torsdag 17 augusti 2017

Inför Catena Medias rapport


När Catena Media i morgon bitti rapporterar sitt andra kvartal, så där lite fashionabelt sent som LEO och inte minst Kopparbergs, så kommer troligen en hel del fokus vara på marginalen och sista raden. Efter besvikelsen i Q1 orsakad av beslutet att övergå till en revshare-modell på Paid Media (istället för som tidigare upfront) vilket senarelade intäkter (samt ett antal andra saker) är marknadens tålamod lite ansträngt och en ytterligare besvikelse skulle inte vara bra för kursen.

Jag tror dock inte vi kommer att bli besvikna igen utan istället se en stabil rapport. På minussidan ligger utan tvekan, vilket man meddelade med Q1:an, att även detta kvartal drabbas av omställningen av Paid Media, om än i mindre omfattning än i Q1. Ytterligare minus kommer förstås av att man ökade sin skuldsättning med ännu en obligation under kvartalet vars ränta man nu betalar.

På plussidan har vi förutom som sagt en lägre påverkan av omställningen att man gjort flera nya förvärv vilka bör ha positiv påverkan, man hade en mycket fin NDC-tillväxt (nya förmedlade kunder)  på 20 % vilket bådar gott för detta kvartal och enligt uppgifter går flera av deras större "sajter" mycket bra. Som jag har sagt tidigare är NDC-talet det utan konkurrens viktigaste interna mätetalet i företaget. Om trenden följs kommer intäkterna att landa vid 18 MEUR.

Jag tror att man landar nära eller på de 20 % NDC-tillväxt man haft (vilket ger dryga 95 000), att rörelsemarginalen kryper lite närmare målet 50 % från de 46 % de låg på (justerat) förra kvartalet och att man överraskar på sista raden tack vare det momentum man uppenbarligen har i (den allt större) verksamheten idag. Det stora lyftet av intäkter och vins tror jag dock vi kommer att se i Q3 och Q4 när tillräckligt med tid har gått för att intäkterna ska ha kommit in och inte bara kostnaderna.

Carnegie räknar med i princip oförändrat resultat både på EBITDA och vinsten från i våras vilket jag alltså på alla sätt tror är för försiktigt.

Lite bullish var det också att se att två av de stora ägarna har köpt aktier, Robur och Öresund. I Roburs fall ökade man med nätta 10 % i juli.

3 kommentarer: