tisdag 28 februari 2017

Apples långa väg till finrummet


Apple har ända sedan sin grundstötning på 90-talet haft mycket svårt att komma in i finrummet. Trots aldrig tidigare skådade framgångar med iMac, iPod, iPhone och iPad har Apple värderats utifrån inställningen att det är en "one hit wonder" som bara råkat lyckas flera gånger. Marknadens inställning har med undantag för när deras intäkter exploderade i och med att iPods försäljning rusade, har varit att aldrig låta sig övertygas av vad som sker, utan skeptiskt tänka att snart är det slut på framgångarna. PE har därför mycket sällan stigit över 20 och i regel legat och skvalpat mellan 10 och 15, åtminstone fem årsvinster under marknaden i övrigt.

Om inte förr så i vilket fall i och med gårdagens nyhet om att Warren Buffett nu är certifierad Apple fanboy och gigantisk aktieägare med ett innehav på 18 miljarder dollar som gör det till till deras största efter Coca-Cola och tillika Apples femte största aktieägare måste kvalitetsstämpeln äntligen sättas av marknaden. Ingenting kan ju gärna vara bättre för ett företags trovärdighet än att Berkshire investerar stort i företaget och Buffett säger att deras vinster är uthålliga. Buffett har till sist insett att vallgravar finns på samma sätt inom "teknik" (se mitt inlägg från 2011 om Buffett och Apple) som i andra delar av ekonomin. "Stickiness" dvs att Apples produkter, framförallt iPhone, fastnar i folks händer och de därför troget uppdaterar sin älsklingspryl, köper tjänster, musik, appar osv är en vallgrav som är mycket svår att ta sig över för en konkurrent och för varje dag blir den vidare och djupare.

Apples börsvärde är idag 720 miljarder dollar och PE-talet räknat på kommande 12 månadernas analytikerförväntningar har stigit från 12 i början av november till 14,6. Samtidigt är PE för S&P 500 17,9 vilket visar vilken rabatt Apple fortfarande har. Mest relevant är att tekniksektorn som helhet ligger på 18,6. Skulle Apple värderas bara i linje med sina närmaste konkurrenter så skulle aktien stå i 175 och företaget som helhet värderas till 920 miljarder.Det finns som jag ser det ingenting som hindrar att så kommer att ske. Visst förutsätter det att Apple tuffar på som idag och inte plötligt tappar försäljning men i och med att marknaden till sist inser att Apple har mycket säkra kassaflöden, utdelningar och fortsatta återköp så kommer värderingen att krypa uppåt. Det sker inte på en vecka, men det kan absolut ske i år.


1 kommentar:

  1. Äger också Apple och jag håller med om att bolaget är undervärderat och att marknaden är skeptisk mot Apple. Marknaden har varit så skeptiskt att t.om. jag med min starka conviction tvivlat på Apple ibland. Trots grymma produkter och produktportfölj. Har länge tyckt att aktien varit väldigt undervärderad och köprekommenderat den på bloggen under lång tid.

    Apple har ju en stark vallgrav i och med sitt starka varumärke och sin "inlåsningseffekt" på sina kunder. Services ser ut att bli en enormt viktig del av Apple och det som för mig är pricken över i:et är om Apple lyckas bli mer diversifierad över sina produktsegment. Om Iphone kan komma att utgöra en mindre del av apples intäkter så ser jag inga orosmoln på himlen. Det är precis dit Apple är på väg i min mening!


    Skrev om Apple senast idag faktiskt.
    http://fuckyoufonden.blogspot.se/2017/03/tillvaxtbolag-vs-vardeinvestering.html

    SvaraRadera