torsdag 1 juli 2010

Kvartalsrapport 1 juli 2010


Som jag tidigare berättat har jag ändrat till att presentera min depå en gång i kvartalet eftersom månadsrapporter strider mot allt som den som försöker se saker i det långa perspektivet ska stå för. Detta gäller ju också kvartalsrapporter, men det är i alla fall bara en tredjedel så illa. Jag bryr mig inte det minsta om utvecklingen kvartal för kvartal, men det kan ju vara intressant för den som följer bloggen att se ungefär hur det går om man följer mina råd.

Utvecklingen hittills i år har ganska exakt följt börsindex. Detta är mest en tillfällighet eftersom min depåutveckling är så beroende av några få företag; Boliden, Swedbank och nu också H&M och i någon mån Diamyd. Eftersom de två förstnämnda har stått ganska stilla och eftersom mitt nytillskott H&M har sjunkit något har depån totalt stått ganska stilla i år (+15 % som mest och -7 % som lägst).


Mitt konto +3,3 % OMXSPI +3,9 %













Hade jag inte köpt H&M (snitt ung. 235 kr) hade utvecklingen varit ett par procent bättre, men H&M är förutom Diamyd det företag jag idag tror mest på på mycket lång sikt och kommer att öka i om kursen hålls på nuvarande låga nivå.

Förutom H&M planerar jag alltså att öka i Diamyd och om inget oförutsett inträffar köpa en post i BP.

Jag är fortsatt mycket positiv till alla mina bolag och det känns verkligen att Swedbank är på väg att röra sig mot mer korrekt värdering med tanke på hur snabbt den stiger direkt efter allmänna börsfall. Det kommer förmodligen inte att dröja alltför länge innan kurser under 100 kr kommer att kännas avlägsna, i alla fall om det inte blir något mer betydande ras på markanden (hoppas på ras kan man ju alltid).

Jag har nu som tidgiare meddelats nu lite belåning, typ 10 % av depåvärdet, sedan mina senaste H&M-köp.

Portföljfördelning idag:

Swedbank pref: 40 %, sedan start i snitt c:a +120 %
Boliden: 26 %, c:a +180 %
H&M: 19 %, c:a -10 %
SSAB: 6 %, c:a break even
Diamyd: 4,5 %, c:a +300 %
MSAB: 4,5 %, c:a -30 %
Obducat inkl. rätter: mindre än 0,5 %, c:a -70 %

Jag har nu även en liten derivatportfölj som sedan starten i slutet av maj som mest har varit uppe över +50 % men nu är +16 %.

10 kommentarer:

  1. Inga funderingar på att köpa mer belånat, t ex H&M som nu verkar ligga på en väldigt låg nivå? Du behöver ju bara betala ränta tills du kan återbetala belåningen och chansen är ju väldigt stor att kursen kommer stiga framöver. Börsen går ju, precis som du nämnt, alltid upp på sikt.
    Den strategiska frågan är ju egentligen - hör hög belåningsgrad är OK att ha? Din åsikt?

    SvaraRadera
  2. Jo, jag är förstås frestad att göra det.

    Balåning är ju per definition riskfylld eftersom den är dörren till att bli helt utraderad, det är ju knappast möjligt med en obelånad portfölj innehållande flera olika aktier.

    Dock finns det ju grader i helvetet även här. Inte minst när man köper en så stabil aktie som H&M för pengarna är ju belåningen minimalt riskfylld så länge man inte belånar sig upp till taket förstås. Detta eftersom aktierna ligger med i säkerheten och ökar både värdet på ens säkerhet och belåningsvärdet.

    Dock är låntagande en drog och jag tror att många av alla dem som fått sina depåer tvångsförsålda började i liten skala men sedan fortsatte uppåt. Själv ska jag absolut hålla mig under 25 % av depåvärdet.

    SvaraRadera
  3. BP har stigit nu några dagar. Det ställer verkligen krav på ens tålamod när man väntar på ett köptillfälle! Jag köpte en post till 27,61 USD i måndags men blev osäker och sålde snabbt igen. Det ångrar jag nu... Hoppas det kommer fler chanser!
    Jag tycker det finns en motsägelse i att man för att lyckas långsiktigt måste pricka en bra köpkurs. Jag menar, att göra det kräver ju timing och kortsiktighet eller en stor kassa att snitta ned sig med.

    SvaraRadera
  4. Precis det krävs nästan att man kan genomföra ett flertal köp genom hela nedförsbacken för att få till en bra snittkurs. Men att sälja BP på under 30 känns dumt. Jag skall försöka ge mig på 1-2 köp nu under juli och om kursen går ytterliggare nedåt så blir det ytterligare 1 köp i augusti. Större kassa har jag inte att lägga på BP.

    SvaraRadera
  5. hur mycket ar en post i BP?

    SvaraRadera
  6. Hej Hans.

    Glöm inte att det är en väldig skillnad på ens totala vinst om man köper "riktigt billigt" eller bara "billigt". Köper du t.ex. 15 % billigare får du inte bara en klart större vinst genom den procentuella ökningen, men förmodligen också genom att du köper fler aktier ju billigare det var när du köpte.

    Man kan inte lyckas med riktigt bra långsiktiga placeringar om man inte har tålamod och ser till att bara köpa när ett riktigt bra tillfälle ges. Sen lyckas man ju aldrig att köpa på lägsta kurs. Jag tycker inte att det är motsägande för bra inköpspris är grunden för att lyckas med värdeinvestering.

    Jag ska köpa en första post i BP snart för jag märkte att ganska mycket elände är inräknat i kursen nu när en orkan i området inte rubbade uppgången i aktien. Den trycktes dessutom ned väldigt mycket av alla tidningsskriverier och politikers uttalanden och dessa har ju avtagit nu.

    SvaraRadera
  7. Det finns inga börsposter på NYSE, man köper en aktie och uppåt, precis som Stockholmsbörsen idag.

    SvaraRadera
  8. Lou, jag vet att du har en "fundamentalt" fundamental livsåskådning, men var du inte sugen att sälja av dina Diamyd förra veckan i samband med Johnsonkontraktet för att sedan köpa tillbaka dem? Att det bara blev en ytterst temporär rapportliknande hausse kändes givet med det rådande börsklimatet som kännetecknas av enorm osäkerhet inför framtiden. Själv lyckades jag göra mig en liten hacka på just detta sätt.

    SvaraRadera
  9. Hej CB.

    Min erfarenhet är att om det inte finns väldigt tydliga fundamentala skäl att sälja och köpa tillbaka (svårt att hitta överhuvudtaget) så ska man inte göra såna manövrer eftersom det mycket lätt kan gå åt andra hållet. Det känns jättebra när man lyckas för det känns som gratis pengar, man man får inte glömma att det kunde ha hänt nåt när man hade sålt dem, även nåt som inte har nåt med just det företaget att göra, som kunde ha påverkat priset uppåt och då står man där med en förlust.

    Vad många gör som tradar dagarna i ända är att effektivt glömma alla de fall där det senare visar sig att det hade varit bättre att sitta still i båten. Detta är saker de blundar för eftersom de har en felaktiga inställningen att man inte blir fattig så länge man tar hem en vinst, fast det i själva verket är precis tvärtom.

    Men visst, det är mycket frestande när man sitter och ser hur en aktie beter sig så som man hade trott den skulle, t.ex. efter en nyhet.

    SvaraRadera