Ny månad och dags för ny månadsrapport för Fundamentaportföljen, dvs min kapitalförsäkring. Den stiger fortfararande bra, denna månad tack vare fortsatt uppgång för Swedbank och övriga aktier håller måttet. Jag kollade värdeökningen nyligen och då var den ung. tio procentenheter högre eftersom Boliden och Swedbank då stod högre. (Det sista hacket i kurvan är egentligen felaktigt då det markerar den tid då de avskilda teckningsrätterna ännu inte hade fått ett marknadsvärde, varför portföljen tillfälligt fått ett för lågt värde.)
Sedan årsskiftet: +203,1 % Mitt konto OMXSPI
Observera att jag lägger in denna rapport varje månad enbart för att visa en ögonblicksbild av hur det går för mig och förstås visa att fundamentalanalys och fokuserad placeringsstrategi fungerar, dvs överträffar index (just nu +37,6 % sedan årsskiftet). Inriktningen är som jag ofta sagt utpräglat långsiktig, jag brukar sikta på 3-5 år vid köp. Månad för månad varierar portföljen naturligtvis upp och ned. Den kommer därför garanterat inte att varje månad stiga som den nu har gjort sedan början av juli. Detta framgår ju också historiskt av grafen (maj-juli).
Sedan förra månadsrapporten sålde jag vid MSAB:s uppgång nyligen nästan en tredjedel av mina aktier som jag nu tycker är på en mer rimlig nivå eftersom jag ser det som ett förhoppningsbolag (se gårdagens artikel). MSAB är därför just nu mellan sju och åtta procent (minskningen i vikt bromsas dock eftersom aktien har stigit 10 % sedan förra månaden). Jag ville också frigöra kapital för Swedbanks nyemission. Portföljen är helt obelånad.
Största innehav är som tidigare Swedbank med strax under 40 % och Boliden med ung. 30 %, i övrigt i princip oförändrat med undantag för att likvida medel har ökats till 9 % tack vare MSAB-försäljningen och en insättning (insättningar påverkar förstås inte förräntningen).
Hej
SvaraRaderaDu är bevisligen mkt duktig på att generera avkastning. Jag tror dock att du över tiden kommer att ha svårt att överprestera mot index. Att överprestera innebär att du måste ta risk gentemot index vilket idagsläget har lönat sig. Det är extremt få människor som klarar av att överprestera under en längre period, framför allt när man börjar tala om belopp som betyder något. Det är lätt att ta risk när portföljen är liten. Jag hoppas jag får fel, för då är jag den andre att be dig förvalta pengar.
Överlag tycker jag att din blogg är ett fint tillskott till alla vansinniga TA-bloggar som finns överallt. Mkt kloka och jordnära inlägg. Fortsätt med det.
Vänligen
Tack för din kommentar!
SvaraRaderaDet är som du säger svårt att slå index, men det är som jag ser det inte någon risk för att man blir för stor som privatperson eftersom man även om man blir rik bara är en mycket liten del av den totala marknade.
De allra flesta som har lyckats att överträffa index "in the long run", kända namn som Buffett, Lynch, Tempelton t.ex., har använt fundamentalanalys och sedan haft olika inriktning vad gäller strategi (fokusering, spridning etc.) och branscher. Fundamentalanalysen är nästan alldig grunden för det lyckade placerandet.
Vad jag försöker visa med min blogg är ju inte alls något hokuspokus, utan bara att om man bara eller nästan bara investerar i fundamentalt kraftigt undervärderade aktier så kommer man att lyckas på lång sikt.
Det är egentligen inte konstigare än att den som är duktig på att alltid köpa saker och tjänster som de behöver i privatlivet så billigt och bra som möjligt kommer att tjäna pengar på det jämfört med den som inte bryr sig om pris.
Jag anser inte att jag därmed tar en risk, utan istället minskar min risk- risken är större att köpa någorlunda korrekt värderade aktier än att köpa tillfälligt kraftigt undervärderade.
Att t.ex. köpa Boliden idag tycker jag är en betydligt större risk för ens satsade kapital än när jag köpte på 35 och sedan på 16-17 kr. Detta gäller dock bara om ett bolag verkligen är undervärderat, inte om aktien har fallit av andra orsaker.
Detta är ju ett extremt exempel där fundamentalisten har gått in i marknaden otroligt vältajmat (vilket inte kan nekas beror på en stor dos tur även om det var uppenbart att många bolag var undervärderade) och sedan köpt rätt bolag och behållt. Men jag förnekar inte din skicklighet, du är duktig på fundamental analys och har många intressanta synvinklar. Det är en väldigt givande blogg!
SvaraRaderaBra fotbollsspelare har tur, som någon sa. :-)
SvaraRaderaFaktum är att jag har jag haft mer och mer tur med åren ju mer jag insett vilka fel jag begick tidigare och korrigerat dem (inte se positivt på omotiverade nedgångar, behålla dåliga företag, sälja bra företag för att jag trodde jag hittat nåt ännu bättre, dras med massan, i hastigheten glömma bort intjänandeförmågans enorma betydelse o.s.v.).
Kul att du tycker om min blogg.