torsdag 5 januari 2012

Apples tysta krig mot Microsoft

-
Något som är märkligt underrapporterat idag är att Apple för ett hänsynslöst krig mot Microsoft, eller mer precist mot den affärsmodell som är grunden för Microsoft- att ta rejält betalt för sina monopolprogram Office och Windows. Kanske beror denna partiella blindhet på att så många är mentalt inställda på den gamla konsensusuppfattningen att Microsoft vann mot Apple på 90-talet (f.ö. något som Steve Jobs sade någon gång) och sedan fanns den dåtida giganternas kamp inte längre. Apple var hänvisat till en liten nisch för kreativa skapare och Microsoft var monopolet. Detta är inte längre fallet och det blir allt mindre sant för var dag som går. Microsoft vann slaget på den tiden när man ofta uppdaterade sin gamla slöa PC, alla tjänade på att ha samma, billiga datorer när man ständigt växlade dokument med varandra, men kriget är inte avgjort ännu.

Man kan med visst fog säga att denna offensiv mot Microsoft började redan när Apple för tio år sedan bytte till Intel-processorer och man med en omstart kunde köra Windows i Apple-datorerna på samma sätt som med en icke-Apple dator med Intel-processor. Det är dock först nu som kriget har blivit farligt för Microsoft.

Apples attack kommer på flera fronter och den kommer mycket snabbt. Deras iMac och MacBook Air är klart överlägsna sina Wintel-konkurrenter och tar snabbt marknadsandelar på en icke-växande marknad. iPod och övriga iOS-produkter är ett annat frontavsnitt som lett till närmast ett utplånande av netbook-kategorin på mindre än två år, mer om det längre fram. Ingen ska heller tro att Apples extremt aggressiva prissättning av OS X Lion och sina Office-kopior (OK, Office var också en kopia när det kom) är en slump eller ett lojt försök att ta marknadsandelar i en ganska liten del av Apples nuvarande omsättning. Det senare är tvärtom ett medvetet och oerhört farligt slag mot Micorosoft hjärta.

Strategin är lika smart som den är utstuderad. Man slår mot pengafloden precis som man i krig kan besegra sin fiende genom att leda iväg hans vattenfillförsel. Office och Windows är två tredjedelar av Microsofts enorma intäkter, hur ska företaget kunna fortsätta att ta (motsv.) 1000+ kr för sitt operativsystem när Apple tar 229 kr för Lion? Eller flera tusen kr för sitt Office när Apple tar ung. en tiondel så mycket för sina mycket bra program? 

Plötsligt är det inte längre "PC:n" som är billig, utan Mac som visserligen kostar mer i inköp, men ger mycket mer för pengarna (snygga, superlätta och snabba Air, 27" iMac o.s.v.), ochkostar mycket mindre i underhåll, virusskydd och annan mjukvara, inte minst jämfört med svindyra Office. Detta har massor av privatanvändare redan insett och Appels intåg i "corporate-sfären" sker idag som en stormning av den sista bastionen.

Microsoft är förstås betydligt mer medvetna om detta än affärspressen. De försöker desperat ta sig in på mobilmarknaden sedan flera år, men hur ska man kunna lyckas där? Microsoft måste till skillnad från Google och Apple ta betalt för sitt operativsystem för det finns inga andra karuseller när Windows är karusellen. Apple uppdaterar iOS generöst (även de som köpte iPhone 3GS sommaren 2009 fick nyligen uppdatera till iOS 5 helt gratis) för att det säljer hårdvaran, dvs det som Apple lever på. Google tar inget betalt för Android för de tjänar sina pengar på reklam, inte mjukvara. Det är svårt att konkurrera med gratis...

Microsoft kommer som sagt också att få se sin del av PC-tillverkningen minska genom att iPad m.fl. plattor som inte kör Windows äter upp de lätta och alltför oavancerade smålaptops som sålt som smör de senaste 10 åren. Det finns ingen nämnvärd kundlojalitet med Microsoft och oavsett hur många produkter de kallar någonting med Windows (som Windows Live) så har kunderna ingen kärlek till vare sig namnet eller produkten.

En vanlig kritik mot iPad från dem som inte förstår den är att den inte ersätter en vanlig PC. Detta stämmer förstås men det betyder inte att den inte har sin plats, bara att den är annorlunda än en PC och kan vissa saker betydligt bättre men ska man t.ex. skriva långa texter, jobba på klassiskt sätt vid datorn m.m. så är PC:n bättre. Dock betyder detta också att PC:n kommer att finnas kvar och det vet förstås Apple. Om Microsoft reduceras till ett betydligt mindre företag med mycket mindre vinst kan de inte uppdatera sina program på samma sätt som hittills och de blir ett betydligt mindre hot mot Apples framtida intjäning.

Apples attack är inte med den vanliga "disruptive innovation" som iPhone, iPod och iPad m.fl., men ändå en disruption. Det är med pris man sliter hål på Microsofts murar och har börjat plundra förråden. Idag ser allt ut som Apple kommer att lyckas. Det betyder förstås inte att Microsoft kommer att gå under i det korta loppet, men på sikt kommer man att göra det för i framtiden kan man förmodligen inte ta betalt för program och operativsystem så som man kunde och eftersom det är detta som gjorde Microsoft till den jätte det är idag är det bara att dra ned kostymen, storlek för storlek om de inte lyckas hitta andra sätt att klämma oss alla på pengar. Chansen till det är dock minimal.

.

4 kommentarer:

 1. Visst kostar Windows pengar men när du köper en dator med Windows OEM installerat så är det till en mycket liten extrakostnad jämfört med att köpa det i en kartong på stormarknaden. Sen har Microsoft en stor del av servermarknaden, de har server 2008 plus en hel hög andra serverapplikationer som förvisso kostar pengar men som är grymt bra och lättanvända.

  Jag håller med om att pcvärlden förändras och man klarar sig längre prestandamässigt med dagens datorer men tänk på att det ändå är en stor skillnad mellan 10000 och 4000 (macbook mot billig laptop) för de flesta i västvärlden, för att inte tala om utvecklingsländerna. Jag tror inte att macbook är första valet för en student i Kenya.

  Nej jag tror inte du skall räkna ut Microsoft, de är inte lika snabbfotade som Apple men de gör oftast jäkligt bra produkter

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. jag tycker nog att det är lite väl mycket sagt om att Microsoft kommer gå omkull i framtiden. Med ny teknik kan säkert också Microsoft vrida och vända på spelets regler och göra en enastående comeback.

  Men om Apple fortsätter som de gör just nu så tror jag självklart att Apple kommer vara den överlägset ledande parten även i framtiden.

  Notis: Tog bort det det förra inlägget p.g.a. slarverier.

  SvaraRadera
 4. Akademikern: vi får se, men nästan alla företag som slutar skapa nya produkter går under. De som har bra gamla kassakor går under mycket saktare än t.ex. RIM och Nokia riskerar att göra.

  SvaraRadera