tisdag 14 februari 2012

Swedbanks rapport

.
Swedbanks rapport var glädjande såtillvida att räntenettot stiger, återvinningarna tuffar på och allting verkar vara som det brukar med Swedbank, dvs en välfungerande verksamhet och goda framtidsutsikter. Dock är det ju inte någon succéklass på utvecklingen som för ett år sedan, men det är väl inte så förvånande heller när man har rätt upp sina problem och mest har nya utmaningar att tackla. Det är lite oroande att Swedbank uppenbarligen har tappat bolånekunder men det stämmer med mina egna erfarenheter att man har blivit mycket mer restriktiv i alla fall mot kunder som vill öka sina lån och bygga ut, vilket inte alls Nordea var varför jag bytte bank.

Jag ökade som bekant mitt Swedbank-innehav under nedgången förra året med sammanlagt 22 % och på sikt får jag se om jag ska minska ned exponeringen något, men just nu finns det ingen anledning till det.

Jag minskade mitt Boliden-innehav med 9 % innan rapporten och om Boliden skulle fortsätta att stiga så kommer jag att långsamt minska mitt innehav, vilket helt enkelt beror på att det ju är ett starkt cykliskt företag och mindre lämpligt att ha som nästan lika stort innehav som Apple och H&M.

.

4 kommentarer:

 1. Hej Lou,

  Tänkte höra, vad gör du med dina likvida medel som du får ut iom försäljning av boliden aktier?

  Är det inte klokt att vänta med att sälja tills efter utdelningen?

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 2. Som Avanzas kapitalförsäkring fungerar nu ligger de kvar i depån som en motvikt så att säga till den belåning jag har (nollsummespel då räntan är densamma).

  Jo, jag säljer inte på spekulation, bara för att jag av erfarenhet vet hur lätt Boliden kan tappa väldigt mycket och då är det inte rimligt att ha typ 30 % i den aktien när den börjar komma upp i värdering. Jag ska nog sälja runt 50 % om den skulle stiga upp till 200 kr, men göra det i omgångar t.ex. 5 % vid 130, 10 % vid 140 osv

  Om man hela tiden ska sitta med i nedgångarna på en tungt cyklisk aktie så missar man det fina med cykliska aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du det är läge att sälja av lite nu, eller ska man vänta med att sälja av första posterna tills efter utdelningen?

   Mvh Alex

   Radera
 3. Det beror väl på hur mycket man har. Jag har ett stort innehav och vill bevaka detta så att jag inte har lättat något på detta när det återigen bär av nedåt. Inte så jag tror att råvarupriserna faller så djupt på ett tag ännu, men risken finns alltid och därav min vilja att minska Boliden något. Men viss, det brukar ju vara bra att äga en aktie över rapporten eftersom många återinvesterar utdelningen i nya aktier och fallet på någon veckas sikt ofta inte blir lika stor alls som utdelningen, allt annat lika. Vi får se.

  SvaraRadera