tisdag 6 juli 2010

När stiger aktien?


Marknaden gör många fel, men vissa saker gör den rätt, även om många inte inser det. En av mina stora käpphästar är att så många missförstår vad det är som bestämmer aktiekursen och därmed också förändringar i aktiekurser. Det är förväntan om framtida vinster eller förluster som styr! Inte vad som händer nu! En kursökning kommer redan idag om förväntan på en framtida vinst uppstår, den väntar inte på att det verkligen sker. Det som kan få kursökningen att avvakta är osäkerheten i förväntan, inte att säkerheten är 100 %, dvs när det till slut inträffar. Om folk kunde lära sig detta enkla faktum skulle de lyckas så mycket bättre med sina analyser och placeringar.

Skillnaden mellan att tro att aktien rör sig utifrån vad vi vet har inträffat och vad marknaden tror kommer att ske har enorm påverkan på analysers träffsäkerhet.

Ett exempel: svenska storföretag gör mycket fina vinster just nu, betydligt bättre än väntat, ändå skriver många analytiker att vinstökningarna hittills har prisats in i kursen och det är därför aktierna inte har stigit mer än de har gjort det senaste halvåret. Kurserna förväntas alltså inte stiga så mycket innan företagen i sina kommande rapporter visar bättre gjorda vinster. Detta är helt fel. Kursen styrs som sagt av marknadens förväntningar, men i detta fall hålls kurserna tillbaka av osäkerheten i den internationella konjunkturen, vilken förstås har enorm påverkan på de svenska exportföretagens framtida vinster.

Den som antar ett vänta och se-perspektiv idag kommer att missa stora delar av den uppgång som en dag kommer. Det är nu man måste handla om man tror att konjunkturen kommer att fortsätta att förbättras. Börjar molnen på konjunkturhimlen att skingras stiger de aktier snabbt som idag är mycket lågt värderade i förhållande till företagens troliga framtida vinster (idag t.o.m. lågt värderade även till sina rapporterade vinster).

Många sa för drygt ett år sedan att de skulle vänta tills Swedbanks kreditförluster blev kända. Risken ansåg de var för stor att köpa innan man visste. Tja, bankens förluster är ännu inte kända, men aktien har stigit 400-500 % sedan bottennoteringen (runt 18 kr, men det var före nyemissionen, alltså ännu lägre med dagens aktie). Vad som har förändrats är förväntningarna, marknaden vet inte vad slutnotan blir, men förväntan är idag mycket, mycket lägre än den var för ett år sedan. Av denna anledning står aktien enormt mycket högre än då.



7 kommentarer:

  1. Hur ser du på konjunkturen? Ser vi en depression framför oss eller går vi mot ljusare tider?

    SvaraRadera
  2. För förtydligande:
    I Swedbanks fall avser du kreditförlusterna med meningen "förväntan är idag mycket, mycket lägre...", förmodar jag?
    I förlängningen blir oxå förväntningarna på framtida vinster därigenom större.
    Korrekt uppfattat?

    SvaraRadera
  3. En sak som jag undrar över är vad som påverkar en akties momentala värde? Om jag skriver in en sälj order på 400 kr/ 1 aktie på Diamyd och någon annan lägger in en köporder av 1 aktie till en icke angiven kurs. Innebär det då att min portfölj kommer att öka radikalt i värde fram till någon annan köper/säljer? Vad är det som gör att en aktie sjunker 5 % och inte 7 % när så händer? Finns där någon formel beräknat på antalet köp och säljorders (förutsatt att dom flesta inte lägger in en given kurs).

    SvaraRadera
  4. Anger du inget pris (eller högre pris än vad som finns ute) så får du det bästa tillgängliga när din order går till marknaden. Om ditt exempel ska fungera så måste det förstås saknas lägre säljorder, vilket förstås är högst osannolikt.

    Även om det för en aktie sim handlas väldigt lite görs ett avslut som ligger väldigt högt eller lågt i förhållande till normala priser på marknaden så är ju ditt depåvärde för den aktien just då helt fiktivt, du kan ju inte sälja hela ditt innehav till det priset.

    SvaraRadera
  5. Det nuvarande aktievärdet är precis som ni säger senast betalda pris för aktien, och alltså kommer en aktie att stiga till 400 om du eller någon annan lyckas sälja för 400. MEN det finns en spärr på börsen som förhindrar att ordrar med för stor avvikelse från nuvarande aktiekurs (jag tror det är 15%) går igenom och därför kan inte du eller någon annan sälja för 400.

    Man bör alltid skriva in köppris för att undvika att betala överpris. Även om det vid ögonblicket du går in för att lägga en köporder finns en säljorder på X (som du vill betala) så kan alla dom aktierna hinna säljas under tiden du knappar in din order och skickar iväg den, och du kan tvingas betala X + 15% i värsta fall. Det har svårt att ske som Lou säger, men teoretiskt sett så kan det hända. Och att tvingas betala några procent mer på en aktie med låg omsättning är inte så ovanligt.

    SvaraRadera
  6. Hej Per.

    Konstigt, din kommentar blev synlig för mig först nu, efter de senare skrivna.

    Jag tror på ljusare tider, förmodligen snabbare än folk tror.

    Dock tror jag att vi kan komma få mycket mer problem med statsfinanserna generellt (dvs dess påverkan på konjunktur och marknad när det är så många länder som har enorma underskott och skulder idag, se bara USA och Japan förutom våra europeiska vänner.

    Detta kan, särskilt i USA:s fall ta tid, men det kan bli katastrofala konsekvenser, tänk bara tanken att marknaden skulle börja tvivla på amerikanska statspapper, dvs basen i massor av bankers etc. kapitalplaceringar.

    SvaraRadera