idag år 2020 (EBITDA >100M euro).

2 kommentarer:

  1. Vad tycker du om deras skuldsättning? CTM är i dagsläget mitt största innehav men måste säga att den enorma expansionstakten och tillhörande skuldsättning gör mig lite orolig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska absolut hålla ögonen på den men den ligger ju och kommer med all säkerhet att ligga inom det intervall man har bestämt i sitt finansiella mål. Det allt större kassaflödet tar m.a.o. hand om skulden så länge som man fortsätter att göra bra förvärv och växer organiskt ovanpå det.

      Radera