tisdag 10 januari 2012

iPhone fjärde kvartalet

'
iPhone är den i särklass viktigaste produkten för Apple. I korthet kan man säga att man har en fantastisk marginal på sålda telefoner och man säljer allt man kan tillverka samt att tillverkningenhar rampats upp enormt kvartal för kvartal de senaste fyra åren. iPhones genomslag i resultaträkningen är därför inte att underskatta och detta märktes mycket tydligt när försäljningen dök i andra halvan av tredje kvartalet och vinsten sjönk med minst en dollar per aktie.

Apples ledning var för första gången i historien väldigt "bullish" när de presenterade sin prognos inför sista kvartalet 2011 då de trodde på intäkter på ofattbara 37 miljarder dollar och en vinst på 9,30 dollar per aktie att jämföra med att de guidade 5,30 för tredje kvartalet som landade på 7,05.

De 9,30 de guidade lär dock inte räcka långt när de första tecknen på en otroligt stark övergång från Android till iPhone i USA under årets sista månader nu börjar strömma in. Dagens kundundersökning från NPD Group visar på följande massförflyttning:Även om dessa siffor i verkligheten skulle visa sig vara lite lägre så är det utan tvekan tecken på sensationella rörelser under ett kvartal. Tänk på att nästan alla kunder sitter fast i 24-månadersavtal och även om en del kunder som sagt avvaktade den nya modellen och det i vissa abonnemang finns möjlighet att förnya sitt avtal i förtid med en ny telefon så är det bara en liten del av marknaden som kan byta telefon ett givet kvartal.

Detta är som sagt långt ifrån det enda tecknet på att iPhone 4S har haft ett enormt genomslag, det första var ju rekordet fyra miljoner sålda under tre dagar vid introduktionen, ett annat nämndes av Horace Dedieu för någon vecka sedan är att Androids tillväxt i USA hade nästan halverats medan övriga marknaden inte alls drabbats.

Om detta stämmer och det tror jag är ganska tydligt att det gör så kommer Apples resultat som presenteras om två veckor att landa långt över 10 dollar, säkert uppåt 12 dollar. Det kan man ju alltid jämföra med förra årets kioskvältare till julkvartal som kom in på 6,40 dollar...

It's good to be the King...
.

4 kommentarer:

 1. Diagramet gäller USA gissar jag? Denna stora ökning beror troligen på att Verizon (USA:s största operatör) numera säljer iPhone.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är USA, jag glömde att nämna det. Det är säkert en viss påverkan av Verizon, men de har ju varit med sedan i våras, däremot är Sprint helt ny och de har tydligen en ett minimumantal de måste köpa enligt avtal.

  Härutöver är förstås den stora påverkan 4S.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att Avanza och Nordnet är framtiden för bankverksamhet precis som Apple är i sin bransch. Tror du att Swedbank klarar att konkurrera med Avanza och Nordnet om 5-10 år?

  SvaraRadera
 4. Hans: Tänk på att bankmarknaden inte alls är lika lättrörlig som mobilmarknaden. De stora pengarna finns i bolånen och företagsmarkaden. Där finns inte AVA och NON överhuvudtaget och det är inte lätt att komma in.

  Att köpa en ny telefon är inget stort beslut ens för dem med begränsad ekonomi. Det skiljer bara en slant per månad att få en bättre mobil och folk multiplicerar sällan summan med 24 när de står i butiken.

  Att byta bank när man sitter med miljoner i bolån är en mycket större grej och även om AVA och NON skulle börja erbjuda dessa tjänster så kan de inte konkurrera med storbankernas närvaro i landets alla orter. Att de skulle kunna ta någon större del av företagsmarknaden som absolut inte är lättrörlig är helt uteslutet som jag ser det.

  SvaraRadera