tisdag 24 januari 2012

Apples rapport i kväll

'
Även om man inte ska fästa någon större vikt vid Apples guidning av sin vinst per aktie (men däremot vid deras guidning av omsättningen, 37 miljader, som brukar överskridas med uppåt 20 procent vilket är mycket lägre än deras vinstprognos) så är det värt att notera när företaget plötsligt med hänvisning till iPhone 4S rejält höjer sin guidning till 9,30, f.ö. till en nivå som vid publiseringen var högre än analytikernas prognos, vilket sedan förstås har justerats uppåt. Även den guidade höjningen av bruttomarginalen från 38 till 40 % ger en vink om att den superlönsamma iPhone kommer att sälja bra.

Apple räknade alltså redan i oktober med en rejäl omsättningsökning och inga av de rapporter som släppts hittills talar för någonting annat än att man har sålt en enorm massa iPhones och iPad, liksom säkert kommer att ha en vettig ökning av Mac-försäljningen även om iPad kanibaliserar den.

Jag har mycket svårt att tänka mig lägre iPhoneförsäljning än 35 miljoner (säljs för runt 650 dvs 23 miljarder dollar), iPad 15 miljoner (säljs för 620 dollar, dvs 9 miljarder) och 5,5 miljoner Mac (säljs för 1300 dollar dvs 7 miljarder) totalt blir det en omsättning på 39 miljarder. Till det lägger vi 2 miljarder för iPod, vilket är mycket lågt räknat och 3 miljarder övrigt (mjukvara, tillbehör osv) och får en omsättning på 44 miljarder, vilket ligger i övre spannet av hur mycket som brukar skilja från Apples egen prognos.

Även med en försiktig uppskattning av resultatet utifrån förra kvartalets utfall kan jag inte tänka mig att vi landar under 12 dollar utan tror att det blir högre. Om man räknar med en vinstprocent som tack vare bruttomarginalen ligger lite högre än tidigare (runt 26 %) och räknar med 28 % blir det cirka 12 miljarder dollar och med färre än en miljard aktier alltså ett resultat på en bit över 12 dollar per aktie.

Om några timmar vet vi svaret.

.

6 kommentarer:

 1. tja. Den var inte så pjåkig ändå.

  SvaraRadera
 2. Trevlig överraskning! Själv hade jag förutspått 12 i EPS på min egenutvecklade och högst avancerade forecast-modell som går ut på att plussa på 30% på Apples egna EPS guidance.. Dvs för innevarande kvartal förutspår min modell 11 i EPS..Om aktien sticker upp till 450 idag som förhandeln indikerar så handlas Apple fortfarande till löjligt låg värdering: P/E på 9.8 för trailing 12m om man räknar bort kassan på dryga 100 USD/aktie.. För ett bolag med 100% vinsttillväxt.. Apple skulle kunna behålla sin nuvarande kassa på 100bn USD och börja dela ut 50% av sitt kassaflöde och generera en direktavkastning på över 4% och fortsätta växa..

  SvaraRadera
 3. Mycket trevligt, men inte alls oväntat. Det är förstås den otroliga marginalen som tillsammans med försäljningen gör att det blir så bra. Flera acceleratorer som slås samman får ju det resultatet. Marknadens värdering av Apple framstår nu som ännu mera bisarr, inte minst med tanke på att de har över 100 miljarder i kassan och kommer att ha 200 miljarder+ i slutet av året. En utdelning, engångs eller regelbunden börjar nu blir självklar om man inte ska köpa någonting väldigt stort, men det är ju osannolikt minst sagt.

  SvaraRadera
 4. Lou:

  Något mellanstort, intressant uppköp, en 10-1 split och ett beslut om 3% utdelning under 2012-2013 skulle kunna kasta bensin på den här elden. Och göra mig ekonomiskt oberoende på sikt :)

  Har en vän som köpt Apple sedan sent 90-tal. Vet inte hur mycket han har men vi brukar utbyta nöjda grymtningar via iMessage kring varje kvartalsrapport :)

  SvaraRadera
 5. Karl: en utdelning, om än bara en engångs, kommer inom överskådlig tid vad så säker. Fast det känns som om mitt lilla scenario med att marknaden till sist kommer att vakna och inse hur sjukt bolaget är värderat, dvs dessa tillväxtsiffror är inte övergående på kort sikt börjar falla in. Med tanke på att dubbla aktiekursen är motiverad (PE typ 26 på förra årsvinsten på 900 dollar, men bara 13 om vinsten fortsätter att dubblas om man istället räknar på kommande 12 mån.) så har vi gott om takhöjd.

  SvaraRadera