måndag 16 januari 2012

Rapportsäsong igen

.
Kvartalsrapporterna, den kortsiktiga ekonomins smörjmedel, ska precis börja strömma ut på marknaden och alla ovidkommande variationer från förra kvartalet och jämfört med analytikernas uppfattning skall i vanlig ordning leda till mer eller mindre övertänkta köp- och säljbeslut.

Nåja, kvartalsrapporterna finns och någon nytta gör de väl ändå som avstämning av läget den senaste tiden i respektive företag. För samtliga mina innehav känner jag mig mycket positiv inför rapporterna. Swedbank torde ha fortsatt förbättrat sina marginaler och eftersom man uttalat har alldeles för mycket pengar i kassan så borde en utdelning över fem kronor och såsmåningom nystartat aktieåterköp vara att vänta.

Boliden har förstås tjänat massor på höjda metallpriser liksom högre dollarkurs. Som vanligt är produktionen och ett antal andra faktorer en stor osäkerhet, men allt annat lika måste avslutningen på 2011 ha varit mycket stark för Boliden och utdelning under sex kronor skulle vara en överraskning för mig.

H&M tuffar på trots de kärva tiderna, inte minst tack vare ledningens briljanta prisstrategi, och kommer att dela ut mer eller mindre hela vinsten för 2011. Detta dels för att de vanligen delar ut en mycket stor del eftersom pengarna inte behövs i företaget, men också för att deras bonussystem kräver en ökad utdelning för att falla ut. 10 kr är alltså mycket sannolikt.

Apples rapport ska jag återkomma till men företaget har med all sannolikhet haft ett fantastiskt julkvartal och framförallt iPhone-försäljningen kommer att ha enorm betydelse samtidigt som övriga produkter, inte minst iPad, garanterat har sålt väldigt bra. Jag är helt övertygad om att man tjänat en bit över 10 dollar, vilket betyder att man tjänat över 30 dollar under kalenderåret. Samtidigt handlas aktien runt 420 dollar, dvs PE 14 på förra året. Rimligt enligt vissa för ett företag som växer oerhört kraftigt sedan flera år, just nu med uppåt 100 %. Med minst 50 dollar nästa år enligt vad jag själv tror så är alltså "forward PE" högst 8.

Snart vet vi svaret.

'

3 kommentarer:

 1. Helt klart spännande rapportsäsong! Jag har ju både Apple och HM i depån och för första gången på flera år så ligger jag bra på plus *trots* att båda innehaven inte på något sätt är övervärderade inför rapporten. Men om man får spekulera så är det väl sannolikt att Apple kommer att fortsätta att rejsa fram till rapport, rapportera fantastiska siffor för att sedan backa tillbaks direkt som man har gjort de senaste 6-7 kvartalen eller så. Förhoppningsvis kommer dock den nya lägstanivån att vara en bit över $400. Går den tillbaks mycket mer än så är det nog dags att köpa på sig mer (igen)...

  /Karl

  SvaraRadera
 2. Marknadens förhållande till Apples tillväxt är som om forskare skulle få besök av spöken som kommer tillbaka dag efter dag till labbet och talar om för forskarna att "Jodå, vi finns visst, titta bara, inget fusk alls!" Det krävs utan tvekan rätt många visningar av det omöjliga för att forskarna ska våga tro på det.

  Detta tar alltså tid och lite tålamod får man nog ha med tanke på att INGET jättebolag (sett till omsättningen förstås) växer ens i närheten av Apple. Det finns helt enkelt inte att bolag som säljer för över 100 miljarder dollar och är värderade till 400 ökar omsättningen med typ 50-70 % och vinsten med 100 % per år.

  Apple sägs också vara en blankarfavorit då man kan tillfälligt trycka ned den en bit med enorma blankningar, men risken är förstås minimal att den inte ska fjädra upp igen och man kan göra om det igen och igen.

  Förr eller senare kommer aktien att stiga till skyarna, PE kan ju som bekant inte gå ända ned till noll.

  Jag köpte mina sista på 382, vilket känns väldigt avlägset just nu, men det var inte länge sedan och jag blir inte det minsta överraskad om de sjunker en bit under 400 igen och igen.

  Å andra sidan är det ju inte osannolikt att den snabbt stiger långt över 500 heller. Blir det en vinst på typ 12 dollar och ännu en positiv guidning så vore det ju rätt konstigt annars.

  SvaraRadera
 3. Två iakttagelser som motsäger att gratis (Google) är en vettig affärsmodell:

  1) Att en svarsfunktion på enskilda kommentarer först nu kommit till Blogger.

  2) Att den inte fungerar.

  SvaraRadera