torsdag 24 augusti 2017

Kort kommentar till Cherrys rapport


Cherrys rapport var stabil givet de kända integrationsproblem i ComeOn. Tillväxten är god men lite svagt vad gäller nya kunder och man erkänner att den ökade marknadsföringen inte givit det resultat man hoppats på men även med den lägre prognosen för 2017 så kommer tillväxten att vara fortsatt god. Dock är jag lite luttrad av att ha varit med både när min första arbetsgivare köpte sin största konkurrent samt några år senare när jag jobbade på HP som köpte Compaq. Det låter ju som att det är olika kulturer, system osv som skapar problemen vilket man, i vanlig ordning för köpglada företagsledningar, har varit lite naiv inför.

Yggdrasil tuffar på liksom Game Lounge. Den fina tillväxten och lönsamheten hos båda visar att detta kan bli ännu viktigare delar av bolaget på sikt. Att Game Lounge går så bra blir ännu en spik i kistan i den larviga uppfattningen att affiliatedelen av gambling-sektorn skulle ha problem med sina kunders betalningsvilja.

Det skulle inte förvåna mig det minsta om Yggdrasil (kanske mer korrekt hela "Spelutveckling") eller Game Lounge med tiden köptes upp av någon av de större spelarna i respektive sektor.

Svårt att säga så mycket om XCaliber redan nu och Cherry Spelglädje tycker jag är helt ointressant på alla sätt.

Jag är som framgår fortsatt positiv till Cherry som dock är ett ganska litet innehav för mig. Jag är övertygad om fortsatt tillväxt och att delarna är mer värda än marknaden värderar helheten. Jag är emellertid som sagt inte så glad åt att det inte rullar på som väntat i ComeOn varför jag minskade mitt innehav med c:a 40 % när de stora ordrarna kom in strax efter börsens öppning.

Jag använder dessa pengar till att fortsätta min ökning i Evolution Gaming som tillsammans med LEO och CTM är mina stora innehav i sektorn (LVMH, Apple och Kopparbergs är de andra större innehaven jag har idag).


9 kommentarer:

 1. Då Cherry från början aviserat att de fokuserar på rev. share avtal tycker jag intäktsutvecklingen kontra NDC utveckling jämfört med CTM blir intressant.

  Cherry CTM
  NDC: +79% +92%
  Intäkter: +164% +58%

  När CTM lagts om och inte jämför sig med CPA tunga perioder längre så pekar i alla fall den info jag tolkat från Cherry på att rev share avtalen kan potentiellt kan ge riktigt fin utveckling på det finansiella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver om siffrorna för lättare läsning.....

   NDC:
   Cherry +79%
   CTM +92%

   Intäkter
   Cherry +164%
   CTM +58%

   Radera
 2. Intressant att höra. Du som gillar de små uppstickarna i spelsektorn; vad tror du om Nordic Leisure samt Net Gaming Europe? De börjar få uppmärksamhet pga av potentialen samt deras rapporter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är för små för mig, känner mig dessutom osäker på finansieringen osv i NGE.

   Radera
 3. Yggdrasil lär inte "köpas upp av någon stor spelare", däremot är det inte helt otroligt att Yggdrasil knoppas av från Cherry på samma sätt som NetEnt knoppades av från Betsson - om man vill bygga värde för aktieägarna så är det inte bra att Cherry äger Yggdrasil, då många sajter inte tar in Yggdrasils fantastiska spel på grund av att bolaget ägs av en konkurrent.
  Ett annat exempel är Kambi och Unibet/Kinred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner mig inte alls säker på det då det mkt sannolikt kommer en våg av sammangåenden/uppköp efter regleringen, men visst som du säger kan man komma att knoppa av som man tidigare har gjort.

   Radera
 4. Om man gör en enkel räkneövning som att extrapolera EBITDB för Q3 och Q4 (ökning ca 12-13 % per kvartal) ser man att det saknas ca 80 Mkr för att de ska nå den reviderade guidningen. Jag tror inte cherry kommer klara det och har sålt det mesta. Någon som gjort motsvarande räkneövning med annat resultat?

  /Jacob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan stämma men tror inte att de ville riskera att behöva göra om gudningen.

   Radera