måndag 6 mars 2017

Sparkvoternas sparkvot


Nu är den här: En tio i topp-lista för att maximera din sparkvot! Sparkvot är det viktigaste som finns om man vill bli rik, mycket viktigare än hur man investerar sina pengar! 😉

1. Se tidigt till att välja rika föräldrar som alltid står beredda att skjuta till pengar när det kniper "Jag håller på och sparar till lägenhet" är en vädjan som får varje Bromma-pappa att öppna på portmonnän.

2. Bo gratis i någons bostadsrätt mot att du "betalar avgiften". Hota med Kommunen om ägaren inte tycker att detta är tillräcklig hyra.

3. Välj parner efter plånboken och inte hjärtat- en god livskamrat har hög lön och offrar gärna bekvämlighet och drömmar om barn och barnbarn mot att du ska få förverkliga din dröm: ett liv utan ansträngningar.

4. Intala dig tidigt att vänner med barn saknar insikt i livets väsentligheter och bara skaffar barn för att det är status. Frihet är den enda status som räknas.

5. Se mat som vad den är- en onödig kostnad. Skillnader i pris mellan olika livsmedel är lurendrejeri och ingen behöver olika lunchlåda under veckan.

6. Skaffa en sparorienterad twitterprofil och utmana andra i spararcommunityn- "Inget smör 2017" och "Kom igen! Klarar du att duscha kallt hela vintern?" är utmaningar som både skapar gemenskap och främjar en ekonomisk livsstil.

7. Har du någonstans att bo så har du också någonstans att vara på semestern. Skid- och solresor är lika onödiga som tråkiga och kan medföra mycket allvarliga skador på din ekonomi.

8. Lekland och nöjesfält? Skulle inte tro det- på IKEA:s Småland kan man vara varje helg- ignorera blickarna från personalen när du lämnar in barnen för ännu en rolig lördag medan ni åker till Ö&B.

9. Gör en budget men utan poster. Tänk på att varje post egentligen är onödig för den som tar sparandet på allvar.

10. Glöm aldrig att sparande inte kan överdrivas- du är inte snål bara för att du inte vill lägga några pengar på någon eller något. En utlagd krona är en bortslösad krona.
14 kommentarer:

 1. Det där med kalluftsballong skulle jag gärna testa på! Och att duscha kallt är sedan gammalt ett finurligt knep för att må bra: http://www.medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cool-showers-good-your-health-289524

  Fin lista, har några punkter jag behöver jobba extra på ;)

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 2. Haha, den listan var riktigt bra :)

  SvaraRadera
 3. Du glömde bilen. Totalt onödig detalj som varje småbarnsförälder aldrig kommer att sakna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, folk har väl fötter gå med bort till köpcentret och armar att bära kassarna med?!

   Radera
 4. Anammar allt utom punkt 8 (eftersom jag tagit punkt 4 till mig och alltså inte har några barn att lämna bort).

  SvaraRadera
 5. Fritiden spenderas så klart genom att plöga igenom Mr Money Moustache, det enda läsvärda i vår västerländska kulturkanon.

  SvaraRadera
 6. Såhär på en måndagskväll tycker jag bara whisky är en viktig sak att spendera pengar på.

  SvaraRadera
 7. Det bästa jag läst på länge. :)

  SvaraRadera
 8. Jag kan hålla med att i vissa sammanhang så har hel del personer dragit de här med sparande till absurdum och verkar ju skrika när dom skiter av ren snålhet. Tycker fler borde anama de ord som bara finns på svenska nämligen LAGOM är bäst och även när de kommer till sparande.
  Måste även tillägga att jag tycker din blogg är en av få läsvärda ekonomibloggar om sparande och inte minst sunt tänkande.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen är väl att ett antal personer har tagit något som är på alla sätt bra och eftersträvansvärt- att leva sparsamt, inte slösa bort sina pengar på onödigheter och överhuvudtaget planera för framtiden och dragit det till bisarra nivåer. Det är lika inspirerande att läsa om hur någon lyckats med ett superduperbilligt bröllop som att höra nån gammal ungmö säga att hon inte ångrar att hon inte skaffade familj minsann.

   Det är så typiskt för vår tid att allt ska drivas in absurdum. Ingenting kan sparas från larvigt nörderi och de som börjar intresseras sig för någonting får dåliga förebilder istället för bra inspiration från de tongivande.

   Radera
 9. Jag tankar bara bilen när jag behöver den, å då bara för 100 kr.
  Har blivit en rejäl slant över till annat sedan jag skippat all onödig tankning.

  SvaraRadera