måndag 13 februari 2017

Catena Medias låga värdering


Att förutspå rapporter är som alltid riskfyllt och man ska inte stirra sig för blind på ett enskilt kvartal. Catena Media rapporterar dock på onsdag (15/2) och förväntningarna är naturligtvis högt ställda efter en otrolig kursresa senaste året. Jag tror att man kommer att leverera en stabil rapport och, långt viktigare, man kommer med hög sannolikhet att fortsätta leverera fina omsättnings- och vinstsiffror kommande kvartal. Detta tack vare både organisk och förvärvad tillväxt.


Förvärv under 2016

CTM har det senate året köpt flera mycket stora affiliates-bolag, däribland Askgamblers, Right Media UK, SBAT, Spelbloggare.se, CasinoUK och nu senast svenska Slotsia som enligt uppgift har en vinstmarginal före skatt på otroliga 75 %. Till detta kommer det stora köpet av lite mer oklara affiliate-tillgångar i USA nyligen.

Med en så otroligt aggressiv förvärvsstrategi kommer förstås den organiska tillväxten i skymundan och av stort intresse är förstås vilka kassaflöden man kan få ifrån alla förvärvade bolag. Niklas Ramstedt på Primas Invest har på Twitter (starkt följrek!) publicerat uppskattningar av EBIT-bidrag från förvärvad verksamhet för 2017 mot 2016 som visar på en åtminstone 50 % EBIT-ökning enbart från dessa förvärv (mars -16 till februari -17. 

Detta ger 8,3 MEUR tillskott mot 2016. Motsvarande tillskott för 2016 var 2,2 MEUR vilket get en uppfattning om hur mycket snabbare man växer oorganiskt idag.

Rörelsemarginalen på förvärvad verksamhet låg på 73 % mot 68 % för "gamla CTM" vilket visar att man inte "köper tillväxt" utan vinster.

Till allt detta kommer förstås synergieffekter, men också (viktigt!) bidrag från de sajter som man närmast garanterat kommer att förvärva och konsolidera under 2017. Till detta måste förstår slutligen adderas organisk tillväxt både på tidigare och förvärvad verksamhet. Den uppskattade organiska omsättningstillväxten för Q3 låg på 55 % rullande 12 månader...

Eftersom Catena Media är en ny stjärna bevakas de inte så brett ännu. Swedbank är ett undantag som skrev en mycket positiv analys ("Starkt köp") för några veckor sedan. Kanske viktigaste slutsatsen är att Catena nu snart kommer att vara en självförsörjande förvärvsmaskin i och med den runda som möjliggörs av 500 miljonersobligationen man gav ut förra året som just nu används till förvärv. Detta är också ledningens strategi och man behöver inte vara något geni för att förstå vad detta kommer att leda till om man fortfarande kan köpa verksamheter någorlunda billigt, vilket varit fallet hittills även om priserna har stigit.
Uppskattad vinst 2017

Det är jättesvårt att med precision förutsäga resultat för snabbväxande företag och jag tycker inte om falsk exakthet. Men hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte komma fram till ett lägre nettoresultat för 2017 än runt 30 MEUR vilket är nästan 300 miljoner kronor. Det är sannolikt en låg uppskattning dessutom. Dagens börskurs ger en värdering på nästan exakt fem miljarder kr vilket ger ett "forward PE" på 17. Detta är galet lågt givet utvecklingen och kan inte motiveras med några fundamentala orsaker.


Värdering idag

Jag tror Catenas värdering idag hålls nere av att företaget är nytt på börsen, den extremt överdrivna oron för affärsmodellen och att man inte kommit in på "finlistorna" på börsen. Det sistnämnda skall enligt plan ske i år och de två förstnämnda kommer naturligt att tona bort på samma sätt som oron för spelbolagens affärsmodell var så stor en gång i tiden och nu knappast nämns som något större hot för dem.

Jag anser att i varje fall "forward PE" 25 är rimligt för CTM idag givet tillväxten. Detta ger tillräcklig säkerhetsmarginal om någonting skulle strula eller förvärven blir klart dyrare i framtiden. Deras verksamhet är mycket lukrativ och Catena är idag en av de riktigt stora spelarna på denna marknad. Ledningen visar med all tydlighet att de har globala ambitioner och är välinvesterade i företaget själva.

Forward PE 25 ger en aktiekurs på ung. 150 kr dvs 50 % över dagens kurs.

Catena är förstås ingenting man ska köpa om man förväntar sig en lugn resa (som folk har förväntat sig när de köpte H&M... ;-) men som alltid gäller att man inte ska köpa några enskilda aktier utan gedigen kunskap om börsen, aktiemarknaden och det enskilda företaget så jag är inte rädd för att rekommendera starkt köp för den som uppfyller ovanstående.

Det är alltid populärt att förhålla sig skeptisk till nya, snabbväxande verksamheter även om de också visar snabb vinstökning. Det är å andra sidan också populärt att åstadkomma mediokra resultat med sina investeringar.

Nedan är en intressant paneldiskussion från Redeyes gamblingseminarium i november med Catena Medias ena grundare Erik Bergman och flera andra personer i affiliates-, spel- och SEO-branschen där man tar upp risker och möjligheter för affiliates. Videokälla: http://topdog.nu
3 kommentarer:

 1. Hej Magnus!
  Jag är med på tåget sen en dryg vecka och hoppas såklart på att dina och andras förväntningar besannas.

  Dock måste jag bekänna viss skepsis till affärsidén :) Fattar egentligen inte varför hela affiliatebiten inte kunde ersättas av typ en ny Prisjakt/Pricerunner-kategori... Jag antar att torskarna, förlåt, kunderna inte är som mig utan istället bara googlar "freespins".

  Mvh Erik Krögerström, a.k.a. Lämmeln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mitt förra inlägg, om riskerna i CTM. Dessutom är detta ganska specialiserade jämförelser med massor av parametrar och sidorna är rätt mkt communities, se själv hur de ser ut. Mkt långt från pricerunner.

   Radera
  2. Tack för svar. Låt oss hoppas på en fin rapport imorgon och en fortsatt resa uppåt :)

   Radera