onsdag 22 februari 2012

Samband?

'
Ett litet axplock på nyheter den senaste tiden. Finns det något samband här nånstans?

Dells vinst föll i rapporten igår med 18 %, Acer, HP samma sak. Asus officiella mål är nu bara att försöka stoppa vinstminskningen.

Windows-försäljningen faller.

RIM tokrasar och HTC har bytt tillväxt mot snabbt fall för försäljning och resultat. Nokias försäljning och resultat faller som en sten.

Apples omsättning och vinst stiger sedan åratal allt snabbare.

MS Office kommer till iPad.

.

16 kommentarer:

 1. Intressant läsning.

  Google's Foray Into Hardware Will Be A Total Disaster — Here's Why

  http://articles.businessinsider.com/2012-02-09/tech/31040611_1_google-tv-google-ads-larry-page

  Finasfarfar

  SvaraRadera
 2. Man kan ju alltid välja vilken info man vill, utifrån det budskap man vill få fram:

  Lenovo releases Q3 earnings report, shipments rise, profits soar
  http://www.engadget.com/2012/02/09/lenovo-q3-2011-earnings-report/

  Microsoft har ju för övrigt tillbakavisat att de kommer med office till ipad (de har säker utvecklat en), och det förstår jag. Det vore att skjuta Windows i sank, på affärsmässiga grunder allena. Varför - jo p.g.a. priserosion. Micrsoft kan inte sälja office till ett lägre pris till ipad än till windows. Microsoft kan inte sälja office för ipad till windowsversionens pris, då ingen köper ipadprogram till de priserna. Microsoft kan inte sänka priset för office för windows ned till ipadnivåer, då det skulle erodera Microsofts vinst, således kommer Microsoft att låta bli!

  Däremot kan det säkert komma en office365 ipad app, men då talar vi om att knyta kunder till Microsofts molntjänst, och inte alls om något fullvärdigt officepaket, utan bara något som är nästan lika bra som googledocs...

  SvaraRadera
 3. gmo: OK, en (1) "win-PC-tillverkare" ökar sin vinst. Jag tycker nog att trenden är ganska klar bland PC och "icke-Apple" smartphonetillverkarna- deras försäljning och framförallt vinster sjunker mycket kraftigt.

  Samtidigt ökar Apples datorförsäljning medan den totala datorförsäljningen sjunker stadigt. Likaså ökar Apples mobilförsäljning och de tar just nu hela 74 % av bruttovinsterna i segmentet.

  OK, MS tillbakavisar det där med Office för iPad, men det verkar ju inte troligt att The Daily har photoshoppat bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lou, du undanhåller konsekvent data om framgångsrika konkurrenter till Apple, för att få Apple att framstå ännu mer framgångsrika än de är.

   Det behövs inte! Det är ingen tvekan om att Apple är den stjärna som lyser allra starkast just nu, men det är farligt att ignorera att det finns andra som är framgångsrika, särskilt när det handlar om nr 2 på såväl PC (Lenovo) som mobilsidan (Samsung).

   En helt annan tolkning skulle kunna vara att Amerikanska och Europeiska tillverkare som HP, DELL, Motorola, Nokia nu snabbt blir utkonkurrerade av Asiatiska tillverkare som Samsung, Lenovo, ZTE, Huawei. Den kanske inte är sann, men om man inte tittar i backspegeln, så missar man när man blir omsprungen.

   Radera
  2. Jag tycker inte alls att jag undanhåller någonting. Detta var som du ser av längden inte någon fullständig genomgång av två mycket stora branscher, utan ett enkelt orsakssamband- Apple tar allt mer av kakan. Folk stirrar på sålda enheter och hur mycket Samsung, Android osv som säljs, inte vem som tar hem vinsten. Android är jättestort, men har inbyggda problem i massor och dess natur av kravlöst gratissystem att standardiseringen går jättesnabbt och därmed försvinner vinsterna.

   Men visst, Lenovo är ett lysande undantag inser jag nu när jag läst på om deras utveckling senaste tiden. De kommer dock att gå samma öde tillmötes som de andra tror jag. Se bara hur snabbt det gått utför för andra utpräglade Apple-konkurrenter som HTC och RIM.

   Radera
 4. samsung sålde fler smartphones än apple förra året men Apple sålde flest sista kvartalet. Tror inte att Apple springer ifrån Samsung än på länge.
  Men kanske bäst att köpa båda för säkerhets skull.
  :D

  SvaraRadera
 5. Dell försvarar sig naturligtvis likt alla andra med "Thai floods". Dells strategi att nu sikta på det mer lönsamma "high-end" segmentet hos enterprise är ju som hämtat ur Innovators Dilemma. Detta är väl precis vad mainframes och minicomputers-tillverkarna gjorde innan PCn blev "good enough" även för de avancerade användarna. Redan idag är en standard-laptop "good enough" för de flesta företagen och i takt med att fler inser det blir det allt svårare för Dell, HP och co. att sälja datorer för mer än dubbla priset till företag jämfört med konsumenter. Samtidigt blir iPad good enough för fler och fler konsumenter så även på den marknaden är man disruptad. Även om iPaden fortfarande inte klarar allt en laptop gör så klarar den tillräckligt för att man inte ska vara så sugen på att byta ut sin befintliga laptop när man väl köpt en iPad. Jag tycker sambandet är fullständigt uppenbart, men tydligen finns det många värdeinvesterare som ändå lockas av PC-tillverkarnas låga multiplar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har glömt att tacka dig för boktipset i somras! underbar bok som jag nästan skäms för att jag inte hittade själv och långt tidigare. Där kan man tala om tydliga orsakssamband. Mycket intressant också för att detta var Jobs favoritbok och Apple av idag har lånat hela sin strategi från dessa teorier.

   Framförallt är det så underbart att se hur som du skriver iPad avfärdas på samma sätt som PC:n avfärdades för 30 år sedan. mp3 och youtube regerar idag trots att de inte på något sätt är high end, de är helt enkelt good enough. På samma sätt är iPad klart överlägsen på vissa saker och tillräckligt bra för kortare mejlande, chattande, bloggande osv för att den ska bli valet istället för en skräpnetbook.

   De som avfärdar MB Air idag med att den har liten hårddisk inser inte dess många fördelar och att med teknikens utveckling kommer detta att vara framtidens laptop. Lätt, tunn och supersnabb. What's not to like? Jag skriver f.ö. detta på min Air.

   Radera
 6. Graham, tycker du då inte att Microsofts stora tillgång är deras mjukvara som nästan alla företag fortfarande använder? Låga multiplar betyder ju att en viss skepsis redan är inräknad i priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De låga multiplarna kommer också från att de inte lyckas vända trenden. Apple gör oerhört mycket bättre datorer, framförallt Air, mot t.ex. Dell (som jag har på jobbet, det gör fysiskt ont att gå från denna hemma till Dell på dagnarna) och säljer sitt system och egna program superbilligt. Detta är som jag skrivit om tidigare ett dödligt hot när det paras med Microsofts oförmåga att "go mobile" sedan 10 (!!!) år.

   Radera
  2. Absolut är en rejäl skepsis inräknad i priset på MS aktier och förmodligen kommer MS fortsätta kunna krama ur vinster ur sin "moat" i några år till. Men denna tillgång riskerar att bli en cigarr butt om MS inte lyckas bli en spelare att räkna med även på mobila enheter. Och med tanke på att mjukvara på mobila enheter förmodligen inte kan säljas med samma lönsamhet som windows och office för PC så har jag svårt att se MS behålla sina historiska vinster på sikt. Se http://www.asymco.com/2011/09/29/comparing-revenues-apple-and-microsoft/ för lite intressanta grafer. Jag kan dock ha fel: många respekterade värdeinvesterare äger ju Microsoft, och DELL och HP.

   Radera
  3. Det kan lätt bli många f.d. respekterade värdeinvesterare.

   Dessa har begått misstaget att tro att tidigare hög och jämn intjäning ger dem en säkerhet i intjäningen. Det går inte att se dessa bolag som H&M, försäkringsbolag, Coca-Cola och liknande! Apple är bra för att de har under mycket lång tid visat sig kunna tillverka produkter som är bättre än konkurrensen- dvs de är "stickier", fungerar bättre, har tilltalande design och de bygger upp ett fint ekosystem som extra vallgrav runt sig.

   Inget av de tre bolagen har någonsin haft nåt av detta. De har liksom Nokia slumrat in feta och liknöjda som Överste Kurtz i Apocalypse Now och nu kommer Kapten Willard farande.

   Radera
  4. Ok, vi vet alla vad Lou tycker om MSFT, och APPLE för den delen. Men i slutändan handlar det om värdering av ett kassaflöde, inget annat. Ponera att MSFT som Graham säger kramar ut några år till och därefter börjar vinsterna falla. Även en fallande vinst kan vara tillräckligt lågt värderad för att den ska vara köpvärd, dessutom ska man inte räkna bort dem helt än. Det låter lite flummigt tycker jag med generaliseringar som att APPLE tar över världen medan alla andra är kassa. Som Graham sa, det kan vara en Cigarrbutt, men vem vet det kan också gå mycket bättre. Downside är inte särskilt stor.

   Radera
  5. Jag tror inte att Apple kommer att ta samtliga vinster dvs att det inte finns någon utrymme för alternativ. Min uppfattning är dock att vinsterna är tydligt på väg mot Apple. Det är som ett stort pokerspel där en av spelarna är klart bättre så sakta men säkert är det mesta av kapitalet på väg mot honom.

   Jag tror inte så mkt på cigarbutts det ska vara väldigt billigt för att det ska funka och det är inte MS idag. Om de inte lyckas föra över sina kunder till en mobil variant så kommer de att förlora långt över hälften av sitt nuvarande värde och på lång sikt går de under eller köps upp.

   Radera
 7. Nu har hp precis rapporterat- alla affärsområden utom mjukvara gr dåligt. Surprise!

  SvaraRadera
 8. Apple är stort nog att vara en egen sektor:

  http://www.tuaw.com/2012/02/25/jp-morgan-apple-is-a-sector-unto-itself/

  SvaraRadera