tisdag 15 augusti 2017

Storytel rusar fram


"Att lyssna på berättelser är inget som behöver förklaras för det har funnit sedan urminnes tider." Detta citat från Storytels VD Jonas Tellander i dagens presentation av halvårsrapporten stämmer väldigt bra in på min erfarenhet som kund under ett halvår. Det är underbart att lyssna på böcker nästan oavsett vad man håller på med, vilket jag dock visste sedan tidigare, men att kunna välja i princip vadsomhelst (just nu "Outliers" en fantastiskt intressant bok, senaste veckan också "The Last Lion", "Homo Deus" och "Att skriva- en hantverkares memoarer") och inte behöva betala ett öre mer än de 169 kr i månaden som man bara får en bok för om man köper den, ljudbok eller fysisk, är ganska svårslaget.Storytel som är ett litet men högintressant innehav för mig lämnade i morse en rapport som var nästan precis vad jag önskade mig- man prioriterar precis som Netflix m.fl. omsättningen och utbyggnaden av tjänsten på nya marknader före vinsten. Helt rätt för ett företag i uppbyggnadsfasen. Ett tydligt tecken på att man föredrar att bygga för framtiden istället för att tillfredsställa marknaden.

Hade man haft en låg omsättningsökning samtidigt som man vänt till förlust så hade det kanske varit dags att dra öronen åt sig om inte ledningen kunnat lämna en trovärdig förklaring, men med en tillväxt (y/y) på fucking 117 % (120 till 266 mkr) och streaming med 50 % (7 % sekventiellt) är det bara att applådera. Mest betydelsefullt är dock troligen tillväxten i antalet abonnenter med 45 % (292 000 till 423 000).


Från Börsdata

Som VD också konstaterade har man idag på den svenska marknaden bara 3 % av den vuxna befolkningen som kunder. Netflix och Spotifyl ligger mellan 20 och 30 %. Det säger en del om potentialen. Att de snabbt bygger ut sin tjänst till nya länder säger ännu mer.

Storytel är kanske inte det bolag man ska lägga 80 % av portföljen i men en rimlig stek är det värt om man som jag älskar företag som växer snabbt lönsamt eller i varje fall utan större förluster och är det företag som verkliga och potentiella kunder uppfattar som ledaren i branschen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar