tisdag 14 februari 2012

Apple över $500

.
Aktiers värdering en viss dag är ju ingenting man ska fästa sig så värst mycket vid, inte heller symboliska tal som 500 dollar (även om en del på marknaden gärna ser sånt som köpsignaler, det är jag fullt medveten om), men det känns som om den ögonöppning som jag väntat på vad gäller Apples vinsttillväxts verkliga styrka kan börja skönjas.

Apple värderades ned i förhållande till vinsten under hela 2011, från PE 18-19 till i slutet av året drygt 11. Helt otrolig värdering som implicerar att tillväxten ska bytas till vinstminskning inom kort. Det fanns ingenting då som tydde på det och det blir då bara en tidsfråga tills marknaden inser detta. Ibland tar det lång tid, men det känns som om det har vänt nu och aktien stiger och stiger.

Ett vanligt nybörjarfel är att tro att det är riskabelt att köpa en aktie som stigit mycket på sista tiden. Det är bara farligt om man inte tänker långsiktigt. Om en aktie är undervärderad, vilket Apple på PE drygt 14 på FÖRRA årets vinst fortfarande är, så är det inte alls farligt att köpa idag. Visst kan det komma en rekyl, det är t.o.m. troligt, men med så försiktig värdering när Apples marginaler, intäkter och vinster bara stiger hela tiden  och utsikterna är otroligt bra är det inte farligt att köpa aktien. Jag är själv t.ex. totalt sett upp 51 % på Apple sedan jag började köpa aktien (köpte första gången i slutet av januari 2011 och sedan fyra gånger till på framförallt dippar, men även när man släppte iPad 2 och aktien steg mycket lite) och jag är som sagt absolut inte rädd för denna uppvärdering på så förhållandevis kort tid.

Det enda som fascinerar förutom värderingen är hur så många uppenbarligen kunniga skribenter hela tiden tror att vad än Apples i stor utsträckning tämligen fumliga konkurrenter hittar på för ny produkt så kommer den att ta en massa marknad från Apple. Skälet brukar ofta vara skrattretande minst sagt som USB-anslutningar, 4G LTE eller större skärm. Detta är grejer som konkurrenterna lägger in just för att skilja sig från iPhone/iPad. Det betyder inte alls att det är så mycket bättre och mer användarvänliga produkter att de skulle kunna ta stora marknadsandelar. Kul lista på "ipaddödare" och skäl till att den ska tappa köpare finns här.

.

2 kommentarer:

  1. Avsaknad av vettig konkurrens just nu är faktiskt en av de största anledningarna till att AAPL fortfarande är en relativ lågriskinvestering. Kritiker vill ofta hävda att det går fort i mobilbranchen och pekar på RIM och Nokias öde som absoluta bevis för att det samma kommer att hända med Apple i närtid. Och det kanske skulle vara troligt om det hade funnits några tendeser alls till ett företag som gör det Apple gör men signifikant bättre. *Eller* ett företag som kommer med en helt ny paradigm som helt drar under mattan för Apples affärer. Inget av detta finns just nu. Det enda som finns är kaxiga företag med mediokert integrerade produkter och taskigt kundfokus som hävdar att folk minsann kommer att vilja ha allt det som Apple inte råkar ha just nu i sina produkter. Det är lika mycket Apples fantastiska förmåga att initiutivt förstå och fokusera på hur kunden tänker som konkurrenternas totala avsaknad av denna förmåga som gör att man känner sig hyfsat lugn över att det inte är över på långa vägar än.

    Samsung verkar också upprepa samma misstag som många andra har gjort och avfärdar nu Apples beryktade inträde i TV-industrin med att hävda att "inga andra än vi kan bygga paneler med så bra bildkvalitet". Då har man verkligen bevisat att man initiutivt förstår vad som är problemet med dagens TV-tittande :)

    SvaraRadera
  2. http://di.se/Artiklar/2012/2/13/259060/Iphone-klarar-kylan-samst/

    SvaraRadera